úterý 21. června 2011

Něco o českých filmech

21.6.2011 (filmotéka)

V tom bláznivém světě to jde od desíti k pěti a od pěti k nule. Dá se to aplikovat na vše, na politiky, mezilidské vztahy, kvalitu okolí, vod a jídla. A na české filmy.

Znovu jsem si ověřila kvalitu filmů do roku 1989 a od roku 1989. Zajímavé je, že v té době zákazů a omezení vznikaly opravdu vtipné komedie a zajímavé a krásné filmy. Vlastně, není se čemu divit, lidé lapali každé slovo, každý náznak, každý odkaz a každý dvojsmysl. Ale nemusely to být jen dvojsmysly, podstatou staronových českých filmů je hravost. Připadá mi, že ti, kdo se podíleli na filmu, se mohli u toho současně dobře bavit, a že svým způsobem měli volnou ruku.

Vždyť jak jinak by mohly vzniknout ty nádherné hlášky a perly, které by se měly tesat do kamene? Napíšu-li název filmu jako je třeba Vesničko má středisková, Adéla ještě nevečeřela, Marečku podejte mi pero, Zítra to roztočíme drahoušku, Limonádový Joe, Jak básníci přicházejí o iluze, každý si vzpomene na nejméně tři vtipné hlášky nebo skvěle modulované citace.

A zatímco si každý (nebo většina z nás) pamatuje nesmrtelné hlášky a citace z filmů před rokem 1989, po roce osmdesátém devátém už je to o hodně, o hodně slabší. Jistě, i nadále se točila spousta filmů, dokonce neuvěřitelně moc, ale kolik z nich má svoje nesmrtelné hlášky?
Když řeknu: dovolil jsem si přinést pár švestiček, ze zahrádky... - každý si dosadí, ve kterém filmu ona věta zazněla. (A co víc, mnozí tuto větu aplikují na normální život, protože sranda musí být.)
Když řeknu: Vy víte,že mě můžete věřit,ale stejně nikomu nevěřte - kolik lidí pozná, o který film jde?

Jistě, tyto vědomosti nejsou důležité pro život, a nestojí na nich svět. Píšu o nich proto, že znovu chystám další část hádání filmů, a to českých... a protože při vypisování hlášek z filmů jsem si uvědomila právě tyto souvislosti.
Jen mě napadá - je možné, že svoboda ničí talent a schopnosti?
Nebo je ničí jen nadměrná svoboda? Co je to vlastně nadměrná svoboda? Je to něco, co nemůžeme unést?
V době zákazů vznikaly skvosty. V době absolutního zákazu by asi nevzniklo nic. Jsou zákazy nadměrné a částečné? Patrně ano.

Vlastně to svědčí o tom, jak dvojací jsme byli, jsme a budeme. Protože, my jsme národ, kde tak trochu jde všechno, a tak trochu nejde nic. Tak trochu jsme doprava, ale tak trochu jsme i doleva.
Dosti filozofování. Zavřete oči, odcházím...
Vlastně ne. To už tady jednou bylo..
.

Žádné komentáře:

Okomentovat