pondělí 30. listopadu 2020

The Christmas Chronicles (Vánoční kronika)

Tento kousek jsem odkládala a odkládala, protože jsem měla jen verzi s titulky a během prvních minut promítání jsem vždy usnula. 

Ale včera ne, zkusila jsem znova a páni, to byla jízda.

O co jde? Všechno začíná natáčením každých vánoc - od začátku společného života přes narození dětí Teddyho a Kate až po dobu, kdy se všechno zasekne, protože táta umřel. První vánoce bez tatínka, a vlastně celý ten první rok, ve kterém Teddy totálně zvlčil (puberťácká parta darebáků, která už má našlápnuto na vykrádání aut) a Kate je zaseknutá v neustálém promítání vánočních scének s tatínkem a celou rodinou.  A jejich máma je uštvaná a unavená a smutná a nezvládá to, co by zvládat chtěla - držet rodinu pohromadě a mít děti spokojené. S puberťáckým a smutkem rozzlobeným Teddym si neví vůbec rady a jejich domácnost probíhá v neustálých hádkách.

Přichází Štědrý večer, doma neútulno a navíc je máma je odvelena na nečekanou mimořádku do nemocnice. Teddy plánuje zmizet z domu a Kate si opět pouští vánoční scénky, kde si najednou všimne malého detailu, který jí předtím unikl. Zpoza záběru se vynoří natažená ruka v červeném, s malým dárkem, který pokládá ke stromečku.

Co z toho takové dítě vyvodí? že přistihlo při činu samotného Santu. A co z toho vyvodí dál? ten báječný nápad, že Santu při nakládání dárečku vyšmíruje a natočí na svou báječnou kameru. Zainteresuje bráchu, který zpolu odmítá, ale pak je demokraticky přesvědčen (malé vydírání) a stane se věc nevídaná - ten vousáč v červeném se opravdu objeví na scéně. Teda na střeše. A co víc, nedaleko se vzduchem vznášejí saně tažené soby. Vytuněné saně, abych upřesnila, s elegantním designem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Od chvíle, co napadne Kate naskočit do těch saní (proletět se se Santou přece musí být báječné) a Teddy ji následuje - přece nenechá ségru samotnou! se rozjede řada událostí, které vedou ke zlomu vánoc - Santa ztrácí čepici, dárkový pytel, se sáněmi havaruje a utečou sobi. Malér, velký malér. Jak nebudou dárečky, nebudou vánoce. Jak nebudou vánoce, budou lidi zlí. Jak budou lidi zlí, může přijít ledaccos nehezkého.

Takže se rozjíždí akce na záchranu vánočního ducha. Santa se dostává do potíží, se kterými vážně nepočítal a děti jsou pověřeny nalezením ztraceného dárkového pytle a přivoláním vánočních skřítků, kteří jsou schopni dát věci do pořádku. Dál nechci spoilerovat, takže zde končím malé vánoční filmové vyprávění.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tento film byl překvapivě dobrý. Nepřeslazený, nepřipitoměle necukrový, děti se roztomile nehihňaly, ale byly ve zdravém sourozeneckém vztahu (neustálé pošťuchování a rvačky, přecházející v naprostou soudržnost v okamžicích ohrožení), ta vánoční jízda byla pecka a moment v říši vánočních skřítků a výrobny dárků kouzelný. A Santa Claus? Jak Santy Clause nemusím, tady mi nejen nevadil, ale dokonce se mi líbil. Nebyl to dobrácký dědeček s obvyklým ho-ho-ho. Spíš sympaticky hláškující chlápek se smyslem pro humor - a pro muziku. Pobavily mě scénky, kdy apeloval na lásku k bližnímu - a bližní se na něj vykvajzli, protože co ten dědek vůbec otravuje? Beztak nějakej obejda, který si navlík červenej kostým...

Vlastně asi druhej Santa, kterýmu bych dala palec hore - ten první se objevil v jednom z vánočních speciálů Doctora Who. Shodu bych našla v ironii, sarkasmu a lehkém nadhledu k sobě samým.

