pátek 18. února 2022

24 hodin bez proudu

 Letos (a vůbec asi za posledních dvacet let) jsem trhla rekord ve výpadku elektřiny. Většinou byl výpadek hlášený, kvůli nějakým opravám, jindy nehlášený, kvůli problémům s počasím, mrazy, lijáky, vítr. Vše chlapíci odborníci celkem rychle spravili, vyměnili, uklidili a nahodili, nejdelší doba bez  proudu byla asi osm hodin.

Až doteď.V neděli odpoledne, za velkého futéře, najednou vypadly a pozhasínaly všechny obrazovky, ztichly veškeré zvuky elektrického šumu a já si řekla sakra, vichr strhal dráty.

Sice jsem se nemýlila, ale že jsem doufala že do večera bude vše spraveno, tak v tom jsem se šeredně spletla a večer se dozvěděla, že spraveno nebude níc a bez proudu budeme nadále, nejlépe do rána a vlastně jsem tipovala, že spíš do dvanácti hodin, protože než to všechno odřežou, odklidí a spraví, nebude to hned, zejména když se rozednívá až někdy po sedmé hodině.

Vyštrachala jsem staré rádio. Nacpala do něj tužkové baterky, které jsem měla nedávno dobité. A děkovala všem bohům a vesmíru, že se chytlo, sice to byl takový ten plechový prskal, ale hrál, mluvil a doma nebylo tak vražedné ticho.

Horší s vizuální stránkou. Konec ledna je pověstný tím, že je doprčic hodně brzy tma a pak je hodně dlouho tma. A já ještě jak na potvoru odpoledne usnula na dobré čtyři hodiny, takže na noc jsem byla vyspaná ažaž.  

Baterka jediná, kterou jsem měla na poličce a která ještě před rokem svítila, odmítla tentokrát svítit a i když jsem měla hojnou svíčkovou iluminaci, na kterou jsem vytahala jak čajovky, tak pořádné svíce ve skle, pořád to jaksi nestačilo. Takže jsem si svítila mobilem, na některé činnosti, na čaj, který jsem si vařila na plynu a u kterého bych neviděla, jestli se vůbec vaří, protože ty čajové svíčky vážně moc plamenu nevydávaly. 

Ale v rámci nudy nebeské, kterou jsem střídala částečně poslechem rádia, částečně pokusem o čtení (baterka v mobilu to umožňovala, ale musela jsem s ní šetřit, protožře mobil už na jedné čárce a možnost dobití nebyla) - takže v rámci nudy nebeské jsem pořídila pár iluminačních foteček. Docela slušných...

 

 

 

 

Poučení? Průběžně si dobíjet mobil. Od bráchy jsem vyfasovala jakousi dobíjecí minizákladnu na mobil -  takovej válec, co se musí nejprve nabít a pak sám funguje jako dobíjecí záložna. Pořídila jsem si novou baterku a hodlám si pořídit aspoň minizásobičku náhradních baterií. Taky dokoupím svíčky, pořídím i nějaké kvalitnější, s větším plamenem. Vzhledem k topení ve vafkách a vaření na plynu jsem nemusela aspoň řešit tyhle záležitosti - v domě teplo bylo a uvařit jsem si mohla. 

Ale - popravdě, nedovedu si představit život po úplněm blackoutu. Myslím že mnozí by to neunesli, ani psychicky. Nehledě o průšvihu ve městech, který by tímto nastal. 

Zaplaťpánbu a vesmír za elektřinu, její objev a možnost zpracování. Nesvítit. Nehrát. Nevidět jediný film. Neslyšet už jedinou skladbu (snad jen ty živé, neb koncertovat by mohli lidi dál). Nemít už možnost využít počítače, internetu, veškeré zálohy v počítači by zmizely jako mávnutím proutku, behem jedné vteřiny. 

Zastánci greendalu jsou magoři. 

A v mražáku vydrží potraviny 24 hodin bez proudu - stále zamražené.

 

Zde fotka ještě jednou v jiném programu osvětlení - světlo a stín.




11 komentářů:

  1. To je nádhera, teď si tak představit, že před 150 lety to tak bylo pořád.
    Ale jak tu elektřinu budou neustále zdražovat, třeba se svíčky zase budou hodit a možná bude vhodné si pro jistotu pořídit i petrolejové lampy :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to napadlo, že naši předkové žili podobným způsobem, svítili si svícemi nebo loučemi, v novějším pojetí petrolejkami. Akorát to děsivé ticho asi nebylo tak děsivé, přece jen mohlo být slyšet zvuky přírody, pokud lidi žili na vesnici - ve městech spíš zvuky pijanů :-)
      Petrolejku si ale pořídit chci, nebo nějaké olejové lampy. Asi to bude třeba, protože nemusí jít jenom ke zdražování proudu, ale i k úmyslnému vypínání. Tohle zelené šílenství nabírá obrátky opravdu moc rychle.

