pondělí 22. února 2021

Vymazlené kazety

 Asi jsem za svůj život zažila všehny možné druhy nahrávky. Magnetonové kotouče, později audiokazety, později videokazety, později CD a DVD a dnes imaginární data, která kupodivu přenáší reálný obraz.

V největší kazetové sféře se mi podařilo nashromáždit dost kazet. Některé darované, některé dokonce koupené, a největší množství nahrávaných, buď od někoho nebo přímo z rádia. 

Pamatuji si, že na táboře jsme takhle pouštěli kazetu, která byla sehrávaná z rádia, včetně tehdejšího časového signálu - který na konci písničky zazněl a všichni jsme si začali přerovnávat hodinky v údivu, jak se nám ten čas zvrhnul o několik hodin.

Než někoho napadlo, že ten časový signál nebyl přímo, ale v nahrávce.

No nic.

Z té doby mám už jen několik málo kousků, kazetu s pěkným mixem popu a rocku, leckdy na konci useknutého. Kupodivu, dnes pro mě tahle mixka nedokonalá má své kouzlo. 

 

Mimo kazety sehrané z desek jsem nahrávala hodně právě z rádia. Rádiové pohádky, které se vešly většinou do hodiny, takže kazety 90 nebo 100minutové byly top.

Mám aspoň deset kazet s výběrem Zeleného peří, kde jsem vynechala rozhovory a nechala samoté básně.

Asi dvě nebo tři kazety s rozhlasovkami.

Stejný počet s někdejším oblíbeným pořadem Šimka a Bubílkové - S politiky netančím. Kdeže ty loňské sněhy jsou. 

 

 

Nejméně osm kazet s country nahrávkami z jedné stanice, která už je dnes buď zrušena, nebo už nemá tak atraktivní nabídku. Několik srdcovek s českými písničkami, Basikovou, Mišíka, Obelisk. Originálku se jménem Šafrán.

A dost kazet s cizími písničkami, popovky, Enyu, Clannad, první vlaštovky tohoto druhu. 

Zatímco domácí kazety jsem si popisovala tak jak byly, u cizích jsem vystřihovala z časopisů různé atraktivní obrázky a vyráběla z nich obaly. Aby byly ty kazety lépe rozlišitelné už na první pohled. 





Dnes mám problém spíš s tím, kde ty kazety spustit. Věž už je nefunkční i coby rádio, kazetovému dvojčeti asi definitivně vyplivl motorek. Koketu ji s myšlenkou, nechat to dvojče opravit, protože má jina hodně dobrý zvuk. 

Ale dají se ještě pořád koupit kazetové přístroje - nové nebo z bazáru. Byla by škoda tyhle potvůrky vyhodit, mají totiž jednu výhodu - když kazetu vypnu někde v půlce, můžu pak začít tam, kde jsem skončila. 



20 komentářů:

  1. Nabízejí se služby, vše z analogového signálu (kazety, videokazety) převést do digitálních formátů k bezpečné archivaci. Hlavně u rodinných videonahrávek to stojí za doporučení pro zachování.
    Ale znám fajnšmekry, kteří na analogové nahrávky nedají dopustit. Hlavně staré desky. Mi to tedy nezní při mém hluchu, ale kamarád muzikant řekl: Staré LP cedečka nenahradí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý tip, o přenosu některých starých nosičů do digitální formy přemejšlím, jen nevím jestli se tím nepoškodí původní nosič, kazeta, videokazeta, deska. Přece jen, původní předmět bych ráda zachovala, ona ta digitální nahrávka taky může zmizet, náhodné smazání, chyba v počítači, selhání usb, nečitelnost CD nebo DVD - už jsem vyhazovala dost cédéček, které nešlo spustit. A dvě flešky, protože nešly přečíst. U těch flešek už to bolelo, protože jsem tam měla dvě série seriálu.

      Vymazat
    2. Nemyslím, protože se prostě kazeta/DVD přehraje a zpracuje se ten signál, jež by jinak šel do televize. V Německu prý teď tuhle službu nabízejí některé knihovny zdarma, stačí jen investovat čas a převést si to. Filmotéku tedy převádět nebudu, jen videa z mládí a promoce, skoro vše se dá stáhnout z netu. Vyhazovat poškozené flashky je taky škoda, šikovný ajťák by to mohl zkusit zachránit. Ale jistě - zálohovat zálohovat. Mám od všech fotek dcery dvě kopie na různých místech.

      Vymazat
  2. Iví, máš to tak krásně porovnané a vyzdobené, že to dalece předčí i originální kazety. Obdivuji tvou trpělivost a nápaditost a taky to obrovské rozpětí, od folku přes pohádky, Šimka až k Enye. Úžasné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V té době mě vyzdobování oněch kazet bavilo, aspoň těch zahraničních, u domácích jsem naopak přidávala popisky na zadní stranu, takže ty jsem nechávala v původním vzhledu. Tehdejší Enya - to byl pro mě objev století, moc se mi její styl, trochu mystický, líbil.

      Vymazat
  3. Tý jo, to je sbírka! Doma asi žádnou kazetu nemám, možná ve sklepě, ale kdo ví, třeba už ani ty tam nejsou. On totiž manžel ve sklepě uklízel a měl vyhazovací, povedlo se mu tak vyhodit i video z naší svatby... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ujetá na věci, což možná něco vypovídá, ale prostě, mám ráda věci kolem sebe. Na druhou stranu se obklopuji opradu tím, co mám ráda, co mě baví a k čemu se i vracím. Tohle co bylo nafoceno je asi polovina nebo třetina, ještě toho mám víc a kazety je mi zatím líto vyhodit. I když už 70 procent mám nalezeno a převedeno do digiální podoby, pořád je dost kusů, které jsou nenahraditelné a na youtubku ani jinde nedohledatelné. - Jen ten kazeťák zprovoznit.

