sobota 7. ledna 2023

Uklízím vánoce

Je po Třech králích a to bývá obvykle čas pro sklízení vánočních stromků a ozdob. Někdo už stromky ruší na Nový rok a někdo dokonce po uplynutí základních Vánočních svátků. 

Jsem v tomto bodě laxní. Loni jsem měla stromek až do konce ledna, ale už jsem nějak cítila, že to není ono a tak jsem asi od půlky ledna postupně oddělávala kousky výzdob a uklízela. V únoru už bylo všechno pryč a na původním místě byly květináčky a kytky.

Umělé, protože na těch místech by živé uhynuly, skrz nedostatek světla.

Letos jsem začala trochu dřív, tedy kolem Tří králů, tedy dnes. Protože dnes mám trochu času, při tom pracovním dělení na ranní a odpolední a sobotní a nedělní.

Heuréka, na tomto místě neděli nemám, jen sobotu. Ale jinak to stojí za vyliž.

Ve všech předchozích zdobeních a výzdobách jsem si uvědomila jednu věc - celá léta jsme měli vánoční kolekci v jedné krabici. Sice větší krabici, ale pořád to byla jedna krabice, a ta pořád ještě je.

Zde detaily z ministromku, co mám v kuchyni, plus malá vánoční výzdoba kolem...

 


 

 

 

V posledních pár letech však přibylo pár kousků, začalo to před pár lety povánočními slevami, kdy jsem čapla v obchodě dvoje světýlka na stromek v akci, a pár balení baněk, takových těch umělohmotných, žádné skleněné kousky, ale byly celkem pěkné a myslela jsem že je použiju na výzdobu do práce. To jsem ještě byla v té prodejničce pekárny a nadšení v tomhle ohledu mě už dávno opustilo poté, co mě z té prodejny vyšoupli a házejí se mnou jako s bramborrem z jedné prodejny do druhé. Opravdu jsem se jako nehlásila jako pendlerka, na to místo, přesto jsem jako pendlerka skončila a je mi z toho blivno.

Ale zpět k ozdobám a ozdůbkám. Asi tři roky jsem dávala dohromady nové kousky, něco povánoční, a něco prostě proto, že se mi to líbilo, bez ohledu na slevu. Jako třeba kouzelnou vánoční vesničku. Koupeno na Velkém košíku, kde jsem chtěla hlavně ze dvě poličkové sestavy a tohle mi padlo do oka a přiobjednala jsem. Dobrý úlovek, tohle už tam pak neměli.

 Zmíněná vánoční vesnička. Vyřezáno z překližky, žádná umělá hmota. Vypadá fakt nádherně.

 No a hlavní stromek, takový co se mi šikl akorát na tohle místo.

A loni před Vánoci jsem se fakt rozjela ve velkým. K vánoční vesničce jsem přikoupila vánoční chaloupku, takovou pěknou červenou, s pár světýlky uvnitř. Jelínka s parůžky, ono je to taky umělé a ne skleněné, ale hezky se to vyjímá. U našeho Vietnamce pár květináčků s vánoční tematikou. V Pepcu zmíněnou chaloupku, nějaká vánoční svítidla, v Brně ve Vaňkovce dva roztomilé  houpací koníky a přes e-shop malé stromečkové kužílky a pár dřevěných ozdob, plus nějaké přízdoby do vázy. Letos se mi fakt podařilo doladit vánoční výzdobu kolem dokola, a k původní krabici jedné, přibylo několik dalších krabic, i když menších. 

Zde pár vzorků z posledních nákupů, dřevění koníci, vánoční skřítka, nějaká světýlka, vánoční svíčka ve tvaru vánočníh vězdy, anděl s jedním křídlem, pár nových baněček na ministromek, a dřevění houpací koníčci, ale nechala jsem je jen tak. Brusle bohužel s ulomenou bruslí.

 

 

 

 Ty dva květináčky jsem koupila u Vietnamce, docela zajímavě se před Vánoci zásobil podobými prkótlemi. Vzhledem k tomu že jde o uměláče, dají se použít i příště a ještě příště. - Keramickou kočku s puntíkatým ocáskem mám od kamarádky, která měla zrovna keramické období. Tedy uplácala ji ona sama. :D

 

 

 Chaloupka červená, plus zmíněný jelínek. Chaloupka má pár světýlek, led světýlka, což vypadá skvěle ve tmě. Druhá fotka za večerního světla.

 

  

 Andílek s jedním křídlem.

 

Zelenou halouzku jsem dostala předloni od kamarádky a ten květinový doplněk jsem pořídila přes e-shop spolu s dřevěnými koníky a nápisem Krásné Vánoce. 

 

Tento vánoční svícének stál pár kaček a koupila jsem ho v Brně na Masaryčce, v jedné rohové prodejně u které si nepamatuju název, ale pořídila jsem tam i hrnek se stromky, dárečky a jelínkem. Hrnek na konci.

 

Trochu neuměle vycvaknuto. V té skleněné míse nacpán řetěz, pár baněk a naaranžovaná světélka, jednoduchá bílá. Září jemně a vypadá to moc hezky. 

 

 Keramický stromeček, do kterého se dá strčit čajovka svíčka  a když hoří, vypadá to skvěle.

 

Ta cedule Krásné Vánoce byla vlastně důvod, proč jsem objednávala. K ní jsem přidala ty zelené stromkové kužílky, pak dva dřevěné houpací koníky (nakonec jsem  je nepoužila, ale jsou v zásobě pro příště) a pár přídavných větviček do vázy, vypadají vážně dobře. - Ty bílé stromkové kužely mám z Pepca. A ty falešné vločky máme už hodně dlouho, na uměláče nevypadají až tak špatně.

  

Tato maxičíše byla dodatečně přidána. Od kamarádky jsem dostala pěkně blikající barevné střechýle a protože už jsem měla všechno nazdobeno, tak jsem do sklenice nacpala kus řetězu a načančala ty střechýle na sklenici. Rychlovka, ale docela atraktivní.

 

Myslím, že už další pořizovat nebudu. I když nikdy neříkej nikdy. Tady jsem si ještě pořídila nový vánoční hrnek a na druhé fotce je jedna malá vánoční vazba, koupena v Brně na stánku (téměř schovaná za těmi pomeranči) a Banditka.

 

 



13 komentářů:

  1. Já budu rušit vánoce dneska. Víc toho mám na uklizení venku než doma. Jedny světýlka zůstanou na túji zas na stálo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem nakonec uklízela celý týden od toho osmého (nebo sedmého, už nevím který den byl pátek a který sobota). Zbyly mi už jen stromky a světýlka. - Kamarádka má světla na domě, i v domě, co má na stěnách, tak je prostě nechává a pak před vánoci jen zapíná.

      Vymazat
  2. Vendy, máš těch cinkrlátek dost, ale když je to na vánoce, tak to musí být! Já uklízela vánoční výzdobu v sobotu, taky se mi to sotva vešlo. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podařilo se mi toho nashromáždit fakt dost, přesto, rozloženo po skříňkách, nepůsobí to přemrštěně přeplácaně. Letos jsem fakt hodně pořizovala. :-) Taky jsi toho měla dost, dle komentáře soudím :-)

      Vymazat
  3. Zeleny Kavalír10. ledna 2023 v 2:56

    To je jasný, že když je člověk pracovně vytížen na blogování není tolik času. Přeju hlavně hodně zdravíčka at ten zápřeh ustojíš!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Mám ranní a odpolední, do toho jsem měla každý druhý týden sobotu a neděli, takže dva týdny v kuse (i když sobota a neděle byla jen dopoledne, je to nabouraný den). Sice si říkám buď ráda že máš práci, ale je to opravdu únavné. - Hezký den a děkuji za přání!

      Vymazat
    2. Zelený Kavalír19. ledna 2023 v 3:53

      Hlavně že tam máš dobrý kolektiv, protože dnes se lidi i na ulici chovají stejně jako nějací internetoví trollové. Já jsem došel k velkému životnímu poznání, že je nejdůležitější si uvědomit, s kým nikdy na ničem nespolupracovat.

      Vymazat
  4. Dodatečně vinšuji všechno báječné v roce Švestky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za přání - a přeji stejně tak dobrý rok i tobě! (P.S. Vendy)

      Vymazat
  5. Vánoce ještě neuklízím, nechávám to na konec ledna jako většinou. Měla jsi to moc pěkné, takové útulné a pohádkové, prostě takové jak má vánoční výzdoba má být.
    Banditka je úžasná (jestli jsem to teda dobře pochopila a jmenuje se tak ta krásná kočička). Připomíná mi naše čičiny, máme tři černobílé. Ta poslední se u nás objevila před týdnem v dešti, kdo by ji vyhnal, že a tak máme celkem koček pět. Tři černobílé, želvovinovou a celočernou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napsala Bevíčková. Ach můj bože, já si nikdy nevzpomenu, že nejsem přihlášená.

      Vymazat
    2. Bevy, zdravím! ano, Banditka je ta kočka, proč zrovna Banditka, je celkem zjevné, tedy ne že by byla taková loupežnice, ale ta maska na ksichtíku napovídá za všechno. - Gratuluji páté kočičce, která se u vás objevila před tím týdnem, že narazila zrovna na vás a přeji všem úspěšný a zdravý rok. (Komentuji jako anonymní, ale jinak Vendy, po novém Eumenidas)

      Vymazat
  6. Milá Vendy, přeji ti ke jmeninám krásný předvelikonoční zelený čtvrtek a aby se ti svátky vydařily :-)))

    OdpovědětVymazat