pondělí 24. srpna 2009

Taková jsem byla

24.8.2010 (filmotéka)

Anotace:

Originální název: Capturing Mary
Krátký popis: Mary Gilbertová kdysi bývala slavnou spisovatelkou a ve svém paláci hostila londýnskou smetánku. Jako stará žena se vrací do míst, kde prožila krásné i bolestné chvíle, a vypráví svůj příběh mladičkému Joeovi. V hlavní roli britského dramatu Maggie Smithová.
Rok výroby: 2007 
Hodnocení návštěvníků: 6.8 z 10 bodů (hlasovalo 14).
 Typ filmu: drama 
Země: Velká Británie 
Režie: Stephen Poliakoff Scenář: Stephen Poliakoff 
Hrají: Maggie Smithová (Mary Gilbert), Ruth Wilson (mladý Mary), David Walliams (Greville White), Danny Lee Wynter (Joe), Gemma Artertonová (číšnice Líza), Michael Byers (Zach), Max Dowler (Mr Graham), Jack Berkeley (muzikant)

Temné britské drama z produkce HBO, které režíroval Stephen Poliakoff, vypráví o kdysi známé spisovatelce Mary Gilbertové. Ta po letech znovu vyhledá honosné sídlo, kde kdysi pořádala proslulé večírky, na nichž se v 50. letech scházela londýnská smetánka. Setkává se tam s dospívajícím Joem Dixem, synem vrátného, a ten ji pozve na prohlídku prázdného paláce, který vlastní excentrický miliardář, sídlící přes ulici. Návrat do minulosti však nemusí být vždy šťastný. Pro Mary to není nostalgická cesta ale bolestný příběh, který vypráví Joeovi. Pronásledují ji vzpomínky na Grevillea Whitea, muže, který předstíral, že je jejím přítelem, ale ve skutečnosti jí přinesl zkázu a zničil jí život. Návrat do let ztraceného mládí však staré ženě pomůže pochopit, kde a proč začal její pád.

Můj náhled - studovala jsem tento film snad natřikrát. (Slovo "studovala" jsem použila protože neznám výstižnější - v jiném případě se na film dívám, nebo film prožívám a film si užívám.)
Tady bylo prázdné bohapusté beznadějné - nic. 100 minut jsem sledovala příběh jedné staré ženy, který se točil kolem jednoho osudového setkání s jedním vlivným člověkem, který mimo jiné ovlivnil i její život.
Mary měla jednu velkou smůlu - potkala se s Grevillem White, milionářem, mužem, který byl zvyklý mít všechno co chtěl. Mary byla další, kterou chtěl - ale byla asi jediná (nebo jedna z mála), kdo ho odmítl.
Dá se pochopit (i když ne omluvit) jeho další činy, které zasáhly do její nadějné kariéry - jako novinářka skončila a další práci v tisku nedostala. Že za koncem její kariéry stojí odmítnutý muž, pochopila velmi rychle. Ale neudělala nic proto, aby to změnila. Nesnažila se ho kontaktovat ani ve chvíli, kdy ho potkala na náhodném večírku. Nevyčítala mu, neudělala žádnou scénu. Nesla svůj osud statečně a snažila se žít po svém.
A tady bych viděla problém ve filmu. Že se nekonalo žádné srdceryvné melodrama mezi Greevillem  a Mary, bych i pochopila - ale to její život nepřinesl vůbec nic mimo několika setkání mezi nimi?
Ano, byla tam zmínka, že nějaký čas žila s jedním malířem, který byl svým způsobem velmi sobecký muž, zmínka, že začala pít a že téměř skončila na drogách. Mary žila svůj život. Jako další cestu si zvolila dráhu spisovatelky a psala romány. Přestože se ji snažil bohatý Greevill zničit, nepovedlo se mu to - i když... po shlédnutí filmu jsem se musela ptát: kde byl její život? To se skládalo jen z odmítnutých prací a strachu ze setkání s osudovým mužem? To neměla Mary žádné přátele? Nikde nebyla? Nic nepoznala? Psala romány... potkávala se se svými čtenáři? Psali jí dopisy? Byl zvaná na večírky? Měla vůbec rodinu nebo byla jedináček? A proč si nechala tolik líbit od svého milovaného opilce, když na sebe nenechala sáhnout od bohatého - a celkem pohledného chlápka? nemám tím na mysli sex, ale i fyzické násilí, miláček malíř ji občas propleskl.
Vlastně jediný silný moment ve filmu byl okamžik, kdy Mary - už stará paní - sedí v parku na lavičce, vychutnává si svou chvilku samoty a najednou si uvědomí, jak rychle utekl její život a jak marně. Kde zůstalo její mládí, její nadšení, její síla? Kde se vytratilo? Nenápadně, plíživě...
Díky tomuto momentu bych filmu dala 30%. (Jinak by to bylo slabých 20% a to spíš za snahu, kostýmy a prostředí.)
Možná by film byl lepší, kdyby byl kratší. Takových zdravých 80-90 minut by třeba stačilo...

Shrnutí v cifrách a jménech:
Originální název: Capturing Mary
V hlavní roli britského dramatu Maggie Smithová.
Rok výroby: 2007
Hodnocení návštěvníků: 6.8 z 10 bodů (hlasovalo 14).
Typ filmu: drama
Země: Velká Británie
Režie: Stephen Poliakoff
Scenář: Stephen Poliakoff
Hrají: Maggie Smithová (Mary Gilbert), Ruth Wilson (mladý Mary), David Walliams (Greville White), Danny Lee Wynter (Joe), Gemma Artertonová (číšnice Líza), Michael Byers (Zach), Max Dowler (Mr Graham), Jack Berkeley (muzikant)







Žádné komentáře:

Okomentovat