středa 2. listopadu 2016

Dušičkově

Do třetice všeho dobrého i zlého a tak završuji dušičkové vzpomínání a náznaky, s dušičkovou náladou.

Neřeším, zda jsou dušičkové svátky povinné, zda lidé skutečně s láskou a lítostí vzpomínají, nebo si za celý rok nevzpomenou a na hřbitov se dokopou jen kvůli jakési povinnosti, Dušičky beru jako svátek těch, kteří už nejsou mezi námi. Udělat jim jednou za rok malou oslavu (nebo dvakrát, následují vánoce), je moc hezké - a ze hřbitova se aspoň na pár dnů stává rozkvetlá zahrada.
Když do té zahrady v dušičkový čas neprší, je i krásná na pohled.

Chtěla jsem zajít na hřbitov v neděli, ale ta šílená futéř (zažili ji všichni) mi zabránila.
Nehledě, že někde dokonce ani na hřbitovy nepouštěli (Brno, Vídeňská). Dobře udělali.

Dnes bylo opravdu krásně, takže jsem se vydala, s kytkami do bočních váz, a kytkou v koši, zapálila jsem pár svíček celé rodině, prošla se po hřbitově... Dušičky bývají i časem setkání živých lidí, protože se scházejí v jeden den a natrefí na sebe i ti, kteří se třeba po celý rok míjejí. Nejednou jsem viděla hlouček povídajících si lidiček, a myslím, že je to dobré.

Nechám už všech řečí a dám pár foteček. Vybrala jsem snímky, kde nejsou příliš vidět jména, pár zajímavostí, které mě upoutaly, na závěr i jedno dušičkové dýňování u místní školy a pár podzimních snímků.



Už minule jsem si všimla symbolu srdce. Ke kamínkům přibyl druhý, ze šištiček. Připadalo mi to dojemné, i smutné.



U tohoto pomníčku (ořízla jsem tak, aby nebylo vidět jméno) mě zaujaly vzpomínkové kamínky a sošky andělíčků. Připadá mi to hodně osobní, nad rámec běžných kytiček.



Malé dýňové zátišíčko... s pokáceným dušíkem (patrně si cvakl), a dýňovou tarantulí Usmívající se


Na závěr klasický záběr podzimní... pestře vybarveno.




Krásný den všem.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat