pondělí 3. června 2024

Kuchařka naší vesnice

 Tuito tlustou bifli vlastnila a používala moje máma. Dnes je značně jetá, flekatá, s otrhaným hřbetem, vepsanými recepty, prokládaná lístečky s recepty, stránkami mírně oškubanými, zarezlými (vypadá starší než je). 

Navíc dozdobenán našimi kresbami tužkou či propiskou, když jsme do ní čmárali coby děti.

Divím se, že nám tu kuchařku máma nevyrvala a nehnala nás s vařečkou (tu si ale chystala pro jiné výprasky, tohle jí asi nepřipadalo podstatné.)

Naše Kuchařka naší vesnice je sice dost zdevastovaná a nesjpíš skončí jednou v kontejneru, ale obsahově je jedna z nejkvalitnějších kuchařek. Není totiž pouhým souhrnem receptů, ale má přidané i povídání. Povídání o výživě (dokonce cíleně na výživu zemědělců! Myslela tím prostě lidi manuálně pracující? Tedy s větší výživovou náročností?)

Máme tu kapitoly:

Jak sestavit správný jídelní lístek

Ztráty na potravinách a na jejich výživných hodnotách

Výchova k správné výživě

Význam masa ve výživě

Domácí porážka (což považuji za jednu z nejoriginálnějších příloh kuchařky, je tu popsán proces porážky, povinnosti řezníka při domácí porážce, příprava tlačenky, jitrnic i klobás.) 

Dokonce je tu u veden Výňatek z vyhlášky č.122 ze dne29.6.1964, sb.z. č.53 (Dnes nejspíš už neplatný)

Máme tu konzervování masa, zavařování do plechovek, zavařování do skla. 

Drůbež - zde je popsán nejen postup přípravy zabité už drůbeže, ale i postup zabití drůbeže. Dnes tyto postupy téměř vymizely, kuřata se přece vyrábí v obchodech, žejo. Ale pořád jsou ještě chovatelé dobytka, kteří chovají králíky, slepice, husy, případně kachny, jsou u celého procesu zrození, hejčkají kuřátka i housátka u nahřívání a příprav potravy pro ně, a ví, že mnohé z nich skončí na pekáči. 

V této  kuchařce je dokonce postup pro pečení a dělení krocana. Kuchařka naší vesnice není žádné béčko.

Jako bonus zde máme i zvěřinu - ošetření zvěřiny, příprava zvěřiny k úpravě, proces při stahování kůže (zde zajíci, lze aplikovat i na králíky), mořidla na naložení zvěřiny a jejich příprava, a vlastní úprava zvěřiny.

Nechybí ani sekce Ryby. Hodnota a vlastnosti rybího masa, tabulka čerstvosti a nevhodnosti ryb (rozdíly mezi čerstvou a starší rybou) a opět proces přípravy ryby, od vykuchání po odstranění šupin.

Kapitola Obecné zásady jednotlivých způsobů úpravy ryb.

Rozsáhlá kapitola Mléko a mléčné výrobky. 

Značná část je věnována i zelenině - včetně uskladnění a poměrně dost receptů na zeleninu vařenou, dušenou, smaženou i opékanou.

Konzervace zeleniny: sterilování, nakládání v octě, zelenina v tuku, kvašená zelenina, sušení, včetně uskladnění zeleniny přes zimu. Tohle platí zejména v domech, které mají sklepy a komory.

Máme tu sekci pro houby, povídání o koření, ovoci a možnostech konzervování ovoce, ovocné šťávy, ovocná vína a jejich výroba, džemy, kompoty a rosoly.

Je zde ukázka krajových jídel, také něco ze světové kuchyně. Náípoje alkoholické i nealkoholické. 

Speciální kapitola věnovaná dětské výživě. Kapitola pro výživu těhotných a kojících žen. Výživa dětí do prvního roku. Pak od roku výš do šesti let. Výživa mladistvých.

Také výživa nemocných - diety, potraviny pro žaludeční problémy, při vředových chorobách, pooperační skladba jídel, při zácpě, při průjmech, při zánětech žlučníku, po infekční žloutence, při cukrovce...jsou zde obsažené nutriční tabulky, doporučované potraviny.

Nechybí ani léčivé čaje, jejich příprava a použití. 

Závěrem kuchařku zakončuje úprava stolování, vhodné prostírání, připrava jídla, chování u stolu. 

Kuchařka samozřejmě obsahuje i samostatné kapitoly typu Polévky, Zavářky, Omáčky, Brambory, Zelenina, Maso, Vejce, Moučníky - zde kynuté těsto, třené těsto, piškotové moučníky, dorty, i vánoční cukroví. 















Receptíky, které si dopisovala do kuchařky máma:
























Opět jeden z opisovaných receptů - koláče
























I hřbet je bohužel pořádně orvaný


Proč uvádím zrovna tuhle kuchařku? Jednak proto, že je opravdu zajímavá. Je komplexní, je v ní všechno, co tehdejší kuchařka mohla potřebovat, dají se v ní najít informace, které by se musely hledat v jiných knihách (viz výživa nemocných), na tehdejší dobu skvěle vybavena pro domácnosti, které mívaly jako běžnou součást domácí zvířectvo.

Co mě mrzí, je její stav. Sice je živým důkazem rčení "lepší je opotřebovat se, než zrezivět" a je vidět, že byla skutečně mnohokrát používána - což je pro kuchařku spíš pocta - přesto bych se dnes pleskla přes pazoury kvůli těm čáranicím v nich. A doteď nevím, jestli to brát jako plus, že byla kuchařská kniha součástí i dětského života, nebo jako mínus, že sloužila i jako základna pro kresby a ne ke svému účelu. 

Dokonce jsem zjistila, že se hodí i do 50.bodové výzvy, protože jde o čtvrté vydání a to jako kniha, která vyšla v roce vašeho narození.


6 komentářů:

  1. Mám tu po mamině podobnou kuchařku, tedy nemá název kuchařka naší vesnice, ale témata jsou zhruba stejná. Po tatínkovi mám Sandnerku, což je taky zajímavé čtení. A kuchařku od jednoho z nejuznávanějších českých kuchařů své doby Vrabce. Tedy kuchařek mám mnohem víc, jeden čas jsme je kupovali s mužem velmi často.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sandnerku bych taky ráda jednou získala. Asi se dá sehnat, spíš jsem sklerotik a když si objednávám nějaké knížky, tak na ni zapomenu. - Vím, že je u mnohých hodně oblíbená, někdo vaří hlavně podle ní. (Sice jsem pod anonymem, ale pořád někdejší Vendy)

      Vymazat
    2. Ach ano, Vilém Vrabec, oblíbená kuchařka mé matky.

      Vymazat
    3. Léta jsem ji brala jako prostě jenom kuchařku. Ale až v poslední době jsem ji začala oceňovat.

      Vymazat
  2. Miluji staré kuchařky.
    Mám jich doma docela dost; kupovával jsem si je v antikvariátech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas mám cukání nějakou starou kuchařku koupit - nejspíš přes antikvariát. Loni jsem viděla v Levných knihách i Rettigovou, v celkem hezké úpravě a nebyla tak drahá. Ale pořád jsem měla něco na práci a tak to může počkat, žejo. Tak to počkalo a počkalo, až to najednou nepočkalo. - Mám doma ještě pár kuchařek, dva speciály (Moučníky a Ovocné moučníky ), taky jednu knihu o nápojích, zajímavý speciál O víně a Muže v zástěře, to byl tenkrát dobrej kup. Taky jsem sháněla dlouho Péťu vařiče, kdysi vycházel v Mladém světě. - Ale ty staré kuchařské tahouny bych chtěla mít. Sandtnerku, Rettigovou a Childovou.

      Vymazat