středa 21. dubna 2021

Dubnový pelmel 2021

Abych nedávala pořád jen knihy nebo filmy nebo knihy nebo filmy, míchnu sem i něco ze života.

Mám se. Zatím pořád standartně. Nezhoršuje se to, čemuž jsem ráda. Navíc se zlepšuje počasí, což souvisí i s vnitřním psychickým rozpoložením. Vlastně jsem zjistila, že letošní zima byla mimořádně depresivní pro spoustu lidí. Snad kvůli absolutně odpornému počasí, navíc mixnutému tím, co se letos děje. 

V posledních dnech si toho užíváme ještě víc, abychom se nenudili, ale nechci sem zavlékat politiku. Jen nevycházím z údivu, jak nedůsledně jsou některé důležité objekty zabezpečeny. Ale vlastně čemu se divit?

A tak se snažím v posledních dvou letech, dvou měsících, dvou týdnech a taky dvou dnech, krátit chvíle, jak se dá. 

Trochu ryju zahrádku, což je dost zákeřné, protože ta hlína zatvrdla a odrejpávat zaplevelené kusy, dá zabrat. Ale chtěla jsem přerýt na podzim, leč tentokrát mě zaskočil déletrvající déšť. Nacucanou zeminu fakt nemůžete odrýt. Kvetou narcisky, díky chladnějšímui počasí kvetou déle než kdy jindy. Chladnější počasí je fajn, jen to nesmí být zimní počasí. Viz, v půli dubna, zasypané Beskydy sněhem.  - Zde nafocen narcis na půdě, kterou čeká zrytí.


 A zde nafocen narcis na půdě už zryté.

 

Znovu jsem se utvrdila v tom, jak je všechno relativní a pomíjivé. A jak je dobré, když má člověk pár lidí kolem sebe. Rodinu a pár přátel. 

Mám radost, když vidím venku děcka běhat nebo jezdit na kole a bez náhubků.

Moc se mi líbila letošní velikonoční výstavka, kterou vytvořily ženské z místního klubu. Klubu důchodců, abych upřesnila. 

 

 

 

Letos jsem i velikonoce přizdobila. Při hledání umělých kytek na hrob jsem objevila i kytičku, kterou jsem měla zaonděnou někde v krabici. Ale tu ukážu příště - zde jsem spíš přehodila kytku z lednice na stůl a vytáhla ubrus s jarnějším motivem. On je teda skoro uměláč, tedy ze syntetické látky, ale vzor a barva pěkně rozjasnily místnost. Ve váze umělé kytky, nakoupené od jedněch stánkařů, co je vozí z Polska. Dost mi pro letošek chybí, mají dobré ceny a pěkný výběr.

Jako bonus se mi tam nakvindovala kočka. Tato kočka je první, která nemá jméno, prostě kočka. Ale slyší i na tohle zavolání. 

V dědině se opět kope, dělá se další úsek silnice, jak to bude vypadat ve finále, jsem zvědava, protože lidem odkrojili značnou část předzahrádek. Vlastně celé předzahrádky, zbyly jen osekané chodníky, aby člověk neotevřel dveře a při prvním kroku nezahučel do výhrabu. Před okny mi nádherně kvete, a sladce voní, špendlíkovník. Už pěkně vyrostl a má před sebou dva, maximálně tři roky života, protože plánovaný chodník bude i před mým domem a s ním ukrojený kus zahrádky a v té ukrojené části stojí zrovna zmíněné stromky, špendlík a jabloň.

 

No a taky kvetou bílé fialky (zvláštní, měla jsem tu i fialové a ty nějak zmizly, během těch let), tulipány už nasazují na poupata a začíná rozkvétat mahonka. Která půjde s tím novým chodníkem taky do pryč, taže přemejšlím, že začnu přesazovat aspoň odnože. 

Taky trochu peču. Letos jsem zkusila rohlíčky z kynutého těsta, teda plněné rohlíčky, abych upřesnila - nebyly špatné, ale trochu houževnaté. Když jsem pekla podruhé koláče, ty se povedly víc. A taky dvakráte dortík, abych využila vůbec tu dortovou formu, co mám a taky abych využila knížku Moučníky. Ale to už jsem tu psala a vlastně to nebylo v dubnu, ale dřív. Snad nevadí.

V dubnu jsem se též urvala a objednala si dvě knížky z Knižního klubu, teda jedna z KK, druhá Luxor a k tomu aquarelové pastelky, které byly v akci. V akci byla i zásilkovna, která byla tentokrát bez poštovného. Perfektní, takže jsem platila skutečně jen to , co jsem si objednala. 

Ostrov Duma Key jsem měla ve čtečce, bezvadný román. Nimbus jsem nečetla, ale četla jsem předchozí Smrtku a přestože to je román spíš pro mladé, měl v sobě i pár filozofických otázek a navíc slušnou akci, docela milé překvapení. Takže na Nimbus jsem zvědava.

Taky jsem zvědava, jak se mi bude malovat těmi pastelkami. Mám i omalovánky pro dospělé, ale chtěla bych zase zpucovat nějaký obrázek, třeba inspirovaný předlohou. Fotkových tipů mám mraky.



