pondělí 8. února 2021

Malinový dort

Po dlouhé době, kdy se cpu oplatkama, kupovanejma koláčema, nebo doma vyráběnou hrnkovou buchtou, se mi zachtělo zákusku. Klasického. Ale zase ne tak klasického jako jsou třeba indiánky, i když je k smrti miluju, nedokázala bych je podomácku vyrobit, ani třeba špičky. Ale takový dortík - ten by šel. 

Formu mám, nějaké zamražené ovoce od loňska, pár tabulek čokolád, co jsem koupila v akci před vánoci, ještě mleté ořechy, i máslo... takže ingredience by byly. 

Vytáhla jsem opět starou málo používanou speciál kuchařku s názvem Moučníky a našla pár dortů.

 

Oslovil mě jahovový. Z mražáku jsem vytáhla maliny, takže se z něj stal dort malinový.

Zde recept, bohužel trošku roztřesený, ale myslím že čitelný.

Recept jsem si trochu upravila. Místo šesti vajec jsem dala jen pět, také to vyšlo. Do bílku špetku soli, tu dávám do každého pečení. Korpus jsem pekla při 170 stupních asi 40 minut, ke konci už jsem asi dvakrát nahlížela, jak dort vypadá, abych ho nevytáhla moc brzy ani moc pozdě.

Když se odchlipuje od krajů, mělo by to být značka ideál.

 

 

Zdobení jsem udělala po svém. Korpus jsem pekla včera, nechala ho ve formě přes noc. Ráno jsem vyrobila krém - tedy napřed uvařila vanilkový pudink, normálně slazený, z půl litru mléka.

Část jsem odlila po uvaření do poháru na piškoty a ovoce, zbytek použila na krém. Do krému půl kostky změklého másla, moučkový cukr, lžičku rumu a ten pudink - vychladlý. Vymíchala do hladka. 

Dortík jsem rozkrojila - šlo to, i když nebyl moc vysoký, a pomazala marmeládou a nanesla kýžený krém a dozdobila malinami. Překlopila.

Vyrobila čokoládovou polevu - osvědčila se mi šlehačka 33%. Na jednu tabulku jsem dala asi dvě třetiny kelímku šlehačky, možná by stačila i polovina. Do toho pár kapek mandlové tresti, dodává čokoládě prima chuť.  Politý dortík jsem dozdobila malinami, šikla by se i šlehačka, bylo by to efektnější na pohled, ale myslím že dnes budu přežraná až běda.

P.S.  nevím jak tahle čokoláda ztuhne. Pokud ne, hodila by se spíš klasická variace se ztuženým tukem - ale možná že tohle bude dostačující. 

Zatím jsem ho neochutnala, ale zdá se, že bude mňamózní.



16 komentářů:

  1. Jejda proč já jsem chodím,takhle večer,když mám už pomalu poslintanou klávesnici.. Dobrý nápad,hned jsem si dovolila ,,švihnout,,receptík..Koupím maliny,můžu přihodit i pár borůvek a bude mlska hotová...Vendy moc zdravím a prosím opatruj se,nespakej to najednou ať neskončíš jako v pohádce ,,velký černý pes,,nebo kdo to snědl kočičce...pa Miluš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za dortovou mimořádku, byl to nápad improvizační a okamžitý, bez příprav, a když už jsem to fotila - do jedné pečicí skupiny, tak jsem dala článek i sem a nějaké fotky i k sobě na fejsbůk.
      Sním to po částech a kousek si zkusím zabalit a zamrazit na později. Taky mám ještě ten pohár a k tomu ještě zbytek čokolády v pohárku, s malinama, to si dám asi zítra a přikrojím k tomu i banán.

      Vymazat
  2. Vypadá moc dobře. Já bych si ho sice dala raději s těmi jahodami, ale je důležité, že chutnal :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslela jsem, že z toho mražáku tahám jahody a nakonec to byly maliny - ale i s těmi malinami byl výborný :-)

      Vymazat
  3. To je ale hezká realita v říši snů, to bych si taky dala líbit. Dortík na mě působí velmi sympaticky. Určitě bude mňamózní. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl fakticky dobrý, korpus se mi vyjímečně povedl, že nebyl ani syrový ani spálený ani sražený :-) Krém akorát a s těmi malinami lehce sladkokyslkavá chuť. K tomu čokoláda... byl povedený.

      Vymazat
  4. Vendy, vypadá luxusně. 👍👍 Já peču pravidelně, v neděli jsem také vytvořila dortík, ovšem bez polevy, jen jsem ho z boků a vrchu potřela krémem, který je i uvnitř a posypala strouhanou čokoládou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mohlo být taky moc dobré! Já se pro čokoládovou polevu rozhodla proto, že mám čokoládu fakt ráda. Ani jsem to původně nechtěla zdobit, ale pak jsem si říkala, že těch pár malin nahoře udělá pěkný efekt... Je to už hodně dlouho, co jsem vyrobila něco takového, peču jen pro sebe, takže už se orientuju na menší formy, co jsem dřív házela na jeden velký plech, dávám dnes na malý plíšek nebo do dortové formy, ona je velikostí akorát.

      Vymazat
  5. No pane jo. To je ale pekne lákavé. Každý den si beru do prace aspoň nějakou buchtu. Včera jsem ji donesla a dnes nemám nic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi moc šikovná kuchařinka, určitě si nějaký príma moučník upečeš! :-)

      Vymazat
  6. Ten se ale povedl!
    Je 22:47 a dostal jsem velký hlad a chuť na nějakou sladkost.

    OdpovědětVymazat
  7. A to jsem si říkala, že dneska nic péct nebudu... a už tu slintám po klávesnici :D Maliny a čokoláda, to je skvělá kombinace! :) No nic, zatnu zuby a vydržím do pondělí, to mám v plánu zkusit valašský frgál...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiti, fakt lahodná kombinace. Ale takový valašský frgál, to zní taky senzačně!

      Vymazat
  8. Milá kuchařinko, já bych mlaskala, no, mám klávesnici ocintanou :)
    Pekla jsem na vánoce a zažírala jsem stres, bylo mi smutno a to sladké to prostě zpříjemní.
    Minulý týden jsem pekla těhotné dceři a vnučce, musím pochválit dopravní společnost, koka sušenky a cookies dopravili bez šrámů a v celku. A to už jsem si nedala, jsem v režimu, konečně obléknu zimní bundu a nevypadám v ní jako nastřelený ventil. :)
    Tvůj dnešní příspěvek mne ale potěšil, je vidět, že si poradíš s každou složitou situací, tak jen doufám, že ten dortík jsi ztrestala a dala si porci za mne. Bon apetit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nastřelený ventil mě rozesmál. Fantastická představa. :D
      A určitě se povedlo i cukroví pro dceru! Domácí je domácí a od maminky dvakrát tak dobré.
      Dala jsem si porce všechny, dortík je ztrestán do posledního drobečku :D Děkuji za přání!

      Vymazat