čtvrtek 2. září 2010

A o čem že to vlastně diskutujeme?

2.9.2010

V posledním článku jsem tak trochu psala o počasí. O počasí jako námětu na rozhovor. Proč že se to vlastně bavíme o počasí? Určitě by bylo daleko zajímavější propírat intimní rodinné záležitosti a problémy, ale, po pravdě řečeno, intimní rodinné záležitosti se většinou probírají jen v rodinách, kterých se to týká, případně s nejlepšími přáteli a kamarády. Jen nejbližší mezi sebou řeší, jaké jsou to problémy, kdo s kým zahýbá, kdo se rozvádí, které z dětí je problémové, kdo se dostal do špatné party, a která z dospívajích dcer (neteří, sestřenek, vnuček, kamarádek a známých) nechtěně otěhotněla.
A o čem se to vlastně bavíme?
Témat by se našlo dost...
Kdybych sestavila takový malý žebříček, vyšlo by mi , že se opravdu nejvíc bavíme o počasí. (Teď vezmu v potaz takové ty obecné řeči, opravdu soukromé problémy nechám v soukromí těch, kterých se týkají). Žebříček je sestaven obecně, není směřován na žádnou věkovou skupinu.

1.počasí (moc horko, moc zima, moc prší, je bláto, zaplevelené zahrady, vysušená půda, opršená okna, zmoklé prádlo. Chybí tu pejsek a kočička.)

2. nemoci (vděčné téma. Koho nic nebolí? Kdo nezná v rodině nebo v sousedství někoho, kdo má zdravotní problémy? Koho nebolí záda, nohy, klouby, žaludek, hlava, oči? Doktoři a operaci. Noční můra.)

3.děti (další super téma. Děti zlobí, nezlobí, jsou hyperaktivní, jsou to mouchysněztesimě, mají problémy s učením, mají problémy doma, jsou nemocné, chytly se špatné party, co to stojí peněz, rostou jako z vody, problémy s výběrem další školy, a to nemluvím o drogách.)

4. ekonomika (nemyslím teď žádné finančí rozvahy a složenky o státním dluhu spravedlivě rozděleným na každého z nás, ať to zavinil nebo nezavinil), myslím takové ty běžné starosti. Jak vyjít s penězi, za co se utratí, na co se našetří a co sežere nenadálá pohroma v domácnosti - rozbitá pračka, lednička, střecha, auto, a hlavně základ všeho, jídlo. Zdražování současné, zdražování hrozící, snižování platů nebo propouštění z práce.)

5.politika (stále aktuální a vděčné téma pro všechny možné a nemožné debaty. Excesy politiků, jejich průšvihy, které odnášíme všichni, jejich nestydatost, volby a nevolby - zajímavé je, že je to vždycky "my a oni".)

6. dovolená (spadá spíš do sezónních témat, ale je taky časté. Vlastně to je téma tak na půl roku, prakticky se o dovolené bavíme, když ji plánujeme, vybíráme termín a vybíráme místo, kam na dovolenou. Následuje těšení se na dovolenou (pro někoho možná netěšení), chystání, kupování, balení a dovolená samotná. Následuje dalších několik dnů nebo týdnů, kdy se o dovolené mluví, básní, ukazují se filmy nebo fotky a těší se na další dovču. V horším případě, kdy zkrachuje cestovka a dovolená se nechtěně prodlouží, je z toho téma na několik dalších měsíců nebo let.)
Pro děti je podobné téma - prázdniny. Jarní, zimní, letní.

7. sport (uvádím to spíš na okraj, protože sport padá do kategorie "chlapských záležitostí". Opravdu neznám moc holek, které zasvěceně debatují o fotbalu, hokeji, volejbalu nebo plavání. Olympijské hry jsou výjimka, těch se účastní většina národa. Tedy, aspoň na obrazovce).

Dál bych dala kategorie přibližné, bez nějakého číslování:

Film, divadlo, koncert ( v pořadí oblíbenosti jdoucí po sobě, na koncerty taky dnes chodí málo lidí, pokud to nejsou koncerty rockové nebo popové, případně folkové festivaly)

Hudba (hraná nebo živá, folk, rock, pop, metal, jazz, lidovky)

Knížky (málo, málo, nečteme)

Počítačové hry

Móda (všechno od hadříků přes botky, doplňky po účesy a šminky. Týká se spíš dámské části...)

Speciální témata - hobby (zahradničení, rybaření, filatelie, sběratelství jako takové, šachy, fotografování, křížovky a sudoku, vymýšlení kanadských vtípků.)

















Možná (určitě) jsem zapomněla dost věcí, témat k rozhovoru je určitě daleko víc.
Máte nějaký nápad? Napište prosím do komentáře, přidám je k článku, díky!

(Obrázek není vlastní, staženo z netu. Pokud se najde případný autor, na jeho žádost fotku odstraním.)

Podle dalších návrhů přidávám nová témata rozhovorů...

Diskutujeme sami se sebou (naše druhé já - návrh Pavel)

Škola a profesoři (učení, úlohy, postihy, písemky a tak... )
Taky jídlo - zejméne chuťovky ze školních kuchyní - návrh Berry

Vytahování vlasů z huňatých svetrů - úletový návrh od Awali

Doprava! Velmi vhodné téma, hlavně v čase různých oklik a výluk a zpožděných vlaků... - návrh TlusŤjoch

Co dělat o víkendu - praktičtější obdoba dovolených, neb se dá použít celoročně. Návrh Šárka

Žádné komentáře:

Okomentovat