středa 2. června 2021

Angelologie, Angelopolis

 Napsala Danielle Trussoniová.

Na počátku byl Bůh, andělé, Adam a Eva.

Po snězení jablka vypadli Adam a Eva z ráje a lidstvo se rozmnožilo. Ale andělé stále měli možnost lidi chránit, dohlížet na ně. I stalo se, že se utrhlo část andělů, kteří byli sexuchtiví a lidské ženy se jim zamlouvali, brali si je tedy a z jejich spojení se rodila nová generace poloandělů - Nefilim. I tito si pak vybírali mezi lidskými ženami i mezi členy vlastního druhu, přičemž jim zůstal pocit moci a nadřazenosti nad tou bídnou lidskou rasou.

Původní andělé za ignorování svých povinností a nemravné obcování, byli svrženi Bohem do propasti, a v outěchu jim tam přihodil zlatou lyru. 

Andělé se stali legendou, Nefilim se stáhli do ústraní a snažili se na sebe neupozorňovat, nicméně útržky úniků jejich nesvědomitosti zůstávaly v občasných historických odkazech a tak se zrodila angelologie, věda, zabývající se vším, co se týkalo andělů. 

Příběh vlastně začíná průzkumem na zakázku. Novinář Verlaine, který se občas přiživuje soukromými pátračkami, je pověřen je tajemným sponzorem, jistým Percivalem Grigorim, členem mocné zazobané rodiny. Při hledání informací se dostává do kláštera svaté Růženy a tam se seznamuje s Evangeline, klášterní chovankou či novickou, která ještě nesplnila sliby, ale v klášteře je vlastně od dětství.

Na základě Verlainovy žádosti o prozkoumání rukopisů mezi klášterní abatyší a její sponzorkou, záhadnou Abigail Rockefellerovou, se Evangeline dostane ke zmíněným rukopisům a při pečlivém zkoumání přijde na určité nejasnosti. Při pátrání je konfrontována se svou minulostí a s historií angelologické vědy, dozvídá se o krutém osudu své matky, který byla zavražděna právě Nefilim a náhle je vržena do běhu událostí, které dosud jen dřímaly. 

Velká část příběhu je věnována historii angelologického výzkumu, shromažďování důkazů. Vlastně až někdy za polovinou se rozjíždí skutečná akce, hodna Indiana Jonese nebo podobných hledačů všeho za hranicí reality.

Evangeline se stává svědkem útoku na dosud bezpečný klášter, útoku nereálných okřídlených bestií, válečných poloandělů jménem Giborim. Klášter je zničen, Evangeline se dostává do rukou vzácná zlatá lyra, kterou kdysi Bůh nechal andělům a která byla objevena a odnesena z oné propasti a která měla schopnosti, jež mohly ovlivnit dění světa. V doprovodu Verlaina, k němuž cítí stále větší náklonnost, prchá před stíháním Nefilim, kteří chtějí dostat jak ji, tak lyru, ale hlavně zmíněnou lyru.

Závěr nebudu spoilerovat, je docela bombastický a trochu mi připomněl osud Froda, když měl hodit prsten do hlubin věčné lávy. Taky se zdá, že je otevřený a naladěný na pokračování, které skutečně vyšlo  - pod názvem Angelopolis. 

Angelopolis - pokračování příběhu po deseti letech. Verlaine a Evangeline jsou shodou osudu a osobního výběru odděleni. On ji sice stále hledá, ale také se věnuje nové činnosti, ve které se zdokonalují jeho schopnosti - stává se lovcem Nefilim a zneškodňuje je. Nefilim totiž od té doby značně posílili jak v počtu, tak v drzosti. Téměř už se netají tím, čím skutečně jsou, troufají si na lidské bytosti a stejně jako pozemští lovci jdou po Nefilim, tak Nefilim jdou po pozemských lovcích. 

