čtvrtek 27. října 2011

TO

27.10.2011 (knihovnička) Stephen King


TO přilétlo z neznámých končin vesmíru a usadilo se pod městečkem Derry, ve státě Maine. Nikdo o jeho existenci neví, a nikdo v jeho existenci nevěří. Snad jenom děti, které se setkaly s neznámou příšerou a setkání nepřežily, v jeho existenci, třebas na kratičko, uvěřily.


Bill Denbrough, Ben Hanscome, Richard Tozier, Eddie Kapsbrak, Stanley Uris, Michael Hanlon a Beverly Marshová.
Co spojuje těchto sedm jmen? Jsou outsideři. Bill koktá. Ben je tlouštík, který se potýká s neustálým posměchem. Richie má pověst přidrzlého smolaře, který si věčně koleduje o výprask, Eddie je hypochondrický astmatik, Stan je židovský kluk, Mike černoch a Beverly obyčejná, doma věčně bitá holka, která nezapadá ani mezi holky svého věku.
Ještě jedna věc je spojuje - všichni spatřili TO. Všichni se setkali s příšerou, která na sebe bere podoby osobních hrůz. A všichni to setkání nějakým záhadným způsobem přežili.

Ne každý měl to štěstí - z města Derry se v nepochopitelně ztrácí děti, ztrácí se během chvilky, v okamžiku nepozornosti, a tyto ztracené děti nejsou nikdy nalezeny. Město zavírá oči, policie ztráty přičítá útěkům z domova, dospělí nic nevidí, nic netuší, jen zvláštní napětí visí ve vzduchu.
Sedma smolařů zpočátku vůbec není sedma, děti se znají jen zběžně ze školy, ale postupně k sobě přichází, jeden po druhém. Náhodou? Nebo je jejich seskupení výsledkem působení vnější síly, o jaké nemají tušení?
Každý z nich spatřil TO a spatřil je v podobě jejich největšího strachu, jejich obav. A TO se snaží znovu každého z nich zastrašit. Odradit tuto skupinu dětí... od čeho?

Sedmička smolařů se stává prostředníkem jakéhosi vyššího souboje mezi dobrem a zlem - rozhodnou se utkat s imaginární příšerou z Derry a zlikvidovat ji. Rozhodnou se? Nebo jsou k tomu rozhodnutí tlačeni čímsi větším, jakousi silou, která je protipólem Zla, usazeného v podzemních kanálech a stokách Derry?

TO není hmatatelné, TO mění podoby, bere na sebe podobu noční můry každého z dětí. Přesto TO existuje, TO vraždí a ovlivňuje myšlení a agresivitu obyvatel městečka. A nikdo z dospělých v TO nevěří. Jen jakási zloba a nenávist ovlivňuje jejich myšlení, a také lhostejnost.

Příběh se odehrává ve dvou rovinách - první je období dětství, první poznávání, a první setkání s neznámým zlem. A první zdánlivé vítězství... které však není úplné, a proto se příběh přesouvá do další roviny, o 27 let později. Děti už nejsou dětmi a něco, co je chránilo v době jejich dětství, nemusí je chránit v dospělosti. Ta Želva už je příliš stará, a bývalá Sedma smolařů se musí rozhodnout, jestli se pokusí znovu porazit TO - definitivně, nebo vše nechají plavat, a příšera bude dál žít a pást se na strachu a životech dalších obětí, už neporazitené a nezničitelné.

Román má neuvěřitelných 1049 stran (vydání z r.1993). Těchto 1049 stran jsem shltla během tří dnů - uchvátil mne natolik, že jsem se nemohla odtrhnout. King zde střídá přítomnost s minulostí, osudy dětí se mění v osudy dospělých, z románu dýchá hrůza, mystika, napětí. Naprosto dokonalý horor!

Doporučuji, doporučuji, nastokrát doporučuji.

Z anglického originálu IT přeložil Gabriel Gössel
Obálku navrhl Jan Weber
Vydalo nakl.Melantrich, 1993

Osobní hodnocení: 100%

A několik ukázek z knihy...


































***
























***
























***


Žádné komentáře:

Okomentovat