neděle 14. srpna 2016

Fantastické moje čatní a dýně nadvakrát

Léto v plném proudu a rajčatová sezóna.

V Tescu minulý týden v akci jablka, 12.50 za kilo, no nekup to. Brácha mě věnoval tašku rajčat, že rychle praskají, tak jsem vyrobila čatní.
A o týden později druhé.

A protože je děsně dobré, dám k dobru recept.
Musím se vytáhnout, že je sice inspirovaný obecným čtením o složení čatní, ale ingredience a poměr je z mé hlavy, takže originál.
Možná to vypadá, že se nezřízeně vytahuju, ale lidičky, prostě mi připadá chuťově skvělé a ne vždycky se mi něco povede, takže vám nabízím tyto dvě varianty:

(Jen chci říct, že poměr je přibližný, protože záleží na velikosti jablek, rajčat i cibulí, v tomto případě jsem volila středně velké).

Jablečno-rajčatové čatní:

asi 6 cibulí, 7 jablek, mísa rajčat, 2 palice česneku. (Poměr rajčat a ostatního je asi dvě třetiny rajčata a třetina cibule s jablky.)
2 lžičky soli, 3 lžíce cukru a 1/2 lžičky nebo lžička pepře.

Nechám nasucho opéct cibuli, lehce do sklovita, pak tence podleju a nechám asi 5 minut bublat.
Přidám jablka, nechám chvíli dusit a přidám koření - sůl, cukr i pepř. Promíchám a nechám znovu dusit, za občasného míchání, tak dest minut, nebo tři písničky. (Pouštím si totiž u takových akcí hudbu).
Pak přidám pokrájená rajčata, znovu promíchám a za občasného míchání nechám mírně vařit dalších deset minut. Mezitím si nalisuji česnek a ten přidám téměř na závěr. Po přídavku česneku nechám znovu chvíli povařit, odhadem 1-2 písničky, a odstavím na pár minut. Pokud je směs chuťově dobrá, nandám ji ještě horkou do skleniček, případně ji ještě přisolím a připepřím, ale tohle množství by mělo být akorát.
Víčka pevně utáhnu a překlopím hlavou dolů.
Pardon, víčky dolů.

Pikantní čatní:

6 cibulí, 1/2 cukety, 3 jablka, 7 stroužků česneku, 7 až 9 rajčat.
2 lžičky soli, 3 lžíce cukru, 1 lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky skořice, 1 lžička chilli koření a hrst rozinek.

Postup obdobný jako u prvního.
Nechám podusit cibuli nasucho, asi 1 písničku. Přidám sůl a cukr, znovu míchám, přidám cuketu nakrájenou na kostičky (oloupanou a bez jadřinců), přidám jablka na kostičky a dodám zbytek koření.
Chvíli nechám podusit, tak do poloměkka, občas míchnout a asi po 10 minutách přidat rajčata.
Znovu provařit a nakonec prolisovaný česnek.
Znovu nechám bublat asi 5 minut a než směs nandám do skleniček, na pár minutek odstavím.

Tato směs je už značně ostřejší, ale moc dobrá.

K čemu že se čatní hodí?

Jako příloha k masu, jako základ na špagety, dá se přidat k volským okům nebo míchaným vajíčkům, případně jako směs na topinky. Nemusí se sterilovat, vydrží pár týdnů či měsíců, nejlépe je, dát je do komory nebo do chladničky.

Množství je orientační, pokud by vám zachutnalo, můžete je zdvojnásobit.
Nevím už, kolik skleniček jsem udělala z první várky, ale z druhé to vyšlo tak na pět skleniček. (Od jihočeských jogurtů nebo menších okurek).


Pokud máte po ruce listové těsto, jablka, rajčata, cibuli, česnek a anglickou slaninu, můžete si vyrobit chutné jablšpeky.
Recept na ně už jsem uváděla a najdete přímo prokliknutím na název...

Pokud se rozhodnete cokoliv z toho vyzkoušet, přeji, ať se zadaří a ať vám chutná!

Dodatek:

 Dýňový kompot

Asi 1/2 dýně - dýňové dužiny pokrájené na kostky, asi 7 až 9 oloupaných jablek pokrájených na kostky, bezinkový sirup (asi 1 dcl), ananasový nálev z konzervy.
Dál 2 hrsti rozinek, šťáva ze 3 citronů, 1 badyán, 10-12 hřebíčků, 2 svitky skořice
Pokrájenou dýni i jablka pokapeme citronovou šťávou, zalijeme bezinkovým sirupem (nemusí být, místo něj můžete zkusit med) a ananasovým nálevem z konzervy. Pokud je tekutin málo, doplníme lehce vodou.
Přidáme rozinky, citronovou šťávu a koření, všechno promícháme a lehce vaříme do změknutí.
Pak horké nandáme do skleniček a překlopíme víčkem dolů.
Tuto směs lze i sterilovat, ale já to nechala takhle.

Pozn. - kompot byl méně sladký, protože jsem zapomněla přidat cukr. Kdo rád sladší, přidejte 1/2 hrnku nebo hrnek cukru.
Pozn.2 - kompot je naprosto skvělý, když je horký.

Dýňové pyré

Vhodné jako přídavek k masu. Buď jako dýňové zelí nebo jako dýňový doplněk.

2 větší cibule, 1/4 velké dýně nebo prostě plná miska nakrájených oloupaných plátků.
Asi 2 lžíce cukru, šťáva z 1 citronu, trocha vody, 2 lžičky soli (raději dejte jen jednu a druhou přidejte v průběhu vaření, až budete ochutnávat), 1/2 lžičky sušeného mletého rozmarýnu, 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru, necelé 1/2 lžičky kardamonu (nemusí být).
Cibuli nakrájíte na kolečka nebo na kostičky, a dýňovou dužinu nastrouháte.
Dáte zesklovatět cibuli i s cukrem, přidáte strouhanou dýni a ostatní koření, všechno promícháte a provaříte do měkka.
Odstavíte a po malé chvilce směs můžete rozmixovat ponorným mixerem.
Já ji nechala tak, jak byla a horké plnila do skleniček.

Dýně takto připravená je jemně pikantní, nepříliš ostrá a myslím, že dobrý doplněk k masu.



 







Žádné komentáře:

Okomentovat