sobota 7. listopadu 2020

Když to nepotřebuju, zakopávám o to. Když to potřebuju, nemůžu to najít.

Určitě vám je úvodní věta povědomá.

Jak pravdivé pravidlo!

Murphy by se zatetelil radostí, že mu zase něco vyšlo.

Zkrátka, hledám starý doktorský zprávy, co jsem si ještě optimisticky kopírovala. Měla jsem je v obálce, tu obálku jsem nacházela každou chvíli. Teď bych potřebovala najít něco, co se odehrálo před 15 nebo 18 lety a jak na potvoru nacházím všechno možné, jen ne to, co potřebuji.

Tak jsem třeba našla staré kuponové knížky. Kdysi jsme si je založili a myslím, že v našem případě to byla slušná investice, protože během tří let se nám vrátily náklady, získali jsme něco málo navíc a pak jsem je prodala za docela dobrý peníze. Docela dobrý není žádný majlant, ale když to porovnám s nabídkou tehdejších vykupovatelů kuponových knížek, tak jsme si vedli slušně. Prodej byl tehdy nutný, potřebovali jsme peníze a nebylo to na pitomou dovolenou nebo novou mikrovlnku.

Taky jsem objevila jeden zápočtový list, který nebyl s ostatními zápočtovými listy, ale válel se v nějaké obálce totálně mimo. Nekázeň.

Objevila jsem staré dopisy, adresu jedné pražské rodiny, která se nám za ty roky ztratila z merku a kdoví, jestli tam ještě žijí, staré zápisky, dopis adresovaný mému tátovi, naklepaný na stroji, spoustu fotek, o kterých jsem si myslela, že už nejsou, staré diplomky z různých soutěží, obrázky, co jsme malovali pro mámu k MDŽ a památník, o kterém jsem si myslela, že se taky ztratil.

Když jsem jím listovala, trochu mě zarmoutilo, jak málo je v něm napsáno. Ale i to málo je milé ve všech těch vzpomínkách na dětství.

Vidím to tak, že mě čeká velký lov v papírech, ještě chci projít pět různých složek a když ty zatracený doktorský zprávy nenajdu, zašpioním u doktora, u kterého jsem tenkrát byla, pokud mě nevyřadil z evidence, a zkusím je vytáhnout od něj.

A až je dostanu, tedy jejich kopie, tak věřím k tomu, že se celá upachtěná vrátím domů, a první, co bude - otevřu nějakou zatracenou skříňku a na mě vypadne ta obálka s lékařskými zprávami.

Na závěr přidám pár foteček, tentokrát ve fotosketcherových úpravách. Poslední dobou mě baví, převádět fotky do obrazových úprav, dostávají jiný ráz a nový kabátek. A myslím, že i slušivý kabátek.

 









 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Doufám, že vaše dny jsou pestřejší než ty moje, že se držíte v dobré náladě a ve zdraví, a pokud ta dobrá nálada není, že to je jen přechodný stav a ne trvalý.

A co se týče úvodního slova i nadpisu, zajímalo by ma - také ztrácíte, co hledáte, a nalézáte, co nepotřebujete?  :-) 

A co zajímavého jste při tom hledání objevili? Starou mapu, klíče od ztracené skříňky, prošlé záručáky, doklady, které jste postrádali, rádio, návody, knihu receptů?

Mějte se zatím dobře!


18 komentářů:

  1. Nejprve musí pochválit ty fotky, některé vypadají jako obrazy starých mistrů, další vypadají jako díla realistického malíře. 👍👍👍
    S tím hledáním jsem na tom podobně a mám pocit, že čím jsem starší, tím je to hledání delší a úpornější. Obávám se, že bude hůř. Naposledy jsem "ztratila" papír do laboratoře. Prohledala jsem kde co a už byla odhodlaná, se sroluju uši a pokorně pojedu požádat o nový. Pak ho našel muž, který také něco hledal.
    Neztrácej hlavu, zkus hledat něco jiného a třeba se zadaří.
    Hezké podzimní dny 🍁🍂💕

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky už jsem přemejšlela, že zkusím hledat něco jiného, ale takhle to nefunguje, to najdu, až budu hledat opravdu něco jiného. Zatím nula od nuly... ale našla jsem bráchův povolávací rozkaz, dvě staré průkazky, a další nějaké dopisy :-)
      Díky za pochvalu foteček!

