pondělí 1. února 2021

Tři metry nad nebem

Dnes jsem se dodívala a nedá mi to, abych o filmu nenapsala pár slov.

Za jedna, docela poutavý název dává tušit zajímavý zážitek. Trochu  mi evokuje film Nebe nad Berlínem, ale tady není žádný anděl, který opouští nebe.

V některých okamžicích mi spíš připomněl starou dobrou Pomádu v novějších a ne tak barvitých kulisách. Máme tu dva světy - snobský svět bohatých dcerušek a jejich rodičů a divoký svět plebejských rebelů.

Film mi taky trochu připomněl Romea a Julii, tou divokostí v srdci a láskou, která láme skály a trhá břehy jak rozdivočelá voda. Příměr by se dal najít i v West Side Story, i když tu nejsou dvě soupeřící rasově odlišné skupiny.

Hugo Olivera je rváč s ambicemi být nejlepší, být uznávaný. Sám neuznává nikoho, jen sebe, střídá holky, soutěží o prvenství v partě a nese v sobě bolest z nepovedeného rodinného života. A potkává Babi. 

Hugovi se Babi líbí na první pohled a svým drsným způsobem jí sdělí, že ji chce sbalit a že se do něj zblázní. Což je pro Babi dobře hozená rukavice, která přinejmenším zapálí nejen lýtka, ale i city. Samozřejmě, Babi mu nepadne kolem krku s výkřikem jsem tvá - ale dává mu jasně najevo, že o něj nestojí.

Trochu jí to kazí její nejlepší kamarádka, která se na první pohled zblázní do Hugova nejlepšího kámoše Polla a napomáhá jí v budoucích porušeních svých předsevzetích.

Zkrátka, máme tu mladou lásku a jak známo, dají se čekat potíže. Rozlícení rodiče na jedné straně, trochu temná minulost a divokost na straně druhé. Jak se příběh vyvíjel, říkala jsem si, kruci, to nedopadne dobře. Romeo a Julie. Někde tam bude číhat smrt. A žili šťastně až do smrti se přece nekoná. 

Nechci spoilerovat víc než je třeba. Ale film opravdu stojí za shlédnutí. Pro holky fešný sexy frajer, který dovede zlomit srdce, pro chlapíky zas zajímavý svět motorek a nakonec i podíváná pro změnu na sexy holky. Pěkný příběh i hudba. Romantika!

 


 

Tři metry nad nebem

Drama / Romantický

Španělsko, 2010, 118 min

Předloha:Federico Moccia (kniha)

Scénář:Ramón Salazar

Hrají:María Valverde, Mario Casas, Álvaro Cervantes, Lucho Fernández, Nerea Camacho, Diego Martín, Jordi Bosch, Àlex Maruny, Andrea Duro, Carlos Olalla, Juan Pablo Shuk, Cristina Plazas, Marcel Borràs, Clara Segura, Pablo Rivero, Ricardo Mestres, Luis Fernández, Marina Salas, Daniel Casadellà, Marta Martín, Joan Crosas, Amparo Fernández… (více)

 

Oficiální anotace: 


Toto romantické drama vypráví příběh dvou dospívajících, kteří oba patří do jiného světa. Jejich vztah je prakticky nemožný, nicméně stejně tak je nevyhnutelný. Ona je dobře vychovaná dívka, jež byla odmalička vedena k velkorysosti, naivitě a dodržování pravidel. On je rebel, impulzivní, nezodpovědný a závislý na riziku a nebezpečí. Neustále se díky svému chování dostává do konfliktů a absolutně ignoruje zdravý rozum.

A několik komentářů k filmu:

 

Padme_Anakin
**** Příjemná pocitová partie. Přitažlivý plnokrevník pokukuje po panenské princezně. Pedantská pedagožka působí problémy. Pestrobarevní pacholci přepadnou parfémované pacifisty, prohrábnou peněženky prachatých, pečlivě přerovnají příbytek. Panenku pevných postojů pěnou patlají, pak potřísněna páchnoucí prská. Protiklady pozornost přitahují, praxí prověřená pravda pravdoucí. Parádní prostřihy. Proplouvání prostorem podloženo půvabnými party plus podtrženo počasím. Pochvalně pohvizduji.
opitak
****

Všechno, co jsem psal u Tengo ganas de ti, platí o 100 % víc i tady. Přestože jsem Tři metry vidět tehdy nechtěl. Je to perfektní film, "akční" pecka plná romantiky a bolavých témat - ale cílová skupina jsou skutečně čtenářky Bravíčka (a to hlavně ty, co si ho půjčují potají od kamarádky, protože by jim maminka ještě nedovolila jej číst). Psí kousky na motorkách co by mohl závidět leckterý cirkusový artista, scénář který bych mohl napsat sám (vytušíte všechno dopředu) a JEJÍ první poprvé, ozvláštněné jedině tím, že tu Mariu prostě budete každýmu závidět. I když je tu už starší, než by být měla (hraje 17/18). A má tu pěknou "ségru". Formálně dokonalé, ale bacha na cílovku!

eLeR
*** Plusom tohto filmu je to, že herci hrajú naozaj parádne, všetko im uveríte a aj hudba je výborná. Mínusom je to, že ten príbeh je veľmi predvídateľný, a tak nejak už tisíckrát ohraný a je to plné klišé. No a tak nejak sa mi to vyrovnáva a ja dávam tri hviezdy. Odporúčam ale pokračovanie, ktoré ma bavilo ohromne - Tengo ganas de ti.

 

emma53
**** Možný spoiler : Ano, tak tohle byla romantika jako blázen, ne nadarmo se říká zamilovaným, že jsou to jen zamilovaní blázni. Tady to platilo na entou. Motorkáři se spoustou těžkých frajerů, diskošky, párty, pití, bitky a samozřejmě láska. Ta nespoutaná, krásná, něžná, divoká, sladká, bláznivá láska. Rebelant a lehkovážný Hugo Oliver (ale jeho duše je přitom plná bolesti) s postavou, kterou by mu záviděl kde kdo a on si toho byl tek kluk moc dobře vědom, nouzi o ctitelky rozhodně neměl a hle, najednou mu vstoupí do života ta milá, sympatická, naivní, půvabná a špatnou morálkou netknutá Babi. A tak se pomalu rozvíjí vztah, kde se přelévá obrovská škála emocí a ta úžasná chemie, která nám tak zoufale chybí v jiných filmech, tak tady jsem jí jim věřila na sto procent. Ano, bylo tam spoustu klišé a patetických momentů, ale mně to bylo fuk. Já byla s nimi ne tři, ale sto metrů nad zemí a nebo naopak sto metrů pod zemí. K tomu výborná muzika a já se jen musím podívat znovu na druhý díl, který jsem viděla dávno, protože tyhle konce já romantička tělem a duší v těchto případech neberu.

 



Zkrátka. Je to rebel!
Objevila jsem, že už je natočeno pokračování dvě a tři.
Myslím, že jedničku asi nepřekročí, ale dvojku zkusím.
 

Kdybyste chtěli zkusit jedničku, najdete zde, i s titulky:

https://uloz.to/file/tWlmGwNAjnwG/tri-metry-nad-nebem-2010-spanielsky-film-s-cz-titulkami-720-432-sombras-avi



12 komentářů:

  1. Zase velmi povedená recenze. Moc pěkně jsi to podala, svižně a s vtipem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A opravdu pěkný film, takový malý návrat do let, kdy nám bylo - náct. A přitom dost poutavý příběh, protože oni byli opravdu neobvyklý. Jo a konec ve stylu Romea a Julie se nekonal, takže - nadějné.

      Vymazat
  2. Pane jo, pěkne povídání o filmu. Nebylo by to špatné se na něj podívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A víš že bych i doporučila? Fakt jsem na ten film koukala celkem se zalíbením.Romantika, která probudila mých někdejších -náct, pěkný příběh a konec poměrně otevřený.

      Vymazat
  3. Hezky napsané, jen nic pro mě, já na tu romantiku ve filmu ani knížkách fakt nejsem :D.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za báječně napsanou recenzi. 👍👍 Docela mně to zaujalo, takže uvidíme ...😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy, snad. Fakt pěkný film, zase z jiného soudku.

      Vymazat
  5. To nevypadá špatně. Romantiku ve filmech moc nemusím, ale dost mě navnadily ty komentáře uživatelů čsfd :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus! Film má docela grády a přes tu romantiku je tam i pár drsnějších scén, hlavně z těch motorek. Myslím, že se ti film bude líbit.

      Vymazat
  6. Pro životem ošlehaného cynika to asi moc nebude :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I životem ošlehaný cynik si může vybavit dobu, kdy mu bylo osmnáct nebo dvacet. :D A tohle je sice romantika, ale zas takovej cajdák to není. Když to porovnám s Pomádou, Pomáda byla limonádovější. I Horečka sobotní noci byla limonádovější. Tohle bych spíš srovnala...k Lásce z pasáže, třeba. Bez tragického konce. A ty závody na motorkách jsou fakt dost drsný, když vezmu v úvahu, jakým způsobem ty holky coby spolujezdkyně sedí, tak je to síla.

      Vymazat