Postavu Santy Clause beru v amerických nebo jiných západních vánočních filmech, tam patří. A lidičky, tenhle vánoční film moc doporučuji. Vážně úžasný. Tak perfektně vyvážené podání, kde je dobře vystižen stesk po tatínkovi, vánoční únava lidí, kteří mají službu i na Štědrý den, realistický svět, kde jsou lidi k sobě nevrlí, a přitom akční příběh s pohádkovým kouzlem vánočního světa, se často nevidí.

Malá upoutávka na film - sice v originále, ale myslím že se dá pochopit.

 



Jedna z nejstručnějších anotací na film:

"Bratr a sestra nabourají Santovy sáně a pak musí celou noc zachraňovat Vánoce. Ještě že si Santa vždycky umí poradit."

 

A pár nejzajímavějších komentářů z čsfd:

Lacike
Tak Netflix to konecne dokazal a vyprodukoval dobry film. Dokonca Vianocny, ktory ma presne tu devätdesiatkovu prijemnu atmosferu aku mali filmy Johna Hughesa a Chrisa Columbusa. Ziadne infantilne alebo nechutne vtipy. Taky citlivy pristup k rodinnym hodnotam bez toho, aby to prilis pôsobilo ako nejake ponaucanie. Neskutocne sa vydarili hlavne postavy. Roztomile dve deti a najmä Santa v podani bozskeho Kurta Russella, ktory je trochu neortodoxny, ale zaroven velky dobrak od kosti. Charizmatickejsi Santa ma nenapada. V jadre je film taky klasicky road movie behom ktoreho postavy zaziju mnoho prihod pri ktorych sa poucia a zmenia k lepsiemu. Len niektore epizodky mi pripadali menej zabavne a trochu natahovane. Ale celkovo to je velmi nadpriemerny film, ktory sa u mna pravdepodobne stane Vianocnym evergreenom. 7/10. Edit: On to produkoval Chris Columbus. Tak uz dava zmysel, preco to je v jeho style rodinnych komedii.
Sygauras
Chci v 70 vypadat stejně dobře jako Goldie. Začátek byl hodně fajn a pak to malinko upadlo po tom co se Santa dostal do vězení. I tak se jedná o povedenější každoroční vánoční film. Kurt Russell je prostě frajer ať už hraje cokoliv. Neštvalo mě to jako jiné filmy a za to si to tu jednu navíc zaslouží.
JustMeeKatie
Zdá se, že Netflix šlápnul na plyn a na konec roku 2018 si pro nás přichystal nálož docela dost očekávaných filmů. U mě to začalo s "The Christmas Chronicles", o jehož existenci jsem až donedávna vůbec nevěděla. Musím ale říct, že tak milý a velice dobře natočený film jsem už dlouho neviděla. Úplně to naladí na vánoční atmosféru, navíc má poměrně originální příběh. Hodně se mi líbilo, že si do role Santy zvolili Kurta Russella, kterému to šlo nejen po herecké stránce, ale taky vážně dobře vypadal. Body dávám i za roztomilé a nově pojaté skřítky a rozhodně za finální scénu s paní Clausovou, jejíž herecké obsazení mě vážně moc potěšilo :).
lamps
Ten film jde hrozně napůl cesty. Má řadu originálních nápadů a skvělého Santu v energickém podání Kurta Russella, ale vesměs nezajímavou režii a rozbředlé tempo, takže kdykoli příběh na delší dobu odbočí od bodrého fousáče, začíná nudit. Jako nová vánoční výplň to šlape bez problémů, ale zaděláno bylo na mnohem zábavnější jízdu, která tak často neřadí ze sympatické akční rychlosti na obyčejný rodinný neutrál. 60%
silentname

 "The Christmas Chronicles" sa podľa mňa môže stať o pár rokov novou vianočnou klasikou. Takto energický, vtipný, akčný a dobre spracovaný film s čarom Vianoc som nevidel už dlho. A už len preto mu dávam plný počet hviezd. Nemôžem povedať, že by film nemal problémy, no k tomu sa dostaneme. Povedzme si v prvom rade tie pozitíva filmu. V prvom rade má absolútne vynikajúcu vianočnú atmosféru. Už len úvod nám ju dobre navnadí. Samozrejme, že sa to nezaobíde bez nejakých klišé, no zase to vytvára konflikt na to, aby sme sa mohli posunúť ďalej. Decká sú v tomto filme veľmi schopné a dávajú do toho skutočne všetko čo môžu. No kto je tu podľa mňa kráľom celého filmu a vzal si všetku pozornosť pre seba je Kurt Russell, ktorý priniesol úplne nového Santa Clausa. A musím povedať, že je to jeden z najlepších Santov, čo som za posledné roky videl. Je energický, je náladový, je vtipný a pritom sa nebráni aj nejakým tým lumpárnam. To je skvelé vidieť. Plus mám pocit, že do tejto role schválne zarástol. Pôsobí absolútne prirodzene a užíval som si ho každý moment. A dokonca zariadi aj Vianočný koncert v base. A je to sranda. A práve ten humor tento film robí skvelým. A akcia. Občas to musí mať nejaké to klišé, ktoré to trošku vie zakopať a miestami vieme odhadnúť, čo sa stane, no nepôsobí to vyslovene rušivo, aby som teraz film nejakým spôsobom zakopal. Animácie elfov je trošku iná story. Je to lacnejšie spracované, no mohli sa s tým viac vyhrať. Tak ako skutočne vyzerá všetko ostatné, tak elfovia moc nie. Ale to sú pre mňa detaily, ktoré môžem vyčítať. Osobne by som mal asi to reálne hodnotenie dať nižšie, no čaro Vianoc, Kurt Russell a ten humor ma natoľko pozitívne naladili, že tomu ten jeden bod navyše pridám a preto bude výsledné hodnotenie o niečo lepšie. Ak chcete vidieť energický Vianočný film, ktorý vie byť vtipný, tak podľa mňa to oceníte. Hodnotenie: A-

 






 

Film se dá najít na uložto, teď už i v dabované verzi. Nebo i na jiných prohlížecích serverech. 

Pokud by jej dávali letos v televizi, zkuste!



12 komentářů:

  1. Díky za skvělý tip, tohle by se mi asi mohlo líbit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt zkus. Podle mě jeden z nejlepších zahraničních filmů s vánoční tematikou. Snad se ti bude líbit, vkus můžeme mít přece jen v něčem rozdílný.

      Vymazat
  2. Tento film jsem zahlídla v nabídce Netflixu, dokonce to má i druhý díl. Určitě se na něj podívám, ale přemýšlím, že se ho nechám na Vánoce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus. Možná je fakt lepší verze s titulky, ale dabing je celkem slušnej. Už je dokonce i dvojka, tedy pokračování, to jsem ještě neviděla, ale chystám se.

      Vymazat
  3. Já na tyhle vánoční filmy nějak nejsem. Nevím, nebaví mě. Možná proto, že obecně nejsem tak vánoční člověk. :-D Každopádně letos bych si ráda pustila nějakou českou klasiku, abych si trochu zavzpomínala a nostalgicky se přesunula domů. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Zaujalo mě to, myslím, že by se mi to líbilo, jsem taky takový pohádkář. I přes pokročilý věk. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji moc! Dabing je slušný, ale doporučuji aspoň jednou střihnout originál. Ale i kdyby nebyl, tak dabing jde.

      Vymazat
  5. Dobře... A co je fakt, do těchto filmu Santa patří.. S Ježíškem by to nebylo možné..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježíšek se dá fakt těžko nafilmovat. Ale Santu beru v amerických filmech, nebo v jiných zahraničních, tam mi to problém nedělá. - Tenhle byl fakt dobrej.

      Vymazat