neděle 25. března 2012

Má země tajemná

25.3.2012 (tt)

Je uzavřená těžkou bránou z kovu, dřeva a v letu zamrzlé vody.
Klíčem jsou slzy.

Prochází se k ní cestičkou z oblázků, lemovanou zlatým kapradím. Vroubenou jedlemi a smrky, s voňavým jehličím a vůní pryskyřice. Barvy jsou velice živé.
Procházíš krajinou duh. Kolem vodopádu se sedmerými barvami. A bílými kameny, ohlazenými a vybízejícími k usednutí. Voní tu lípy, košaté, a vzrostlé. Voní tu bez a šeříky, bohaté keře, které vroubí další rozcestí a mezi nimi prokvétají šípkové růže, něžně růžové a zvoucí zlaté včely a pestře zbarvené kolibříky.
Po zelené louce, plné pestrých lučních květin, se procházejí pávi a předvádí všechny odstíny modře... Pampelišky září slunečními korunkami, zvonky se něžně klaní a pomněnky modře prosvítají svými modlitbičkami - nezapomeň na mě.

A tetřevi a bažanti, pestrobarevní a krásní. Koroptve a strakapoudi, kolem se mihne motýlí roj. Na kameni u rybníčka sedí gigantická žába a pozorně sleduje okolí. Má tu své místo, je zbarvena do smaragdově zelené, s maskovací hnědí. Ale je krásná, ani nepotřebuje korunku.
Na kraji lesa, pod vysokým jasanem, stojí jednorožec. Bílý, se zlatou hřívou. Pohazuje hlavou a roh se jemně třpytí ve slunečním světle. Vezme tě, kam chceš, protože tahle země je obrovská. Vezme tě po pěšinkách i širokých cestách, písčitých plážích a travnatých pastvinách. Nad hlavou plachtí orel a kolem něj jak ohnivý drak poletuje zlatorudý fénix. Hledá svou ztracenou družku, a netuší, že je nedaleko odtud, v krajině stříbřitých vod.

Mimochodem, drak.
Spí mezi obřími skalisky, tam na druhém konci snů.
V mé zemi děti tančí a neperou se. V mé zemi se děti smějou.
Indiáni kouří svou dýmku míru a černošky navlékají barevné korálky. Po hladině jezera se prohání bílý vodní had a na hřbetě veze několik malých smíšků.
Motýli jsou větší a barevnější a voda čirá a vonící po ranní rose.
Ve vzduchu se míchají vůně šeříků, kosatců a narcisů.
S fialkovým nádechem...
V mé zemi rostou růže a jasmíny. Vytváří se zahrady, které nepotřebují zásah lidskou rukou. Cestičky a lavičky k posezení. Altánky a lehátka ke spočinutí. A fontánky se zurčící vodou... kamínky, oblázky, valounky něžně ohlazené.

A pejsci, kočky a koně.
V mé zemi se létá rozpřažením paží. Stačí jediný odraz a s hlavou zakloněnou můžeš vytáčet piruety, nebo vzdušně plachtit. V mé zemi ti narostou andělská křídla, která můžeš po přistání lehce složit.
Návštěvy vítané!

V mé zemi zní hudba sfér. S nakloněnou hlavičkou naslouchají i hrdličky, andulky a vlaštovky.
Vlaštovky zvláště!
Ta hudba je barevná. Ve vzduchu jiskří mžitky, záblesky zlaté a fialové, paví modři a smaragdově zelené, tyrkysové a granátové červeni. Barvy víří v jakýchsi podivných tanečních kreacích. A měsíční víla potřásá hlavou a kolem padají hvězdy, tisíce hvězd. Jak létavice prolétnou oblohou a zanechají svou nepatrnou stopu.
V mé zemi potkám ty co jsou mi nejdražší. Ztracené, zbloudilé z tohoto světa. Každý z nich má svou hvězdu a svou zemi, ale jejich trasy se protkávají jako vlákna bleděmodré pavučinky...

A na kameni otisk ruky. Vstupní kód.
Klíč totiž nestačí k otevření zámku. Je několik kroků, to nevíš?
Konečným krokem je poslední nádech srdce.

 


































Text spáchaný na místě, zřejmě pod vlivem užití černé kávy.
Obrázek spáchaný již dříve, pouze upravený v prográmků...

Žádné komentáře:

Okomentovat