sobota 29. ledna 2022

Last Christmas

Začátek je idylický - Katarina je mladá, milovaná, chytrá, nadaná a krásně zpívá. Zpívá i v chrámovém souboru, její sólo dojímá všechny naslouchající, matka slzí dojetím, sestra se šklebí, čímž si vyslouží pohlavek a je zaděláno na šťastné sourozenecké vztahy.

Stříh o pár let později. Katarina, která si říká Kate, už není zpívající andílek z hudebního souboru, přebarvila se na blond a stal se z ní fracek. Nedělá radost ani své rodině, ani své zaměstnavatelce, která ji před pár roky přijala právě proto, že byla skvělá, spolehlivá, vstřícná a komunikativní. Ale mezitím se stalo něco, co změnilo Katarinin život a co ji hodilo do divného rozpoložení, kdy je vlastně nešťastná, pořád se plácá ode zdi ke zdi, utíká od rodiny, se kterou nemůže vydržet, a je vyhazovaná od přátel, kteří nemůžou vydržet s ní.

Kate kupodivu ví, od kdy se cítí tak nešťastná a také proč. Ale neví, co si s tím počít a neví to do doby, než se před okny obchodu, kde pracuje, objeví neznámý mladík. Který ji něčím zaujme natolik, že vyjde ven. První setkání není poslední, záhadný neznámý se objevuje ve chvíli, kdy to nečeká - schůzku si domluvit nemohou, protože on je ten záhadný a navíc, světe zboř se, nemá mobil! I když vlastně ho má, ale jen jej nepoužívá. Takže Kate se v pauzách mezi prací, setkáváním s rodinou, návštěvami doktora a pokusy zaujmout na konkurzech, snaží Toma najít (Zná jen jeho jméno a ví, že pracuje v centru pro bezdomovce). Díky hledání se Kate seznamuje s řadou zajímavých lidí právě z té oblasti, která je přehlížena. Postupně se dostává dál, v rozhovorech s neznámým novým klukem, ke kterému cítí nečekanou náklonost, se dostává k jádru svého problému. A s poznáním přichází šance se vyrovnat s něčím bolavým v minulosti a jít dál. 

 

Film jsem nastínila poměrně zběžně, nechci totiž spoilerovat. Ale odsýpá spontánně, Katiny výstřelky, nedbalost, a nečekané setkání s tím neznámým mladíkem a kouzlo londýnských uliček, procházky, vánoční atmosféra,  to vše tvoří atraktivně rozkvetlou kytici složeného příběhu, ve kterém má své místo více postav.

A po dlouhé době film, u kterého jsem měla mokré oči. Zajímavé že opravdu mokré - nebrečela jsem, už dlouho mě nic filmového nebo knižního nedojalo natolik, že bych brečela. Ale tady mě jeden moment, jedno nečekané poznání, docela zaskočilo. Život nás vynáší až na vrchol, a stejně tak nás shodí až na dno. Aby nás pak znovu vytáhl nahoru. 

Film je tématicky laděn vánočně, v zimním období, místo, kde mladá elfka pracuje, je obchod s vánočním zbožím, Londýn plný světel, vánočních písniček. Příběh je lehce romantický, lehce dramatický, se závěrem, který stiskne srdce aspoň na vteřinu.

 

Trailer s titulky:

 

 Několik recenzí z ČSFD:

Nemůžete počítat s tím, že když se v kině objeví nová anglická vánoční komedie, tak že to bude hned v duchu Lásky nebeské. Last Christmas je naprosto odlišný druh filmu, přitom vánoční náladu umí naladit stejně tak dobře. Jen je vidět, že film je inspirovaný písničkou. Zajímalo by mě, co by na to říkal zrovna George Michael. Navíc hodně filmu přispěla Emilia Clarke, která by rozjasnila i krátkometrážní černobílý statický záběr o ničem. Nicméně pohádková atmosféra je až moc přitažená za vlasy, což je velká škoda. Působí to pak tak, že Last Christmas je dozajista milým filmem, ale rozhodně nezajistí pravidelnou dávku předvánočních emocí na televizním přijímači. 

Milá vánoční romance s rozkošnou Emilií Clarke a sympatickým Henry Goldingem s dobře fungující vzájemnou chemií. Škoda, že Feig nepřitlačil na humoru, ale i tak se na to dobře kouká a vánoční atmosféra z toho sálá jedna radost. Do lehčího nadprůměru film tahá nečekaný závěrečný zvrat, který je v žánru RomCom velmi originální i vítaný. 6/10. 

Rosaviva 

V dnešní době mám pocit, že mě už málokterý film dokáže překvapit. A zrovna Last Christmas se to podařilo dvakrát, jednak jsem byla velmi příjemně překvapena, jak se vlastně bavím, jak se na to příjemně dívá a jak je to dobře obsazené a pak se musím přiznat, že ten plot twist na konci mě zastihl zcela nepřipravenou. Ve výsledku musím hodnotit jen a jen kladně. 4*



Za sebe film můžu jen doporučit a klidně i v jinou dobu, než vánoční.



2 komentáře:

  1. Hned se mně vybavila stejnojmenná píseň Georga Michaela. Svět z druhé strany společnosti mohl být zajímavý, pro mě i víc než romantický vztah.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl to opravdu pěkný film, a písničky G.Michaela tam zazní myslím vícekrát. Někdo to srovnává s pokusem o Lásku nebeskou 2, myslím že tuhle ctižádost film nemá, i když se v závěru jeden prvek téměř shoduje. Opravdu pěkný film. Romantický, ale nepřeslazený.

      Vymazat