Dnes bych chtěla zmínit knížku, která v naší knihovničce má své
místo už pár desítek let. Knížku, kterou dnes neobjevíme v normálním
knihkupectví - spíš v antikvariátu, bazaru, nebo díky inzerátu. S
jednoduchým nenápadným obalem (jako plus beru, že je omyvatelný) a
názvem Vaříme vtipně.
V té slavné padesátibodové výzvě by se dala řadit do sekce Kniha věcné literatury.
Takže v pořadí kniha 13.
Vaříme
vtipně je kuchařka a není to klasická kuchařka. Sice má rozdělené
sekce, některé i shodné s běžnými kuchařkami, ale přesto mi připadá, že
je to spíš kuchařka momentálních nápadů, vychytávek a leckdy nouzových
řešení.
Neb není umění vařit z drahých surovin, ale vytvořit jedlou krmi za málo muziky, to už je kumšt.
Kuchařka je rozdělena do několika sekcí:
I. Nové předpisy pro různé druhy pokrmů
Vybíráme chutnou polévku
Předkrm jaký má být
Studené omáčky zpestří náš jídelníček
Minutky z masa
Vařená masa jsou vítanou pochoutkou
Co z mletého masa
Pokrmy s malým kouskem masa
Rybí pokrmy po celý rok
Příkrmy méně obvyklé
Saláty jako doplněk hlavního jídla
Pomazánka pokaždé jiná
Dáváme přednost ovocným moučníkům a dezertům
Vhodné nápoje pro každou příležitost
II. Pokrmy pro různé příležitosti
Jídlo jen pro jednoho
Jídelníček bez masa
Levně a šetrně
Využíváme zbytků
Deset večeří bez vaření
Když spěcháme
Vaříme dvě jídla najednou
S plotny přímo na stůl (takhle zní název)
Co chystáme na omeletní pánvi
Kde nám pomáhá mixer
Nečekaní hosté
* * * * * *
Jak
vidno podle názvu, kuchařka má docela zajímavé zaměření, rychlá jídla,
pomalá jídla, polévky, jídla z jednoho hrnce, řešení nečekaných
přepadovek, jídla na pánvi, a také na tu dobu poměrně zdravé a lehké
moučníky. Včetně využívání zbytků, které sice mnozí známe (z
vepřoknedlozela se dá vyrobit druhý den opečené knedlíky na cibulce,
smíchané se zmíněným zelím a kousky masa, nebo z dalšího kousku knedlíku
schovaného v ledničce príma knedlíky s vejci a okurkem, o šunkoflecích a
rizotu ani nemluvě)
Pro lepší představu jsem
vybrala několik různých náhledů. Pokud se vám zdá, že stránky jsou silně
jeté, tak je to pravda jen napůl - časté používání je sice znát, ale ve
skutečnosti jsou v trochu lepším stavu.
Baví mě povídání o jídle, zde o polévkách.
Už dřív mě docela zajímalo, jak pěkně polévky rozdělili, která je vhodná k druhému chodu.
Prakticky u každé sekce jsou i rady a nápady, jak leccos vylepšít, nahradit, upravit.
V této kuchařce nechybí ani pokrmy z rybího masa.
Ilustračně
ještě několik fotek... papír není křídový, takže fotky jsou trochu
zrnitější, přesto se mi líbí, na tehdejší dobu, docela rafinované
způsoby servírování a zdobení.
Vaříme vtipně, vydání 2., vyšlo v roce 1967
Třeba malou inspiraci v ukázkách najdete i vy.
Komentáře
Skvělé! Líbí se mi na tom ta kreativita, viz třeba třetí obrázek odspodu:))
Staré knihy mají své velké kouzlo a tato k nim určitě právem patří
Inspirovala - pomazánkami a ochucování
bylinkami. Musím si nějaké pořídit domů, kopr dnes zmrzl, ale rychle ho
zpracuju do mrazáku. To je nápadů!
[1]: To samé taky cením! A zrovna ten třetí odspoda mě už dávno zaujal též
[2]: Opravdu patří Děkuji za ocenění.
[3]: To mě taky těší, že sis tam našla něco svého. Ona je vážně zajímavá, tahleta kuchařka.
[4]: Zdá se, že máme pár knížek společných, vidno, že i před lety byly společné zájmy. Tuším máš i Vaříme zdravě, chutně a hospodárně a ještě jsi zmiňovala Muže v zástěře, nepletu se?
[2]: Opravdu patří Děkuji za ocenění.
[3]: To mě taky těší, že sis tam našla něco svého. Ona je vážně zajímavá, tahleta kuchařka.
[4]: Zdá se, že máme pár knížek společných, vidno, že i před lety byly společné zájmy. Tuším máš i Vaříme zdravě, chutně a hospodárně a ještě jsi zmiňovala Muže v zástěře, nepletu se?
Je dobrá věc mít staré recepty, těch není nikdy dost a člověk se stále učí.
MMm, to může mít své kouzlo, taková kuchařka.
Dobrá kuchařka! Mám doma podobnou, z roku 1957, bez obrázků. Líbí se mi na ní, že tam jsou laciná jídla, která nasytí.
Vtipně sice nevařím, ale občas se mi přesto podaří vtipný výsledek .
Taketo knihy sú skvost...a niet nad ich praktickú stránku, hoci tie fotky su trochu divocina😁😁
Zajímavá knížka!
Já mám zase po babičce knížku "Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury", taky zajímavé počtení .
Já mám zase po babičce knížku "Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury", taky zajímavé počtení .
Staré kuchařky jsou lepší živé, tedy pokud
ještě zvládají vařit, bohužel po té 70 ce už se jim um starých dobrých
kuchařek vytrácí...
