pondělí 28. října 2019

Židlochovické židle podruhé

Loni v listopadu jsem psala o jednom neobvyklém happeningu, kde lidé tvořili a malovali a lepili a dávali nový kabátek starým židlím. Byla to vlastně akce i ke stému výročí založení republiky.

První část jsem uváděla ZDE.

Ale těch židlí bylo opravdu ještě víc, než jsem nafotila poprvé. K 28.říjnu tyto židle sesbírali a umístili je na mostě, který vede přes řeku Svratku. Je to pořád ještě Svratka, doufám, při těch pozoruhodných změnách v naší zemi.
Židle malované, polepené, slepené, židle jako sculptura... v regionálním stylu, v moderním stylu a památka na Járu Cimrmana, který na té židli málem seděl.
Tato akce začala už vlastně v dubnu loňského roku. Vlastně šlo o spojení několika faktorů - stoleté výročí vzniku republiky, název židlí shodný s názvem města a happening jako takový.

Zapojilo se do akce dost lidí, podle toho, co jsem viděla. Někteří si židle pomalovali a naaranžovali před dům, do dalších se pouštěly asi i skupinky žáků a další nadšenci. Židle, jak vidět, byly opravdu atraktivní, některé přědělané malbami a nápisy, jiné opentlené, některé i naletované s přiděleným opěradlem, některé téměř umělecké kousky. Žedle stojící, zasazené do zdi, přivázané k zábradlí, visící i z okna radnice...

Závěrem, k výročí založení republiky, většinu těch židlí rozmístili na most, který zdobí město už drahně let.
A byla to pěkná přehlídka.








































































Aranžovanou židli jsem objevila na radnici



a taky na městském úřadě





A také ve vzduchu.





Fotila jsem několikrát, v různém počasí a dvěma kompakty. Kvalita se různí, ale jedno je jisté - něco takového se asi už neuvidí.
 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat