sobota 17. října 2020

Deník puberťačky

Pustila jsem čistě ze zvědavosti a vydržela až do konce. 

O co jde v tomto filmu? Patnáctiletá Minnie v sobě objevuje sexuální apetit a coby zasvěcovatele si vyvolí partnera své matky. Ten je zprvu zaskočen, ale dlouho neváhá a začne spolupracovat. Od té chvíle se rozvíjí řada Miniiných aktivit v oblasti sexu. Dívenka je nadaná a má poměrně slušný apetýt, neváhá ani s experimentováním a do hry se přidává její nejlepší kamarádka, mimochodem s podobným nadáním a apetýtem.

Že matka nic netuší, není divu, dceři nechává poměrně volnost, protože jí věří, do pokoje jí nechodí, a stačí jí, jestli se Minnie dobře učí. Navíc má problémy sama se sebou, protože je rozvedená, ke štěstí jí stačí onen přítel, který je v současné době opravdu na roztrhání, a v práci to taky dost hapruje. 

A Miniina mladší ségra něco tuší a má oči na šťopkách. Navíc jí vadí, že už se s ní Minnie tak nebaví, jako předtím.

Čím je tenhle zdánlivě průměrný film zvláštní? Výpravnou stránkou. Miniiny fantazie totiž doprovází obrazy, a kreslí se nám tu svět obrazový propojený se světem reality. Nečekaně milé zpestření.

Z filmu jsem měla dojem spíš zvědavý. Ano, byla jsem zvědava, jak dlouho tenhle zvláštní vztah vydrží, jak dlouho bude trvat, než to všechno praskne, jak se k tomu budoucímu objevu postaví Miniina máma a jestli Minnie nesjede někam na dno, kam má slušně našlápnuto. 

Zajímavé vyústění ukázalo, že věci se dovedou dát do pořádku a že i z divočin lze dospět do normálního dospívání a znormálnění. Což se běžně neděje, a u podobných filmů můžou být i horší konce. Celkově byl film zajímavý, šedesátá léta, hlavní hrdinkka poměrně nehezká, ale nedostatek slušivé vizáže doháněla jinak. Navíc je děj poměrně svižný i hravý.

Trochu mi to evokovalo jiné deníkové filmy. Uváděla jsem zde třeba Můj malý deníčku, hlavní hrdinky od sebe asi jen o rok, nejvíc o dva, a přestože je spojuje fantazijní vidění výtvarného světa s realitou, přístup k životu mají obě úplně odlišný. Ale nakonec, to je přece dobře. Je prima si občas dát lahodný čaj s kapkou griotky. A jindy zase řízného vychlazeného ferneta.

 

ANOTACE Z ČSFD:

Minnie Goetzeová je předčasně vyspělá dospívající dívka, která žije v sedmdesátých letech v San Franciscu. Poté, co svede přítele své bohémské matky, se snaží pochopit souvislost mezi sexem a láskou.
Drama o dospívání nazvané Deník puberťačky se odehrává v roce 1976 v San Franciscu, v době, kdy hnutí hippies postupně mizí ze scény a na výsluní se dostává punk rock. Stejně jako většina puberťaček touží i Minnie Goetzeová (Bel Powleyová) po lásce, přijetí a nalezení smyslu života. Minnie se zaplete s přítelem své matky (Kristen Wiigová) - "nejkrásnějším mužem na světě" Monroem (Alexander Skarsgård) - a prožívá s ním poněkud komplikovaný milostný románek. Následuje pikantní, vtipný a provokativní výčet prvních sexuálních a uměleckých eskapád jedné nerozvážné dospívající dívky.(Cinemax)

 

Deník puberťačky

Komedie / Drama / Romantický

USA, 2015, 102 min

Režie: Marielle Heller

Předloha: Phoebe Gloeckner (kniha)

Scénář: Marielle Heller

Kamera: Brandon Trost

Hudba: Nate Heller

(další profese)

 


 A několik trefných komentů z čsfd:


markotter
Takhle ošklivou herečku už jsem ve filmu dlouho neviděl (krátký tělo, žádný boky, ksicht jak žárovka a ještě upravená Photoshopem) a přesto musím uznat, že se nedivím, že otčím podlehl jejímu kouzlu a předčasnému sexuálnímu apetitu. Kromě toho tahle ošklivá herečka umí i hrát. Ocenil jsem sexuální otevřenost (spíše ale verbální, ale aspoň něco), čehož se u od prudérních Američanů člověk tak často nedočká. Chvílemi jsem si říkal. že to v těch sedmdesátých letech v San Francisku nemuselo bejt vůbec špatný.

 hansel97

Velmi autentické, což je jedna z věcí, kterých si na The Diary of a Teenage Girl cením. Opravdu věrohodně působící vypravování z pohledu teenagerky, čímž musím smeknout před tvůrkyněmi a talentem Bel, které role naprosto úžasně sedla. Není to žádná otřepaná klasická romance náctiletých, ale celkem drsné reálné vyprávění. Velké plus za vyumělkované obrazy skrze Minnieiny kresby! Jediné, co mě zamrzelo bylo velmi patrné upozadění role Kristen Wiig.

 dr.fish

Ačkoli je hlavní hrdinka poměrně málo přitažlivá náctiletá, svým přístupem k životu mne dost zaujala. Své pátrání po životních hodnotách zahájila přívalem sexu a opiátů, až poté se vlastně propracovala do střízlivého vyklidnění. Vcelku zajímavě napsaný příběh, kde se naštěstí méně mluví a více děje.Nakonec tedy líbilo. 70%

 

 

8 komentářů:

  1. Přiznám se, že tenhle film neznám, ale po přečtení tvého článku jsi ve mně vzbudila zvědavost. Počkám si na dlouhé zimní večery a pak se po něm podívám.
    Měj hezké podzimní dny 🌹

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec špatnej, něčím opravdu chytlavý, možná opravdu zaujme. Já mám ráda obrazy celkově, takže zrovna ta obrazová stránka se mi líbila, a musím uznat, že holka nebyla nadaná jen na sexuální hrátky, ale i po té výtvarné stránce :-) I když je mi jasné, že výtvarnou stránku nejspíš obstarali lidi kolem filmu :-) - Mám teď filmové období, ordinuju si filmy, vyhledávám je podle tématu a beru to rok po roku, podle toho, co mě zaujme. Zatím jsem v sekci romantických filmů a nadílka je slušná, a to jedu od roku 2015 a jsem v roce 2012. (Od roku 2015 si asi budu vybírat víc, mám doje, že filmy jsou už hodně ovlivněny genderem a tak. Chci něco s nápadem, a ne proto, že tam bude kvötově vnucena lesbička, transka, aktivista a černoch.

      Vymazat
  2. Před dvěma týdny, po shlédnutí třetiny filmu Nebezpečné pokušení, jsem zjistila, že filmy s podobnou tématikou se mi nelíbí, ba mi až přímo vadí a to nejsem žádný puritán. Do té doby jsem je ani nevyhledávala a asi jsem věděla proč :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To dává smysl. Ale tady ten film beru, že je spojen s určitou dobou nevázanosti. Navíc byl svým způsobem fakt zábavný a ta výtvarná stránka (oživlé obrazy, které Minnie kreslila), byla dost originální. Navíc konec vykrystalizoval poměrně optimisticky - z předčasně vyspělé puberťačky se stala znovu normální puberťačka. dá se říct, vyřádila se až do normálu.

      Vymazat
  3. Děkuji za tip, určitě se podívám.
    Mám moc ráda tématiku šedesátek a navíc, když je v hlavní roli mladá rajda, nebude to rozhodně nuda. Nevadí mi, když se nebude jednat o dokonalou krasavici, v běžném životě jich také moc nechodí.¨
    Moc se mi to líbí s tím fernetem a griotkou, svatá pravda.
    Já teď jedu v teplých polévkách :))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady se mi půrávě líbilo, že nebyla hezká. Dokonce nebyla ani průměrně hezká. A dalo se říct, že ani v dospělosti nebude hezká, ale bude rozhodně zajímavá a šmrncovní. - Děj odpovídá tomu, co jsme napsala, a ta vizuální doprovodná stránka je fakt originální.
      Teplé polévky? Zajímavá představa. Romantické filmy s dobrým koncem? Veselohry? :D

      Vymazat
  4. Neznám a nevím, jestli by mě to bavilo, možná by mě to spíš štvalo. :D Vnímám to vždycky trochu jako útok na sebe, že ty puberťačky jsou úplně jiná odrůda než já. :-D I když já už technicky nejsem náctiletá. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavý náhled. :-) Nevím, jestli by tě to bavilo, opravdu nevím, ten svět je dost jiný, ona sama se chová poněkud netradičně, přesto film je zajímavý. - To srovnání puberťaček mě rozesmálo :-) Ale myslím, že jsi byla puberťačka celkem v cajku. Tedy taková trochu normální puberťačka s pár trochu odlišnými zájmy. Jako hraní na tubu, chození na knižní festivaly, blogování, a vytváření destrukčního deníku. :-)

    OdpovědětVymazat