      Vymazat
  2. No tak to jsi si užívala,tady sice fouká děsný vítr,ale zatím máme elektřinu,ale vem si to,že kdysi při těch svíčkách,ale né ozdobných se četlo,učilo a nejen že před 150 lety,ale i později,jsem taky trošku pamětnice,ale né 150sátiletá,ale někdy si tak připadám. Jo petrolejku,no máme to vyhlídky viď...zdravím moc .Miluš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani ne, Miluško, byl to spíš děsivý večer, venku tma, doma nic moc světlo, číst se pořádně nedalo, na televizi se nedalo dívat (pochopitelně, bez proudu), nedalo se ani celkem nic dělat, protože byla tma a já byla jak na potvoru z toho odpoledne vyspaná, takž už jsem si myslela, že snad půjdu o půlnoci obcházet dědinu, abych trochu zabila čas. - Naštěstí jsem měla ještě trochu fungující baterie ve foŤáku, takže jsem mohla pořídit ty fotky. A taky ještě fungující baterčičku z mobilu, takže jsem mohla chvíli číst, než jsem se unavila natolik, že jsem pak usnula. Jo a díky rádiu jsem se nezbláznila z toho příšernýho ticha. To mi totiž opravdu připadalo jako v hrobě. - Fotky se však celkem povedly, to osvětlení bylo vážně romantické.

      Vymazat
  3. Tak na televizi se občas nedá dívat ani když proud jde, rádio se dá poslouchat na mobilu, leč! jak říkáš, musí být nabitý. I vlastně se na něm případně na tabletu dají sledovat filmy nebo číst knihy. Powerbanky jsou dobrá věc, taky uvažuju už dlouho o jejím zakoupení. Tak svíček tu mám taky dost ještě od vánoc a pár nabitých baterek taky. Ale pamatuju si, že když jsme začali jezdit na chalupu, tak jsme tam elektriku neměli, dlouhých pět let jsme svítili jedině petrolejkama. A televizi? Tak tu jsme tam neměli až do mých patnácti let! A bylo nám tam blaze. Hrály se karty, deskové hry, povídalo.... vlastně to byly moc krásné časy. Green Deal je věc čistě politická a finanční, nemá nic společného s ochranou přírody. Nebo alespoň ve většině případů....

    OdpovědětVymazat
  4. Hrátky se světlem mám moc ráda, měkké světlo svíček přímo láká k focení. Tvé fotky mají tu správnou atmosféru, která ale člověku i připomene, jak moc je závislý na elektrice. Mně odešla po 20 letech elektrická trouba a je to docela otrava, když nemůžu upéct ani kus buchty. U kamínek, ve kterých topím a vařím na nich, je maličká trouba tak akorát na pekáč s kachnou, ne moc velkou. Nějaký ten chlejst na plech bych musela péct asi na třikrát. Musím co nejdřív pořídit nový sporák nebo troubu. :) Držím palce, aby se výpadek už neopakoval, i když při tom divokém počasí... kdo ví. ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Lepší je, když všechno funguje, jak má :-) V březnu nás čeká jeden den bez teplé vody, už to máme v domě nahlášené, ale to si myslím, že ani nepocítím. Nečekané výpadky elektřiny jsou nepříjemné, to by mi vadilo více, hlavně kvůli internetu :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Nám takhle jednou nešel proud dvě hodiny a přišlo nám to docela romantický, ale bohatě to stačilo, hlavně proto, že se nemohla uvařit ani voda na čaj.

    OdpovědětVymazat
  7. Člověk si to už ani neumí bez proudu představit. Záhadné je, že proud vždy "odejde" večer, za tmy. Nevzpomínám, že by nám proud vypadl ve dne, kdy ho tolik není potřeba a kdy jde snadno v bytě vše najít, obnovit. U nás většinou je výpadek proudu na naší straně a jdou se nahazovat jističe, i když to také není jednoduché, musí se někde ve tmě doma najít vhodný šroubovák do vyžvýkaného otvoru plechové skříňky na chodbě paneláku. Svíček mám doma dost, jsou to dárky a vidím, že v dnešní době velmi užitečné. Mně by vadil nedostatek elektřiny kromě technických hračiček (hlavně PC) také v lednici a mrazáku. Na to je dobré mít malé zásoby. Jednou nám odešla lednice v horkém 35 st létě a než jsme stihli pořídit novou, všechno jídlo, zvláště maso, se sníst nedalo. .-) Přeji pohodové dny. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Už nejednou jsem se zamýšlela nad tím, že k příchodu apokalypsy by stačil pouze tříměsíční blackout.
    Předloni nám ve vsi vypadával proud každou chvíli. Hlavně v sobotu dopoledne. Soudě podle té pravidelnosti opravovali něco neopravitelného. Jinak se to vysvětlit nedá.
    Jinak fotky jsou nádherné.

    OdpovědětVymazat
  9. Vzhledem k tomu, že mám doma tři akvária, tak mám doma vždycky připravený náhradní zdroj elektřiny. Byla by škoda, kdyby mi vypiplané rybičky uhynuly jen kvůli tomu, že někde větve přetrhly dráty nebo že dělá ČEZ údržbu někde na síti. Jen to samozřejmě vyžaduje přípravu a člověk musí být doma nebo o tom musí vědět. Ale na to zase mám v mobilu aplikaci, která mě upozorní na případný úbytek elektřiny v síti. ;-)

    OdpovědětVymazat