pondělí 26. září 2022

Vlk z Wallstreetu

Tento film jsem zachytila už rozjetý, takže samotný začátek mě minul. Ale stačilo, abych se dostala do děje.

Film režíroval Martin Scorsese, kterýžto je zárukou kvality, viděla jsem od něj několik snímků a všechny byly přinejmenším působivé. Ani tento nebyl výjimkou. 

V podstatě je to novodobá pohádka, jak chudák k bohatství přišel aneb člověče přičiň se a pánbu ti přidá - nebo spíš parodie na zmíněnou pohádku, protože ono to zas tolik pohádkové není, to přičinění je kapku přes hranice morálky, ale protože nejde o nic nezákonného, tak se výdělkům nebrání. Vlastně je to reálný příběh reálného makléře, či burzovního hráče, nebo jak se tento typ výdělkářů jmenuje. A tento mladík se do svého nového úkolu, vydělat co nejvíc peněz, zakousne s buldočí dravostí, odvahou až drzostí a velmi úpornou houževnatostí. Jde za svým snem, i kdyby tam měl dojít přes mrtvoly. A daří se mu, chlapci jednomu cílevědomému, daří se mu.


Celý děj je vlastně o praktikách této zvláštní sekce výdělečné činnosti. O povahách, o opojení mocí, opojení penězi, o tom, jak přemíra zisku dovede omámit a změnit člověka. Je to velká strhující jízda plná drog, sexu, peněz, dravosti v povzbuzování sebe i svého týmu, v permanentně násobené motivaci, k drzosti obcházet zákony místní země, ale také k rozbití jednoho vztahu a špatného fungování v druhém vztahu, i když tam to až tak špatné nebylo, on měl svoji rodinu rád, jen  mu nesměla klást odpor. 

 

Zaujalo mě, že režisér podává celý příběh poněkud neúčastně, vlastně objektivně. Nekritizuje ani nechválí metody a zneužití moci a manýry téhle smečky, prostě je popisuje. Vidíme tu opravdu šílené orgie, sebeopájení mocí a penězi, rozhazování zmíněných peněz, šílené nápady, uskutečněné jen proto, že jsou k  mání peníze, také podvody - a na konec, protože podvodů nám přibývá, očekávané kontaktování FBI a přinucením ke spolupráci, podmíněným možnou žalobou. Sledovala jsem vzestup a pád, také šílené propady díky drogám, neskutečně bizarní situace, nestoudnost a drzost, sebevědomí bez hranic. Role bankéře Belforta se zhostil Leo di Caprio  a myslím že za tenhle výkon mohl vyfasovat Oskara naprosto bez ostychu. 

 

Shlédnout film je skutečně zážitek, takže doporučuji. Současně ale, není to film, který by se dal zkouknout podruhé, natož potřetí. Prostě dostatečně fascinující a dostatečně odpudivý, s hlavní postavou, od které se nedá odtrhnout, ale která se nedá ani v nejmenším pochválit. 

Vlk z Wall Street

The Wolf of Wall Street (více)
Životopisný / Komedie / Drama / Krimi
USA, 2013, 180 min (Alternativní 173 min)

Film Vlk z Wall Street přináší podívanou z doby, kdy na Wall Street vládla pravidla Divokého Západu. Jen místo pistolníků na koních se tu prohánějí jachty a nahé blondýny a místo prachu nad prérií víří vzduchem bankovky. Někdy dokázal vydělat i 12 milionů dolarů za pouhé tři minuty. A peníze uměl také pěkně roztáčet. V jeho kancelářích běžně defilovala nahá dívčí dechovka, šňupaly se velehory kokainu, pořádaly se závody v házení trpaslíky, opice jezdily na kolečkových bruslích a se svou ženou souložil na matraci ze samých bankovek. Když mu v Londýně na večírku došly drogy, vzbudil svou newyorskou sekretářku, aby mu je poslala soukromým tryskáčem. Po každém velkém mejdanu ale přichází i odpovídající kocovina. Zvlášť, pokud kouzlení s akciemi je více než jen kreativní. FBI vás pak chce zatknout a mnoho dalších se chce pomstít.

