pátek 2. ledna 2015

Nebožtíci přejí lásce

2.1.2015  filmy

Pod tímto názvem si můžete představit duchařskou komedii, ale i romantický film, což je výstižnější.

Oč tu vlastně kráčí? Každoroční milostné rituály? Honba za láskou přes veškeré překážky? Dva z jiných světů? Nečekané setkání? Ba přímo fatální? Nesnáze, strasti a omyly? To vše je přelahodně namícháno v jednom skvostném koktejlu Billyho Wildera.

Wendel Ambruster je seriózní podnikatel, který je nucen letět přes půl světa až někam do Itálie, identifikovat a vyzvednou tělo svého otce, který na každoroční dovolené v Itálii tragicky zahynul. To vše mu narušuje podnikatelské plány, navíc spousta nových organizačních záležitostí, přeprava těla, vystrojení pohřbu, zařídit, aby se zúčastnili i všichni zaměstnanci jeho továrny...

Do cesty a plánování mu však napochoduje pohledná, společensky přítulná blondýnka, která se chce očividně spřátelit. Když už si myslí, že ji setřepal, potká ji nanovo, v hotelu, kde každoročně pobýval jeho otec, ale ke svému překvapení se dozví, že tam pobývala i její matka.

A odhalující překvapení neberou konce, i když ho zaskočí zjevný úmysl oné blondýnky, pokračovat v rodinné tradici. Tento úmysl, zdá se, ze srdce podporuje i místní ředitel hotelu, sympatický a ochotný Carlucci, který miluje svou Itálii, svůj hotel i své hosty a považuje je téměř za členy rodiny.

Celá zápletka se slibně rozjíždí a kouzlo je založeno právě na rozdílných světech - Pamela je romantická, Armbruster je ryze realistický. Pamela je jak motýl (pravda, trochu oplácaný) a Armbruster je jak jaguár (pravda, trochu v letech). Pro Armbrustera navíc nepochopitelný svět italské rozšafnosti, pohody, obědových přestávek a ležérního přístupu.
Což je nesmírně sympatické právě Pamele a jejímu vstřícnosti.
 
Nebudu zde rozepisovat celý film, jen chci říct, že jde o atraktivně namíchanou lahůdku. Romantika, realita, nedůvěra, špetka vydírání, přátelství, pohoda, skvostné dialogy, vkusná a příjemná hudba od samého začátku - zkrátka, i v zimě si lze dát doušek osvěžujícího letního nápoje.
Protože, i v nevlídném zimním počasí se rádi aspoň na dvě hodiny podíváme na pěkné slunné místo, kde o nás pečuje vrchní šéf Cartucci a kde bychom se pravděpodobně cítili jako doma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Moc doporučuji. Od již zmíněných skvělých dialogů, příjemné hudby, přes dobrý příběh a jako třešničku na dortu bych chtěla ocenit skvělý dabing v triu Brabec - Maciuchová a Kopecký.

Zde kouzelná ukázka - situace, kdy do hotelu nečekaně přijíždí Wendelův rodinný přítel. Cartucci se snaží zachránit situaci a zahájí taktiku zdržování.






Nebožtíci přejí lásce

V romantické komedii kinematografické legendy a držitele sedmi Oscarů, režiséra Billyho Wildera, odjíždí Jack Lemmon v roli starostlivého syna pro tělo svého otce, který zahynul v Evropě. Po příjezdu do Itálie však rychle zjišťuje, že jeho rodič nebyl zdaleka takové neviňátko, jak se tvářil…(oficiální text distributora)

  • Avanti!
  • Che cosa è successo tra mio padre e tua madre? (Itálie)
  • Nebožtíci žičia láske

Komedie / Romantický

USA / Itálie, 1972, 140 min

Režie: Billy Wilder





Obrázky: arara.cz, filmserver.cz, dvdinform.cz



Roztomilá komedie, která potěší a rozhodně neurazí. Spousta krásných slovních hříček, vychytávek a líně se vlekoucího děje, který přesto nenudí. Je to, jako když sedíte u stolečku na pláži a vychutnáváte si zmrzlinový pohár...

Moje osobní hodnocení: 100% (a ráda bych věřila, že ne jen z nostalgie)
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat