neděle 14. února 2021

Dnes nic moc slova.

 Dnes nic moc slova. Jen hudebně emotivně.

This is Gallifrey. 

Gallifrey je rodná země vesmírného cestovatela Doctora Who. Země, kterou sám kdysi zničil v jedné dávné válce s Daleko - zničil i je, v jednom velkém zániku - přežil jen on sám.

I když - někdo přežil s ním.

Perfektní hudba, zde sestřihy z různých dílů, Doctorovy společnice a druhý, který přežil. Zlobivý, zlobivý chlapec.


Nostalgicky teskná skladba od Cocteaus Twins. 

Film Pevné pouto. Susiin magický svět po smrti. Ona sama zavražděna a ty dívky na konci jsou další oběti. Přes ten kouzelný svět neztrácí spojení s reálným a propojení se svým otcem. I když komunikace nebyla možná, citové pouto existovalo. 


Moje nejoblíbenější Jana Eyrová a zpracování tuším z roku 2006.

Mezi nimi pořádné jiskření! 


 

Videí by byl ještě tucet, ale nechci zahltit. Jestli si poslechnete aspoň jedno, bude úspěch. Jestli ne, aspoň je tu mám zachyceny v paměti.



10 komentářů:

  1. Vendy, miluju filmovou hudbu.💓 Dokáže fantasticky doplnit děj toho, co se děje na plátnech kin, či obrazovkách televizorů. Geniální hudbu Trevora Jonese a Randyho Edelmana k filmu Poslední Mohykán s Danielem Day-Lewisem miluju natolik, že jsem schopná a ochotná se na film, jehož děj už znám skoro nazpaměť, dívat znovu. Hlavně kvůli té hudbě.
    Všechna tři videa jsou dobrý výběr. Nejvíc se mi libí hudba u toho prvního.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vystihlas to dokonale! A zrovna zmíněou hudbu z Posledního mohykána znám, je magická. A dává filmu ten smutný nádech a podtrhuje celý děj. Stejně tak fantastická je hudba třeba k Pánu prstenu nebo k Titanicu.

      Vymazat
  2. Z tvých ukázek se mně nejvíc líbí dramatická hudba v prvním videu.

    Filmovou hudbu, když je instrumentální, většinou ani moc nevnímám, když neruší, ale neuvědoměle se jí prožitek násobí.
    Někdy však filmová hudba film překoná a pak žije vlastním životem a na film si už nikdo nevzpomene. Příkladem je I Need a Hero od Bonnie Tyler a klavírní skladba Varšavský koncert od Richarda Addinsella.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, že některé skladby se dají poslouchat samostatně a časem ani nevíš, z jakého filmu jsou. Dobré jsou kousky třeba z filmu Modrá. Nebo Vangelisovy - z Dobytí ráje nebo Blade Runneru. A písničky, to už je vůbec samostatná kapitola.
      Ta první byla fakt perfektní, skvělá kombinace dramatičnosti a romantičnosti. V tomto sestřihu navíc ukázky z nejlepších dílů DW.
      Ta poslední písnička vlastně nebyla ani z filmu, jen byla použita ke klipu. Ale vhodně vybraná.

      Vymazat
  3. Není každá fulmová hudba super, ale většinou to vyjde dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, některá je hodně svérázná a uzpůsobena přímo filmu. Jiná zase poslouchatelná i samostatně.

      Vymazat
  4. Většinou je filmová hudba fajn i na samostatný poslech :-) Mně se třeba moc líbí soundtrack z filmu Gejša :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Děj každého filmu hudba umocňuje, případně jen podmalovává. Ještě někde mám dlouhohrající desku z filmů - známé melodie. Zde ta první je opravdu emocionální. Janu Eyrovou jsem četla i viděla v různém provedení, na tu se nezapomene. Mám moc ráda Rimského Korsakova, na př. Píseň indického kupce z filmu Sadko, pak i hudbu k baletům různým. Ta se dá poslouchat i bez vizuálního vjemu, tam pracuje fantazie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leckterá filmová hudba se dá opravdu poslouchat jen tak. Skladby jsou lahodné k poslechu, příjemné nebo dokonce i moderní popovky, vložené do současných filmů.
      Film Sadko znám, ale hudbu si momentálně vybavit neumím. Jana Eyrová - taky jsem viděla různá zpracování, ale tohle čtyřdílné bylo opravdu nejlepší. U nás vyšlo s divným názvem - Osudová láska Jany Eyrové. Taky je moc dobrá série z roku 1983, tam hrál Timothy Dalton. Hodně dobré zpracování.
      První skladba k Doctorovi Who je opravdu emotivní, energické tóny vystřídané nostalgicky vedenou linkou...

      Vymazat