Před dvěma dny se podivovala jedna paní, jaktože už máme v práci
vystaveny kolekce s vánočním cukrovím. A to netušila ta dobrá duše, že
ony kolekce už tam máme dobré dva týdny. Včetně perníků na Mikuláše,
různé čerty, anděly, také Mikuláše a dokonce Santy Clause, což je
vlastně v podstatě Mikuláš, jen děcka v našich končinách mají díky tomu
nadílku dvakrát v prosinci, a ne jen jednou.
A
zatímco u nás v práci vystavujem statečně ty čerty a andílky, ale taky
Santovy boty, nebo vůbec boty, prasátko pro štěstí, zvonky, kapry na
modro a taky podkovy, to vše v perníku, lidé si objednávají vánoční
cukroví na zakázku a jiní se chlubí, že už si pečou sami. Což o to, lidi
jsou šikovní a já nakonec taky na vánoce peču sama, protože když mě
chytne blbá a začnu plácat těsta, tak musím z těch těst něco vytvořit, a
když už vykrájím ty formičkové tvary, tak to musím upéct.
Přece to nevyhodím!
A
co zbude, vrazím na mrazák. Minulý týden (!) jsem z mražáku vylovila
právě zapomenutý balíček s pár kousky loňského vánočnícho. A co myslíte,
bylo to jedlé? Odpovím poprvé a podruhé - bylo. I téměř po roce.
Dnes
si zcela nevánočně pouštím směs s Madonnou, Ofrou Hazza, Mylene Farmer a
Maggií Reily. U toho se totiž docela dobře ukllízí! A prokládám je i
vánočními popovkami a koledami. Řekla jsem něco o uklízení? No ano,
slyšíte a čtete dobře, roztomilá a prokrastinující Vendy se letos
rozhodla vrhnout na generální vánoční úklid, při kterém obrátí dům
vzhůru nohama.
I když tempo, jaké jsem nasadila, svědčí o tom, že ten předvánoční úklid bude dokončen asi na Tři krále.
(Proč
jsem se do toho pustila, je zcela prozaické a logické - s těmi novými
dveřmi se dovnitř nanesla malá, ale otravná dávka cihlového a vůbec
prachu, který zcela drze obsadil nejen povrchy skříní, ale zalezl i
dovnitř. Takže, pokud nechci o vánocích skřípat prach mezi zuby, musím
umýt ty skleničky a hrnky. A když už umývám ty skleničky a hrnky, měla
bych umýt i poličky, na kterých jsou naskládány. A když už umývám ty
poličky, mohla bych umýt i celou skříňku... et cetera, et cetera.)
Mimochodem,
našla jsem takřka retro poklady, jako třeba lis na brambory nebo
stařičký mlýnek na mák, který nepoužívám, je však funkční. Jen násypka
už je dávno včudu a tak přiložená provizorní násypka z pet flačky,
kterou promptně vyrobila moje mamka, když ještě byla. Ona byla vůbec
šikovná na různý malý vychytávky.
Přestože mě
česká televize poslední dobou nesmírně štve, o vánocích ji ignorovat
nebudu a už se těším na pohádky a vánoční filmy. Nakonec, sama už mám
namyšlenou směsku ke koukání, kdyby náhodou televize selhala, a bude tam
určitě Perinbaba, Vánoční panenka, Vánoční koleda, a dva speciály z
Doctora Who. Jeden dokonce se Santou, kterého fakt nesnáším, ale v
tomhle případě jsem ochotna udělat výjimku, protože vtipného a
ironického Santu jen tak nevidět.
Taky máte
pocit, že na všechno máte dost času a najednou zjistíte, že vánoce jsou
za dveřmi a nemáte ještě vůbec nic sehnaného, koupeného, natož
zabaleného? Já zatím plánuju pár věcí, které bych snad do půlky prosince
měla stihnout, nic velkého, chci si nechat vytisknout asi tři fotky z
těch mých nesčetných pokusů a dát je do rámečku, ale vybrat ty tři bude
asi nejtěžší... Taky jsem objevila kouzlo dovezených potravin z iTesco
služby, řeknu vám, pro člověka, který nevlastní auto a nechce věčně
obtěžovat někoho z přilehlého okolí, je to zatraceně dobrá služba.
Nevýhodou je, že u této dovážky je pouze platba přes kartu a ne hotově,
ale většina z nás má bankokartu a to platební, takže to jde.
Jinak
nakupuji u nás, v sousední masně, tedy řeznictví a v místních
obchodech. Jenže, pokud se jedná o těžší věci, jako oleje, a hlavně
kočkolity, kdo to má tahat, žejo.
S nelibostí
jsem zaznamenala, že ty moje dýňové pokusy začínají nežádoucně kvasit.
Na rozdíl od rajčatových čatníček je dýně asi háklivější a nestálá.
Nesterilovala jsem, takže musím začít likvidovat následky neuváženého
pokusu. Ale při té likvidaci jsem zjistila potěšitelné - když se taková
směska ještě provaří, stopy po kvašení jsou pryč a dýňové pyré je prudce
jedlé.
V tomto případě jsem je využila coby netradiční dýňové zelí ke klasické pečínce s knedlíkem.
A
zároveň chci upozornit, jestli někdo zkoušel ten můj recept a má ještě
někde skleničky nezkonzumované, ať si je rychle prohlédne, dokud je čas!
A
mezitím si užívám občasných útěků mého nepokojeného Brita. Který si
obejde svůj rajon a vrátí se druhou stranou a usadí se mi zvenku na
parapetu okna a žalně mňouká, abych ho chudinku nebohýho, z domu
vyhozenýho, pustila dovnitř.
Zatímco čička je mazanější a ví moc dobře, kde se má jak v bavlnce.
Brouzdám
po fejsu v neuvěřitelných galeriích, objevuji skvělé a nádherné obrazy a
fotky nadaných lidiček, ať profi nebo amatérských, a občas narazím na
diy video, neboli video, kde je ukázán nějaký návod, jak na věc, a
nadšením sluduju, jak to někomu pěkně jde od ruky.
Tak třeba Tasty. Zná někdo z vás Tasty? Ten název se mi docela líbí, nevím, co znamená, ale je dobře zapamatovatelný.
Stejně jako videa z této kolekce.
Tasty má víc směrů, jedno z nich je třeba vaření.
Na
ukázku jsem vybrala několik dezertíků - rychlovek. Spíš to jako
rychlovky vypadá, ale i tak jde o receptíky jednoduché a pochopitelné i
pro toho, kdo anglicky neumí, nebo jen málo.
Návod
na šumivé bomby do koupele. Jednoduché, z dostupných receptů. Něco se
dá sehnat ve výtvarných potřebách, něco v drogerii a něco třeba na
Fleru.
A ještě do třetice, kdo má čas a náladu, je tu několik tipů na vlastorúčo vyráběná vánoční dárky.
Vlastně jedlé dárky, čímž myslím, že nikoho nelze urazit a takové určitě neskončí nikde ve skříni nebo v popelnici.
A jak to vypadá s tím vánočním cukrovím, co jsem psala v úvodu?
Máme toho docela dost, na takový krcálek.
A na závěr jeden ještě listopadový záběr na krásnou břízu, která roste před okny mého voňavého pracoviště.
Žádné komentáře:
Okomentovat