neděle 16. července 2017

Guláš

Guláš nevařím ani nejím příliš často, frekvence je snad jednou za rok až pět let. Ale poštěstilo se mi získat pár hovězích kostek a tak guláš byl přímo k nabídnutí.

Jenže ouha, kámen úrazu nastal ve chvíli, kdy jsem hledala recept, jak takový pravý guláš připravit.
Ne že bych neměla ani tušení, co se do guláše dává, mimo hovězího masa (a vlastně jakéhokoliv jiného) také podstatnou částí je cibule a paprika. Ale kolik papriky, aby z guláše nebyl paprikáš?

Takže jsem vytáhla moje oblíbené Vaříme zdravě, chutně a hospodárně, aneb základní kuchařka.
Kupodivu jsem viděla v receptu soli a papriky na špičku nože.
Na špičku nože? Není to nějak málo?
A dává se do pravého a toho správného jediného guláše česnek?


Jak má vlastně vypadat správný guláš, ten pravý a jediný?
Vytáhla jsem jinou kuchařskou knížku. Kuchař v zástěře se jmenuje a mimo svérázné kuchařské recepty obsahuje i zajímavé povídání o vaření vůbec.
Autor zde podává výklad guláše po svém.
Jestli je ten výklad správný, nevím ani teď, ale překvapilo mě, že správný guláš je vlastně polévka.


Hned jedním vrzem se také dozvím, jaké základní varianty se dají připravit z hovězího masa.
Že je těch variant nespočet, nepochybuji, ale zatím zůstávám u toho guláše.
Takže tady jedna příprava pravého maďarského guláše dle Muže v zástěře.


Ale pořád si nejsem jista, dává-li se do pravého maďarského guláše kořenová zeleina. A dokonce bobkový list!
Leč, další list obracím a dozvídám se něco o původu guláše. On je to vlastně pasteveckej pokrm.


pokračování...



Nicméně, guláš získal nespočet variant, jak jsem zjistila.
Kdysi před lety jsem si koupila speciál časopis právě o guláších. Je to docela príma speciál, shrnutí všech možných a nemožných gulášů ze všech možných a nemožných surovin. I když věřím, že dnes by byl ještě obohacen o další, tehdy neznámé přídavky...


V tomhle časopísku je docela prima úvod o guláši samotném.




Guláš se připravuje nejčastěji z hovězí kližky. Přestože je původně maďarský, v tomto speciálu je recept na guláš pražský, znojemský, volyňský, kostelecký, valašský, bratislavský, všetatský, karlovarský, vídeňský, srbský, balkánský, řecký, mexický, hamburský, segedínský, italský, ale i kapucínský, kari a nízkoenergetický.
Dále můžeme připravit guláš po námořnicku, po zahradnicku, guláš vinařský, kotlíkový i guláš pro labužníky.

Mimo hovězího můžeme udělat i guláš z vepřového masa, telecího, skopového, koňského, guláš z vnitřností, jako je srdce, játra, žaludek, guláš z drůbeže, zvěřiny a ryb, ale i guláš z hub a zeleniny.

Základem je maso a cibule, a přidává se i česnek, rajčatový protlak, kmín, majoránka, papriky na proužky, slanina, kysané zelí, žampiony, smetana, hořčice, bílé víno, červené víno, rajčata, brambory, sardelová pasta, kořenová zelenina, jogurt... to vše samozřejmě jednotlivě a ne dohromady. Není to dort pejska a kočičky.


Tento receptík jsem našla v kuchařce Vaříme vtipně. A kupodivu se zde přidává i kmín, který je v jiném receptu přísně zapovězen.


Vlastně nevím, jaký je původní maďarský guláš.

Já zaimprovizovala a dala klasický základ, cibuli, maso, sladké papriky lžičku, lžíci mouky, pepř a sůl, a vše zahustila a zavařila hned na začátku.
Pak jsem jen nechávala probublávat a přilévala po trochách vodu.
Jo a jako přílohu měla zrovna knedlík, který jsem měla v ledničce. Aby mi nezprašivěl.
Guláš se celkem povedl, mohl být i ostřejší a maso bylo výtečné.


Máte svůj nějaký oblíbený recept i vy?
Guláš, který rádi připravujete nebo rádi jíte?
Můžete napsat do komentářů, víc hlav víc ví!

Žádné komentáře:

Okomentovat