Po ztracené Evangeline jde navíc bojová anděla jménem Eno, čubka, která nemá žádné skrupule a přitom má dost slušnou ctižádost. Verlaine se náhodně stane svědkem jejich střetnutí, při kterém se Evangeline kupodivu nechá zajmout, i když je v její moci, i bojové Eno odolat. Verlain je zpacifikován, Evangeline odvlečena do Ruska, jak se posléze Verlaine dopídí, a spolu s malou skupinkou angelologů se vydávají hledat nejen Evangeline, ale i andělské vejce, záhadný artefakt, který by měl zaručit zrození pravého anděla. 

Tady připouštím, že už mi připadala teorie o andělonosném vejci kapku přitažená za vlasy, ale budiž. Je to v rámci příběhu. Po andělském vejci totiž pátrají i Nefilim, protože si od něj slibují nejen objevení pravého anděla, ale další možné křížení a posílení genetické dispozice, která po staletích přece jen začíná upadat.

Příběh nabývá opět akčnosti někdy postupem času, přičemž značná část je věnovaná popisu historie andělských vajec a jejich aplikaci pro svět, ale také popisu historice angelologie vůbec. Musím uznat, že tato popisná část je sice neakční, ale velmi precizně zpracovaná tak, že působí téměř věrohodně. Přesto přemíra popisu působila mírně únavně a čekala jsem vložení větší akce a vlastního příběhu a děje. Sice se mi ho dostalo, ale dojmy z obou dílů jsou poměrně rozporuplné. 

Nemůžu totiž pochválit knihu jako perfektní čtivou akční fantasy a nemůžu ani říct, že je to blbost která se nevyplatí otevřít, natož přečíst. Opravdu nelehké hodnocení! Příběh je precizně zpracován, co po historické stopě, která je sice fikcí, ale věrohodně podanou fikcí. Akční scény byly rovněž velkolepé a docela jsem si představila tento příběh zfilmovaný. Pokud by z něj neudělali laciné béčko, mohlo by to být hodně slušné áčko, podobné třeba Mumii nebo Indianu Jonesovi. Přesto se příběh dost dlouho posunoval jen nudně a popisně. Takže volím kompromis a ohodnotila bych to jako geniálně napsanou blbinu. Tento dojem jsem získala zejména při dočítání druhého dílu, tedy Angelopolis, ale protože i zde je závěr otevřený, nastiňuje se linka pro třetí díl, který by mohla ty dva spojit a dát jim punc nejvyšší jakosti. 

 Zde několik ukázek z románu Angelologie.

 

 

 

 

 

 

Další ukázky už jsou z pokračování Angelopolis.

 

 

 

 

Za přečtení oba díly stojí, to ano. Ale volila bych formu půjčky z knihovny, nebo formou e-knihy. 

Co se týče knižní variace, musím pochválit jak pevnou vazbu, tak vkusný obal, celkově obě knihy působí sympaticky a příznivě a dokonce i lákavě.

Ve čtenářské padesátibodovce bych ji mohla zařadit do sekce Kniha s kouzly. Koneckonců, vzývat archanděla Michaela byla skutečně magie.


P.S. - angelologie je skutečně nauka o andělích. 

 P.P.S pokud by tato fikce byla skutečností, leccos co se děje v reálném světě, by se tím dalo vysvětlit.



4 komentáře:

  1. Angeologie zní skoro stejně, jako má milovaná archeologie. To nemůže bejt špatný! 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, že některé angelologické prvky byly objeveny i díky vykopávkám, nebo studováním historických odkazů, tak tam jisté podobné shody jsou. Myslím že by jsi byla skvělá angeloložka.

      Vymazat
  2. O andělech jsem měl tedy úplně jinou představu, než je ovládaly sexuální choutky, snad si nakonec sex nevynucovali násilím :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslední dobou jsem už poněkolikáté viděla nebo četla o andělích, kteří byli ve skutečnosti pěkní prevíti :D

      Vymazat