čtvrtek 18. března 2021

Všichni lidé bratry jsou

 J.M.Simmel

Román, který jsem četla snad někdy před dvaceti lety, jsem z nenadálého popudu znovu vytáhla. Pamatovala jsem z něj už jen málo, snad to, že v něm byly převeliké intriky a bratrská nefalšovaná nenávist, vedoucí až k úkladům o život jednoho z nich.

Tak jako Kain zabil Ábela.

Mark a Richard Verner jsou bratři. Oba spisovatelsky nadaní, ale zatímco Mark má po druhém románu totální blok, Richard je neustále ve formě. 

A celý příběh vlastně začíná plánováním bratrovraždy,. i když se časově ocitá na samém konci. Celé vyprávění není chronologické, ale obsahuje časové skoky. A také chaotické přidávání osudů lidí, kteří se s Markem či Richardem blíže střetli. 

Včetně Lilian, osudové ženy, která je součástí jejich životů téměř po celou dobu, s různými časovými odskoky. Lilian se dá charakterizovat slovem - krásná  mrcha. Skutečná Femme Fatale, která mává zejména životem a city mladšího z obou bratrů, Marka a láska a nenávist jedno jsou. 

Roli tu hraje celá řada okolností. Nacistické Německo, kdy Richard nejen psal novinářské články z vojny - a velmi dobře je psal, byl oblíbený všemi. Také Richardovo udání někdejších druhů, kteří byli díky tomu oběšeni. Tento skutek se s ním vlekl po další roky. A nečekané objevení nacistického pohlavára, který měl na rukou krev mnoha tisíců lidí. 

A zapletení Marka do jeho osvobození. Celkem nelehké hrátky a špinavé praktiky tajemné organizace, která má kontakty snad všude, jak se zdá. Dopady války a válečných zvěrstev a zločinů na různé lidi, které Mark ve svém příběhu popisuje. Jeho tři nejlepší přátelé, z nichž jeden se stane jeho nepřítelem. A intriky, které, jak jsem si zpočátku myslela, už jsou vyčichlé, ale jak jsem pak zjistila, nic vyčichlého není a svinstvo se děje dál, jen v jiných kulisách.

Román si určitě přečtěte. Simmel je velmi dobře čtivý, a aktuálnost některých záležitostí nekončí ani dnes.

P.S. proč ten název? Je převzat z Beethonovy sonáty Deváté - Óda na radost. Která v románu figuruje a je vlastně jednou z klíčových bodů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsal Johannes Mario Simmel

Přeložili Karel a Věra Houbovi

Obálka a grafická úprava Vlasta Machová

Vydalo nakladatelství Melantrich 1990

Náklad 100 000 výtisků

 

 
V 50.bodové výzvě se dá zařadit pod - knihy původně napsané v cizím jazyce





,

19 komentářů:

  1. Děkuji za recenzi i náhled knihy. Kniha mě zaujala, zkusím se po ní podívat. 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, zkus. Čte se vážně dobře. Četla jsem od něj asi šest nebo sedm románů, odhadem, zhruba čtyři z toho mám koupené doma.

      Vymazat
  2. Od Simmela jsem zatím nic nečetla, ale tohle mě docela zaujalo, zdá se to skutečně zajímavé a čtivé. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt ne, to mě docela překvapilo, myslela jsem že je docela pověstný (Láska je jen slovo...). Ale zkus. Ještě se mi líbilo Jen vítr zná odpověď, Nikdo není ostrov a bezvadný je - Nemusí být vždycky kaviár. Akční a taky trochu s humorem.

      Vymazat
  3. O tomto románu jsem neslyšela, ale zaujal mě. Také to motto (nebo citát) hned na první z fotek. :) (Aneb ať žije procvičování italštiny :D)

    Mimochodem, z technických důvodů jsem bohužel (nevím, jestli dočasně nebo trvale) musela blog přesunout na tuhle adresu: Moin Mondo Nic se nemění, jen mně doufám ubydou starosti s hostingem a se spamy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že by se ti četl dobře. Dokonce by sis jej mohla sehnat a přečíst i v němčině? určitě už tento jazyk ovládáš hodně na úrovni, abys rozuměla, co se v něm píše....
      Díky za odkaz na tvé nové stránky, určitě se podívám!