 

Pár ukázkových komentářů z ČSFD (hodnocení celkově vysoké) 

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nejzásadnější americký film od The Social Network. Amorální není tenhle film. Amorální je jeho hlavní postava a současná společnost jako celek. Svým chováním odpuzující zmrd a zločinec, který sice skončil ve vězení (na směšně krátkou dobu), bez přátel a s dluhy, ale nyní si stejně relativně normálně žije, přičemž se stále najdou zástupy podnikavců, kteří ho berou za svůj vzor a dychtivě poslouchají jeho motivační přednášky. Sám Scorsese sice hlavní postavu z přijatelných morálních pozic nekomentuje (jak by taky komentoval, když je Belfort vypravěčem), za tři hodiny stopáže si ale soudný divák dokáže udělat obrázek sám. Rozverná komedie se tak díky konfrontaci s divákem mění na dost sžíravou satiru. Výborná svižná zábava s dost temným postdiváckým dozvukem. Se stim smiř. 

 Malarkey 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem po shlédnutí filmu tak nějak neměl slov. Tenhle film je naprosto poctivý Scorsese, ale na druhou stranu to není nic, co bych si s radostí zapamatoval. Film je totiž krutým odrazem společnosti, kterou vytvořil kapitalismus. Tudíž prostředí, ve kterém žijeme. A věřte, že se na to nekouká hezky. A to i přesto, že legrace je dost a herecké výkony nemají chybu. I přesto všechno ale Vlka z Wall Street nechci už vidět. Prozřít k realitě je občas bolestivé a já nejsem schopnej takovou realitu znova přijmout. A nejhorší je, že se to vše točí podle skutečných událostí. Nicméně jednu věc musím uznat. Ten člověk, podle nějž se tento příběh natočil, byl neskutečný obchodník. Ale to je asi tak jediné, co v sobě měl. 

Renton 

všechny recenze uživatele

Správňáci z burzy. Monumentální esence všeho, čím mi je mistr Martin Scorsese srdci i jiným orgánům blízký. Těžkotonážní a v každé své minutě veskrze poutavý filmařský zážitek - a přidává tentokrát ještě mnohem víc, než poctivé a komplexní drama o pozoruhodné osobě, době a prostředí, protože tentokrát ladí hodně na komediální stránku - i když upřímně, drogy a sex jsou zábava a točit tyhle úchvatné záležitosti jinak, než v odlehčeném duchu by zkrátka nebylo ono. Je to takhle prostě boží! A Leonardo DiCaprio? Naprosto luxusní a přesvědčivý výkon, dejte mu už toho Oscara, ať je nějaká sranda, třeba se pro něj taky připlazí... Kdyby už Marty náhodou nic nenatočil, odešel by jako král, pardon vlk, alfa samec smečky. _______ ☼ FILM ROKU( 

Radek99 

všechny recenze uživatele
Tři hodiny vydestilované esence amerického snu. Metafora naší mezní doby. Nectnosti kapitalismu v kostce. Instantní podoba celého ekonomického systému. Satirická a komediální obdoba Až na krev. Scorsese jakoby točil jakýsi temný filmový pohanský rituál oslavující modlu Materialismu a vyvolávajícího ducha Kapitalismu. Neskutečně halucinogenní jízda, kdy snad poprvé někdo trumfl vrcholně bizarní Strach a hnus v Las Vegas. Naprosté popření Maxe Webera, anebo důkaz o tom, jak dlouhou cestu ušel kapitalismus od dob souznění s protestanskou morálkou. Až amorální fascinace extrémním individualismem. Antihrdinství. Oslava chamtivosti, bezohlednosti, sobectví. Přesto silná reflexe ničivosti tohoto stavu. Filmový zážitek. Životní role Leonarda DiCapria. Jeden z nejlepších filmů Martina Scorseseho. Jeden z nejlepších a nejsilnějších filmů celé poslední dekády... etc. etc.

 

Sama bych filmu udělila dobrých 80ˇ%, skutečně skvěle natočené, hlavní postava strhující, i když k obdivu jako taková nebyla, svět velkých peněz rozprostřen jako obraz, ocenila jsem realitu možných událostí a příhod. Tohle nebylo ani obdivné ani moralizující, prostě pohled na jednoho úspěšného obchodníka a jeho kus života. Knihu bych si docela i ráda přečetla. I když tam by mi taky stačilo přečíst jedenkrát. 

P.S. komedií bych to ale nenazvala ani ve snu. 

K sakru. Ještě jeden originální trailer. Takovej pravdivější.


 

Žádné komentáře:

Okomentovat