      Vymazat
  2. Ivanko fotečky jsi zkoušela upravovat nebo jsou z památníku?? Jinak gratuluji a jsi už v klubu ,,hledačů,,neboj nejsi sama stokrát říkám,dám vše dohromady a nene -hledám a hledám...Dneska jsem hledala peněženku,už jsem myslela,že jsem ji zapoměla v krámě a kde myslíš,že byla,hezky s masem v mrazáku,já jsem trubka viď...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluško, to jsou fotky, co jsem fotila, a zkusila jsem je ve fotosketcheru převést do obrazové úpravy, je tam několik nabídek.
      S tou peněženkou ses taky musela zapotit, většinou v ní jsou i nějaké karty, včetně bankovní, takže ztráta by byla citelnější.
      Ale v mrazáku bych ji fakt nečekala :D

      Vymazat
  3. Iví, mám to úplně stejně a přivádí mě to k šílenství. Dokud to něco nepotřebuju, doslova o to zakopávám, padá to na mě ze skříně, zkrátka mám stále povědomí, kde hledat. V momentě, kdy to jdu skutečně hledat, je to pryč a objeví se to až za dlouhý čas při hledání něčeho úplně jiného.
    Obrázky jsou překrásné, vůbec se ti nedivím, že tě to tak baví. :)Přeji také příjemné dny. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fakt záhadnej jev. A stává se mi to opravdu pravidelně, dokonce i v počítači, když hledám příslušnou fotku nebo vtip, tak jej nemůžu najít. Ale zkouším šochtlíkovat a rozhazovat si fotky tématicky. Včetně vtipů Něco už jsem zvládla, ale tuhle jsem hledala jeden fór s holubem a nemohla ho najít. Dnes jsem ho našla, ale už nevím, kam jsem jej chtěla nasdílet...
      Zatím mi trochu vadí, že jsem ztratila jeden krásnej citát. No, citát to přesně nebyl, spíš rada, co dělat, když je člověk úplně totálně na dně a nejzoufalejší, a tam byla rada od nějaký babičky, že se má prostě začít dělat to nejnutnější, co se dělat musí, vstát, uvařit snídani, uklidit, uvařit oběd, jít do práce, vrátit se z práce, už nevím jak to přesně bylo - prostě mechanicky dělat co se dělat musí a zatím se najde čas na to, aby se člověk vzpamatoval.
      Děkuji za pochvalu fotek, fakt mě baví, když vidím, co z nich vzniká.

      Vymazat
  4. Ty fotky á la obrazy se mi moc líbí, jsou to jedny z mála úprav, které mi nevadí :).
    V dokladech si držím už pár let pořádek, nebo se o to alespoň snažím. Nakoupila jsem spoustu plastových a papírových desek, vše popsala a roztřídila. Zatím mi ten pořádek klape :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šanony a obálky jsou perfektní. My jsme měli velký kufr, a tam jsme házeli všechno, fotky, záruční listy, smlouvy... je fakt, že vylovit z toho něco konkrétního byl kumšt, ale zase, všechno se tam dalo najít. Pak jsme půjčili kufr synovci na tábor, tam lilo, kufr se rozmáčel a byl na vyhození. Doklady a fotky jsme rozstrkali po různých taškách a krabicích, plánuji, že to všechno dám nějak do kupy a vytřídím. Ale fakt mě zaráží, že zatímco mám i záruční listy od přístrojů, které mám už dávno vyhozené, tak kopie těch zpráv, tedy celá obálka, jsou pořád k nenalezení. Ale už jsem si udělala pořádek v jiných dokladech a pohledala dokonce pracovní smlouvy a zápočťáky a zjistila, že mi chybí papíry od úplně první práce, kterou jsem dělala, takže mám zase co na práci.
      Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaost, se sice říká, ale v tomhle případě by měl být chaos organizovanej, nebo raději ten pořádek.
      Dík za pochvalu fotek! Fakt mě to baví a fakt některé převody vypadají výborně.

