neděle 2. června 2019

Skoroletně

Přiznejte se, kdo z vás žehral na květnové chladno a skoro permanentní deště?
Po loňském vyprahlém létu myslím, že se takových moc nenašlo. Naopak, s každou spadlou kapkou se pěly ódy, že konečně prší, boha jeho, konečně prší.

A taky že ano. Travička svěže zelená, díky chladnu kvetly tulipány minimálně tři týdny, místo loňských sedmi dnů, kosatce i irisy se také drží podstatně déle. Jen ty šípkové růže mi letos unikly, zase jsem přišla s křížkem po funuse. Ale aspoň nějaký úlovek.
Tady jsou zajímavostí sklípky ve stráni. Jen už v těch sklípcích asi nic není, když se všechno kupuje v obchodech a máme tu globální dovoz přes celou zeměkouli (a taky pořádně drahé brambory, cibuli, o petrželi ani nemluvě, jak jsem zjistila, lidi opět začínají sázet. )
U tohoto sklepa mě zaujal právě ten nádherný šípkový keř.




Na kraji krásně kvetla... šalvěj? nebo co je to za bylinku, už ani nevím.


A taky nízká thuje s jakousi prokukující rostlinkou. Tvořily pěkný kontrast.


Zelená a žlutá působí přívětivě. Tohle nejspíš vlaštovičník. Mimochodem, i vlaštovičníky získávají na oblibě, podobně jako kopřivy nebo medvědí česneky. Ad kopřivy, ty už se prodávaly v jednom obchodním řetězci a při přepočtu vyšlo, že kilo takových kopřiv by stálo kolem sedmi stovek. No nekup to!


Kaplička. Z místa mého dětství.


A protože šlo dnes o oslavu narozenin, jedny ukázkové prsa. S češtinou si v tomhle ohledu nejsem jista, ale věřím, že si to každý přebere po svém.
A byla opravdu dobrá!


Přeji příjemný zbytek neděle a dobrý zítřejší start do dalšího týdne.


Žádné komentáře:

Okomentovat