[13]: Jednu starou kuchařku bych hned brala. Bože, jak mě to vaření nebaví...
Tuhle knihu jsme měli doma, ani nevím,
jestli ji máma ještě má. Jako malá jsem si kuchařky moc ráda prohlížela,
ten první obrázek se pamatuju...Krásný retro...
[6]: Žeano! Receptů na netu je hafo, ale tady jsem objevila pár kousků, které by se hodily i dnes.
[7]: Kouzlo, které se zhodnotí až časem
[8]: Určitě dobrá kuchařka!
[9]: Pokud je poživatelný, pak je vše v pořádku
[10]: Dnes je oceňuji víc než před lety... obrázky jsou divočina? To mě rozesmálo
[11]: Něco podobného jsem viděla, kuchařské recepty z normálních románů, taky by se tam našly pěkné kousky. Určitě zajímavá kuchařka.
[12]: Možná by tě něco inspirovalo!
[13]: Sugr, tys to správně rozhrábla
[14]: Jsem téhož názoru. Ráda si v kuchařkách listuju, ráda koukám na vařicí programy, ale když mám něco uklohnit, je to děs
[15]: Možná ano, stojí za pátrání. I když, některé knížky časem mizí v černých dírách Matrixu...
[7]: Kouzlo, které se zhodnotí až časem
[8]: Určitě dobrá kuchařka!
[9]: Pokud je poživatelný, pak je vše v pořádku
[10]: Dnes je oceňuji víc než před lety... obrázky jsou divočina? To mě rozesmálo
[11]: Něco podobného jsem viděla, kuchařské recepty z normálních románů, taky by se tam našly pěkné kousky. Určitě zajímavá kuchařka.
[12]: Možná by tě něco inspirovalo!
[13]: Sugr, tys to správně rozhrábla
[14]: Jsem téhož názoru. Ráda si v kuchařkách listuju, ráda koukám na vařicí programy, ale když mám něco uklohnit, je to děs
[15]: Možná ano, stojí za pátrání. I když, některé knížky časem mizí v černých dírách Matrixu...
Naši používali, když na to přišlo "Kuchařku
naší vesnice", v které jsem si také četl, už vyšla v mnoha vydání, tohle
bylo z padesátých let...
To jsem si teda početla! V nových kuchařkách se vůbec nenajde jak udělat jíšku ( S tou měl problém manžel, když byly holky malé a já v nemocnici.)
Doma jsme měli i tuto stejnou kuchařku
Doma jsme měli i tuto stejnou kuchařku
[17]:
Kuchařku naší vesnice mám po mámě, nejspíš půjde o ten samotný
výtisk... dobrá kniha, kde je také obsaženo vše možné. Je to kniha s
převážně žlutým obalem, ne? Určitě ji také chci dát tady na blog.
[18]: Oni už asi počítají, že si každý koupí jíšku instantní, Dáši Nebo že je zdravé vařit bez jíšky. Ale ta jíška je někdy opravdu vhodná.
[18]: Oni už asi počítají, že si každý koupí jíšku instantní, Dáši Nebo že je zdravé vařit bez jíšky. Ale ta jíška je někdy opravdu vhodná.
[19]: Jo to bude ona se žlutým obalem a hodně tlusta
Mám doma taky jednu hóóódně starou kuchařku a
je skvělá.Jsou tam vypsané různé snídaně,svačiny,obědy a večeře +
recepty,ale jsou tam i dietní jídla při různých zdravotních
potížích,jídelníčky a mnoho dalšího:)Ráda do ní občas nahlédnu:)
Velmi nadčasové a vzhledem k roku bych i
řekla že v té době dost napřed. Vypadá velice parádně knížka :) Ne jak
dnešní kuchařky, které často jsou o tom, že někdo jen sepsal, co všichni
víme...
[20]:Tak to bude určitě ona!
[21]: Čím víc vidím nových kuchařek, tím víc si cením těch starých. I když některé nové jsou prima, to ano, staré mají svou hodnotu. Myslím, že podobná kuchařka je právě ona Kuchařka naší vesnice, je tam toho spousta, a tuším že pár jídel pro nemocné taky, třeba pro žlučníkáře a tak...
[22]: Je moc dobrá, a líbí se mi právě i to doprovodné slovo ohledně přípravy různých pokrmů a různorodé skladby. Dnes máme vymazlené kuchařské časopisy tipu Apetit nebo Gourmet, s parádními fotkami a skvělými přísadami, ale tenkrát se vařilo z toho, co bylo a uvařit dobře byl docela kumšt.
[21]: Čím víc vidím nových kuchařek, tím víc si cením těch starých. I když některé nové jsou prima, to ano, staré mají svou hodnotu. Myslím, že podobná kuchařka je právě ona Kuchařka naší vesnice, je tam toho spousta, a tuším že pár jídel pro nemocné taky, třeba pro žlučníkáře a tak...
[22]: Je moc dobrá, a líbí se mi právě i to doprovodné slovo ohledně přípravy různých pokrmů a různorodé skladby. Dnes máme vymazlené kuchařské časopisy tipu Apetit nebo Gourmet, s parádními fotkami a skvělými přísadami, ale tenkrát se vařilo z toho, co bylo a uvařit dobře byl docela kumšt.
Ten míchaný salát s ananasem, rajčaty, banánem … si neumím představit . Ale je pravda, že pár podobných kombinací jsem měla a bylo to dobré .
Zajímavý název knížky. I já jsem si teď
pořídila dvě kuchařky, i když jsem se do nich ještě pořádně nepodívala.
Zaujaly mě v Levných knihách. Ještě pořád doufám, že totiž najdu
nějakou, která mě naučí vařit tak, aby mě to bavilo :)
Žádné komentáře:
Okomentovat