      Vymazat
    2. Tak s němčinou problém nemám, ale hodně taky záleží na stylu psaní a obecně žánru. Třeba Thomas Mann se mi v originále četl dost špatně, ale oproti tomu Remarque nebo Kästner vůbec nejsou problém. :)

      No, s tou adresou už to zas neplatí, což? :-D já měním rozhodnutí jak česká vláda, bůů :-D

      Vymazat
  4. Zajímavé je to propojení již samonosného příběhu připravované bratrovraždy do prostředí válečných událostí.
    Autora se přiznám vůbec neznám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On byl celkem populární asi v sedmdesátých a osmdesátých letech, napsal toho poněkud víc, tento jsem vzala namátkou. Výborný je i román Jen vítr zná odpověď, nebo Muž, který sázel mandlovníky a myslím že by se ti mohl líbil Nemusí být vždycky kaviár, špionážní román o dvojím agentovi, který do toho agentování spadl tak trochu proti své vůli. - Bratrovražda se plánovala až někdy v šedesátých letech, tedy na samotném konci románu. Jen to paradoxně bratorvraždou začalo. Ten román je vedený trochu skokově v časech, takže je tam úsek z toho 67. roku a pak skok do 30.let a průběh války a skok do poválečného období a tak. Ale dá se v tom časem vyznat. Fakt doporučuji, Simmel je dobrej.

      Vymazat
  5. Bratrovražda ?
    Inu, máme s bráchou od sebe osm let. Já byla už máma a on cucák. Nenaučili nás se mít rádi / rodiče / a když jsme osiřeli, našli jsme si cestu k sobě. Už spolu 12 let děláme v jedné firmě a nikdy bych neměnila. Jsme jako oheň a voda, bez sebe bychom nic nebyli.
    Také vytahuji knihy, jejichž obsah mi z hlavy vyšuměl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak se mezi dva vecpe ženská, tak je vždycky zle. I když mezitím ta ženská střídá tucet dalších, neboť stále hledá velkou lásku nebo co. Zajímavé, že tihle dva dokázali ve své nenávisti žít i společně, i když za to platili - nebo aspoň jeden z nich, ztrátou sebeúcty. Nicméně je to román i o tom, jak daleko je člověk schopný obelhávat sám seba a kam až je schopný ze strachu ustoupit. - Simmel píše dobře, jestli ho neznáš, doporučuji.

      Vymazat
  6. Já poslední dobou čtu už jenom blogy mých oblíbených, knihy časově vůbec nedávám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zase času dost, jen k tomu tu jednu starost a tak si tu starost odbourávám pokusem o čtení. Který vychází, i když jsem čítávala daleko víc. Čtením trochu rozptýlím myšlenky, i když se mi už stává, že zírám na jeden odstavec a ty myšlenky přebíjí text.

      Vymazat
  7. Mohla bych to od Janinky opsat. V této "pečovatelské" době jsem ráda, že stihám domácnost .A tak ráda jsem četla. Jen "mordy" a ubližování nějak poslední dobou nevyhledávám..Díky aspoň za recenzi.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš toho teď opravu hodně, Růži a tak se nedivím že na čtení není ani čas, ani chuť. Čas, kdy jsem četla převážně horory, taky už minul, tohle byl spíš společensko-špionážní román o dlouhodobě se vyvíjejích vztazích nejen mezi bratry. Kde hrála roli právě zmíněná osudová žena, ale i jeden velký podvod. Simmel píše prostě dobře.

      Vymazat
  8. Knihu neznám, ale některé si také čtu opakovaně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to dobrý román. Vracení se ke knížkám, to je jako vracet se domů.

      Vymazat
  9. Tuto knížku měla moje maminka. Dokonce další se stejným názvem v němčině. I další jeho knihu. Nikdy jsem ji nečetla, i když může být zajímavá. Jenže - je to na mne příliš velká bichle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdo není ostrov? To je bichle. Ale čte se tak dobře, že to jako bichle nepřipadá.

      Vymazat