      Vymazat
  4. Tak, z Tvého portfólia bych si určitě vybral ...Jen namátkou - třeba Spirituál kvintet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spirituáli jsou skvělí. Mám pár jejich elpíček, asi dvě kazety a v počítači taky různorodou směs. Skvělá je i kazeta Obelisk, vlastně sehraná z desky. Písnička jako Město er, nebo i Láska jako večernice, to jsou vážně pecky.

      Vymazat
  5. Úžasná sbírka kazet. Mám jich také ještě několik a dokonce i možnost si je přehrát. Ale už hodně dlouho jsem si nic nepřehrávala. Ve starším autě jsme měli autorádio, právě s přehrávačem kazet, takže na dovolenou jsem jich vždy několik brala a po cestě jsme si je pouštěli. Teď už máme v autě možnost přehrávat si CD.
    Několik krabic VHS jsem odnesla na půdu, část už jsem jich přenesla na CD. Zejména ty rodinné záběry. Ale je to zdlouhavý proces.
    Máš můj hluboký obdiv, jak máš své kazety vymazlené. 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten přenos videokazet na digitální nosiče už vyzkoušela i kamarádka, podobně jako ty, si nechala převést rodinné kazety, scénky s děckama, domácí nahrávky a tak. jinak všechno prý vyházela. Já zas nemám srdce všechno vyházet, i když na to možná časem dojde. Je pár kazet, u kterých jsou věci, které taky nikde neseženu, a to jak audio, tak video. Strašně dlouho jsem sháněla Porty od roku 1984 po 1989, ale po letech to kdosi prsk na youtube i na uložto. Jsou tam písničky, které jinde zazněly též (třeba Večer křupavých srdíček od Redla), ale on na té portě měl trochu jiné podání a mně se právě ta portovní verze líbila nejvíc.
      CD mají výhodu, že se na rozdíl od kazet nemusí otáčet a vleze tam docela dost písniček.

      Vymazat
    2. Nu každému podle jeho gusta. Nevýhoda starých nosičů (kazet) kromě toho, že zabírají místo, je, že se mohou časem opotřebovat a kazit. Nahrávky někde na Cloudu neztrácejí časem a ohráním kvalitu. Tak se mi přetrhlo a zničilo VHS s historickými dokumenty (Třeba Čas hanby, mlčení a naděje), které jsem od té doby ani v televizi, ani jinde neviděl.
      P.S. Porta.... folková...moje krevní skupina :)

      Vymazat
    3. Místo zabírají, to je fakt. Opotřebování je ale mizivé, oproti faktu, že data z opčítače i z nosičů můžou zmizet - nenávratně. Nejsem proti přenosu na mp3, ale pořád vidím výhodu v tom, že vezmu kazetu, strčím do kazeťáku a pustím - tam, kde jsem přestala. U USB musím naklikat do místa, kde jsem přestala, pokud mám nahrávek víc, a ještě vzít rychloposuvem, abych se dostala do místa, kde jsem eventuálně skončila. Takže klikám a klikám a klikám a pak posouvám a posouvám a posovuám... :D Nahrávky na Cloudu? Jak dlouho, než vám to někdo smaže, z důvodu nějakých autorských práv? Z youtubka už se taky ztratilo hafo videí.

      Vymazat
    4. P.S. To VHS muselo mrzet. Některé dokumenty se nedají dohledat ani na uložto, ani na youtubuku.

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. To už je nostalgie. A těší mne jedna věc, že jsi dělala stejně obaly na kazety nebo videokazety z výstřižků. Já jsem si kdysi nahrávala seriál MASH a oblaech byli vždy herci ze seriálu a všelijaké popisky, které jsem si třeba i kreslila a kopírovala v práci. kolikrát obal byl větší veledílo, než obsah kazety. Také jsem měla ůráda country.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mohlo vypadat ohromně! (myslím, MASH) - skvělý nápad. Vlastně kreativní dílko! Vlastní obaly jsem pak vyráběla na CD, to bude v dalším článku, který dám.
      Country je dobrá muzika, měla jsem country období, a vlastně občas si je ráda poslechnu i dnes.

      Vymazat
  8. Přesně tak, kde si to pustit, já už mám problém i s CD, dříve jsem je přehrával v notebooku, ale ten byl už skoro nepoužitelný, koupil jsem nový, který však nemá CD mechaniku. I kapacita disku je menší, zřejmě se předpokládá, že všechno máme na externích discích a v CD/DVD přehrávačích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je fakt docela problém. Osobně mám v počítači CD a DVD mechaniku ještě fungující, navíc DVD přehrávač na televizi, kde se dají pusstit i CD písničky (jen to neukáže obraz). Ale kazeťák se dá zatím ještě koupit. Já mám starej krám, který bych ráda nechala ještě opravit, protože má fakt dobrý zvuk, ale pokud to nepůjde, pak se ještě poohlédnu po jiném. - Též mám věž, takovou mini, na CD, rádio a USB.

      Vymazat
  9. Kazet jsem měla taky hromadu. Jenže - ony se časem ty pásky natáhly a zvuk ujížděl. Co šlo, to jsem rozdala, dnes nemám ani jedinou, a nechybí mi. Jsou jiné možnosti dnes.

    OdpovědětVymazat