      Vymazat
  5. Ano, ano, bohužel se mi to taky stává. A ještě k tomu s papíry, s těmi je to nejhorší. I když se snažím mít v dokumentech pořádek, stejně si třeba potvrzení ke studiu musím vždycky znovu tisknout, protože ho prostě někam založím a nevím, kde ho rychle najít. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čím rychleji si tohle podchytneš, tím líp bude. Začínáš, takže máš dobrý start. Hodně dobrý jsou šanony, do těch můžeš dát ty průhledný obálky, (my jim říkali vždycky košilky) a do těch obálek všechno co potřebuješ. Hlavně si schovávej papíry z brigád, smlouvy, maturitní vysvědčení, a později jak budeš chodit do práce naostro, tak smlouvy a zápočtové listy. Co bude po letech, se sice neví, ale lepší je mít papíry v pořádku, v tomlhe ohledu... stejně tak smlouvy o pronájmu bytu, elektřiny, sipa a vůbec.
      Zvláštní je, že když takový papír - jakýkoliv - momentálně založíš, tak si říkáš, že je to na takovým místě, že to musíš kdykoliv najít.
      A pak to hledáš a kruci to místo je nějaký zakletý :D

      Vymazat
    2. P.S. neber to jako poučování, už máš určitě nějaký systém zavedený, ale spíš dobrou radu. Šanony se hodně osvědčují, dnes jsem o tom četla na jedné skupině, taky si to tak hodně vedou i jiní... Nebo jsou dobrý i krabice, dávané na jedno určité místo, třeba někde dole ve skříni. Nebo nahoře na skříni.

      Vymazat
  6. Mně se většinou upravované fotky nelíbí, ale tenhle styl je opravdu pěkný. Přeju ti, ať se ti daří nacházet vždy to, co potřebuješ.

    OdpovědětVymazat
  7. Mne také zaujaly tu super fotky, jsi šikulka, ty se hned všechno naučíš. Ještě k těm hledaným věcem. Také občas hledám a mnohdy nenalézám. Co se týček lékařských zpráv, tam není chyba. Mám vše pečlivě zařazené ve složce dle lékařů, ale zrovna jsem chtěla nějaké zprávy vyřadit a co s nimi? Asi je jen přeřadím s nadpisem - Vyřazené lékařské zprávy. Dík za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, i vyřazené si raději někam založ. Nebo dej do jiné obálky. Fakt nikdy nevíš, jestli je nebudeš ještě potřebovat... já nebyla u doktora dobrých třináct let, s výjimkou běžných viróz, kdy jsme potřebovala antibiotika. Tak jsem si myslela, že už je nebudu potřebovat.
      U mě problém, že skladuju fakt skoro všechno, potřebovala bych něco vyházet, něco už jsem vyřadila, vytřídila nebo vyhodila, ale pořád je spousta věcí, které je mi líto vyhodit. Nebo mám obavy, že v okamžiku, kdy je vyhodím, je budu potřebovat (třeba podávání daní z doby, kdy jsem byla na osvč. )

      Vymazat
  8. Obrázky jsou zajímavé, pěkně sis pohrála. Já jsem si pořídila pořadače, ještě když jsem byla v trafice a v ních jsou doklady porovnané. Dva šuplíky k tomu určené- v jednom jsou záruční listy, v druhém osobní složky, bytové záležitosti, asi se na mně podepisuje ekonomické povolání. Ale to hledání něčeho myslím existuje u každého.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šanony jsou opravdu dobré, taky mám jeden, ve kterém mám různé smlouvy nebo naházené potvrzení od kominíků nebo od obce, že jsem platila popelnice. Pak mám nějaké zprávy v jiných deskách a něco v plechové krabičce, od mýdlových souprav, co se kdysi prodávaly jako kolekce. Záručáky zas v jednom šuplíku. Pořádek v papírech je docela důležitý, už přemýšlím i že si to přefotím, založím do počítače a zazálohuju.
      Hledání je vždycky o nervy, málokdy se mi stane, že to najdu hned...

      Vymazat
  9. Kdfyž vycházely ty zakladatelné soubory- recepty, dějiny, mapy,pokojové květiny, zdraví - koupili jsme občas ty stránky, ale hlavně ty, ke kterým přidávali pořadače-barevné. No a pak jsem přestala karty kupovat a pořadače používám na zakládání. Čas od času vytřídím třeba prastaré faktury, účty už toho, co jsme dávno vyhodili. Jen se musí člověk chtít. Je to jako s fotografiemi v albumech. Velké mám prázdné a ty menší, vícestránkové "zasunovací" naskládané ve skříňce.

    OdpovědětVymazat