pátek 23. února 2018

The End of The F***ing World

Po skončení série Stranger Things, o které chci napsat někdy příště, jsem dostala doporučení na seriál The end of the fucking World. S třemi hvězdičkami ve slově fucking, což je oficiální název.

Takže jsem si seriál v očekávání stáhla, naštěstí má slušných osm dílů, žádná nekonečná velkosérie, a pustila si první.

Díl první - dojmy rozporuplné.
Dílku lze přiřknout opravdu originální nápad i vidění. Dva teenagři, kteří se liší od ostatních teens hlavně tím, že jsou agresivnější a bezohlednější, se setkají a vydávají se na cestu. On je psychopat (sám to o sobě tvrdí a jeho chování tomu nasvědčuje, nakonec mrtvá zvířátka jsou dost výmluvná) a jeho sen je přejít od level výš a zabít něco většího. Ona je nymfomanka a cynička, která se absolutně s nikým nesere. Přestože ona je jeho vyhlédnutý objekt pro nový plán o level výš, dává se s ní dohromady a po rozbití huby tatíkovi kradou jeho auto a vydávají se světlým zítřkům vstříc.
Tuším něco jako Bonnie a Clyde, za spoiler se omlouvám.

Díl druhý - dojmy rozporuplné.
Oba stále jedou na jedné velké negativní a také osvobozující vlně, a jejich mladická rozervanost je vrhá na další cesty a dobrodružství v podobě okradení buzeranta, vyhrožování, nezaplacení účtu a vloupání se do osamělé vilky. Nuda je snad jediné, co jim nelze vytknout. Alyssa je chladně hláškující, James neustále sní o zakrváceném noži, přesto skutek zatím utek.

Dalších šest dílů jsem pak dala na jeden zátah - výhodou bylo, že délka jednoho dílu kolem 20 minut, a pak, přes prvotní znechucení jsem se nemohla od děje odlepit, protože v tom ději nebylo jen znechucení, ale i fascinace. A taky trochu zvědavost. Nejenže tvůrci dávají nahlédnout do pozadí, které formovaly ty pokroucené charaktery obou dětiček, tak jim dává i šanci v tom, že pokroucené charaktery nejsou až tak pokroucené a někde tam vzádu je nějaká touha po vlastním životě, a po kousce toho citu.

Mladí útěkáři na své cestě narazí i na pár zajímavých figurek, James se dočká svého snu, i když s jiným objektem a novodobí Bonnie a Clyde se dostávají do hledáčku policie.

Bezstarostná jízda Alyssy a Jamese nabírá grády. Spoilerovat konec nebudu, hodnotit seriál hvězdičkami taky nebudu, protože je stále rozporuplný - zpopčátku znechucení vystřídalo zaujetí. Nic není takové, jak se zdá být. Ne že by mi ta dvojice byla sympatičtější, ale byli opravdu lidštější.

Vysoce hodnotím střih, svižnost děje a výborně laděnou hudbu.

Konec zasraného světa stojí za zkouknutí. Dá se ulovit na uložto, s titulky.

Pro zajímavost ještě ze dva komentáře na ČSFD (kde má seriál dost vysoké hodnocení)

killerbean

**** On má pocit, že je budúci sériový vrah. Ona je vulgárna a má problém s pravidlami. Padnú si do oka. On ju považuje sa svoju prvú obeť. Ona jeho za niekoho, kto jej rozumie. Takto nejako sa začína divoký road-trip prazvláštnej dvojice, ktorá spolu ujde z domu s vyhliadkou na lepší život. Seriál je to vtipný, svižný, čomu určite prospel aj fakt, že má len osem približne 20-minútových epizód. Žánrovo by sa dal zaradiť do priečinka čierna komédia, avšak skrz ústrednú dvojicu sa riešia aj problémy spoločnosti, vzťahové záležitosti a dospievanie ako také. Atmosféru skvele dopĺňa hudba, ktorá má v každej scéne, čo povedať. Veľmi sa mi tiež páčili statické zábery na Jamesa a Alyssu, ako niekde stoja, alebo sedia. Sú to zábery plné bizarnosti, humoru, ale aj tragédie. Ak teda máte voľné poobedie, vrelo vám tento britský seriál odporúčam.

EvilPhoEniX

***** Událost ledna! Teen retro Bonnie a Clyde ve zvráceném britském obalu. Hlavní dva představitelé jsou bezkonkurenční. hlavní hrdina je 17 letý introvertní psychopat s touhou někoho zabít a jeho přítelkyně je 17 letá nymfomanka s hodně drsnou mluvou. No dvojice k pohledání. Film si nebere servítky s černým až sarkastickým humorem, dojde i na pár zvrácených scén, rychlé tempo a napětí díl od dílu roste a finále doslova šokuje. Skvělá mini seriálová jízda. Očekávám druhou sérii. 90%

A do třetice jeden s nižším hodnocením¨:

MikyAff

*** Je to divný.. což ovšem neznamená, že špatný. Hlavní hrdinové projdou postupně zajímavou změnou a úplně stejně se měnil i můj postoj k nim. Chvíli je nesnášíš, tu druhou fandíš a tak dokola. Škoda postupnému vývinu událostí. Škoda, že to, co nám zezačátku tvůrci rádoby slibovali, se nakonec zvrtlo v něco úplně jiného. A pro mě teda i škoda toho konce.






Pro rodiče asi největší poučení v tom, že když své potomky vychovají k dospělosti, aniž by přišly k úrazu nebo ke smrti, už to je úspěch. Pokud je vychovají jako dobré lidi a soběstačné a dokonce s mírným altruismem, mohou si dokonce gratulovat. Pokud je vychovají k dospělosti, aniž by jim jejich ratolest podřízla krk, můžou si nakonec gratulovat taky.

Žádné komentáře:

Okomentovat