Všem přeji pěkné dny, pokud přijdou smolné, tak aby rychle odešly. Bavte se, život je krátký. A dýchejte! Tuť pozdrav z brněnské radniční věže, vystaven loni v dubnu.






17 komentářů:

  1. Hezké fotoohlédnutí za uplynulým časem. 👍👍 Počasí je letos nevyzpytatelné, na zahradě jsem ve skluzu, ale stejně tak i kytky. Dcera měla včera narozeniny a já jí pokaždé dávala, tedy mimo jiné, tulipány ze zahrady.🌷 Letos se teprve chystají kvést. Z Knižního klubu bych si také měla objednat, ale ...prý by se mělo 3. května (tedy snad) otevírat a raději bych si o knihy dojela sama. Uvidíme.
    S tím chodníkem a předzahrádkami je to mrzuté. Nám hrozí něco podobného. Bydlíme u výpadovky na Karlovy Vary, která je dvouproudá. Původně byla plánována radiála, kvůli které je stále v části katastru pruh se stavební uzávěrou. Jsou tam jen zahrádky, jejichž majitelé ví, že je to jen dočasné. Ale také dva domy, z nich jeden patří místostarostovi. Oba postaveny na černo. Takže už delší čas probíhá boj o rozšíření Karlovarské na čtyři pruhy. Už je dokonce přestěhována i kaplička z poutní cesty z Lorety do Hájku. Zatím rozšíření brání to, že všechny domy v naší řadě, mají výjezdy z garáží právě ke Karlovarské. Necháme se tedy překvapit, co moudré hlavy vymyslí.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dřív mě bavilo listovat v knížkách, prohlížet je, vybírat... dnes si spíš proletím katalog, odhadnu spisovatele a vyberu. Tady byla výhoda, že dovoz bez poplatků.
      Koukám že co do přestavby to tam máte taky pestré. Ale co si vzpomínám, problémy u vás byly i předtím. Smutné, snad to dopadne dobře, nebo aspoň neutrálně...
      Určitě se těšíš už na přesazování a vytahování kytek ven!

      Vymazat
  2. Měla jsem rozepsaný obsáhlý komentář a při publikování se ozval strejda Google, že chce na účtu něco aktualizovat. Po provedené akci byl komentář samozřejmě fuč, ach jo :-D
    Vyjádřím se znovu aspoň k té kočce - ta na stole samozřejmě nesmí chybět. Ty moje lezou všude, kam se dá vlézt... jsou to prostě kočky :-)
    Venku to docela kvete a chladnější počasí mi vůbec nevadí, lepší než kdyby bylo vedro, to já nemám ráda :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strejda Google se někdy chová jako syčák... ale s tím musíme počítat.
      No, tahle je hopsalka. Skáče na okna, na křesla, na stůl, ale k její cti musím uznat, že na lince se mi zatím nepromenovala a ani k talířům s jídlem nečichá.

      Vymazat
  3. Nápis "Dýchej" vyjadřuje asi touhu mnoha milionů z nás...

    OdpovědětVymazat
  4. Kočka Kočka mi velice připomíná číču, co se nám usídlila ve dvoře, taky je černobílá. Proti želvičkám, co jsme měli (želvovinovým kočičkám), je to velký rozdíl, ale líbí se mi obě, ta tvoje i ten náš přivandrovalec. Holky ji pod kůlnou krmí a spává na půdě v seně, pomalu si na nás zvyká, čítám, že na podzim by mohla být dost krotká, abychom ji mohli vzít i domů a hlavně ji mohli nechat vykastrovat. Jen jsem zvědavá, jak ji přijmou naše domácí kočky Mína a Ruby a taky psík Charlie. :)
    Špendlíkovníku i jabloně bude velká škoda, ty květy jsou překrásné. U nás mají jabloně a třešeň zatím jen takové malé bakulky, ještě jim to bude chvilku trvat než rozkvetou.
    Ostrov Duma Key jsem shodou okolností přečetla před dvěma týdny a taky Svědectví od S.Kinga. Dcera mi udělala překvapení a radost a knížky mi objednala. Obě knihy patří k těm nejlepším, co jsem četla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že tu kočindu vaše micky přijmou. Kdoví jestli spolu už nevyráží někam na výlety... Jste dobří, že jste se jí ujali, určitě se dá časem ochočit tak, že se dá chytit.
      Svědectví jsem četla vlastně někdy před rokem. Ostrov Duma Key na čtečce, ale chtěla jsem mít i knižní verzi. Obě výborné knihy!
      Stromků je mi fakt líto, i když by časem asi musely pryč, kvůli případnému podrůstání kořenů kolem základu. Měla jsem to holt přesadit dřív, ale to byl pořád čas a už je na to pozdě. Jen jsem si říkala, že když budu stříhat větve, že se ani ty kořeny nebudou tak rozšiřovat, teď už ale nic nenadělám.
      Vaše jabloně a třešeň se snad vyhnou mrazům.

      Vymazat
  5. Krásně to u tebe rozkvetlo :) Taky se nám už stromy před domem odhodlaly a úplně svítí těmi bílými kvítky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jo nám taky kvete narcis a hlavně petrklicev bohaté a plně...Teď se dala do kvetení švestka, třešeň se chystá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musí být parádní pohled. Petrklíč jsem zkoušela zasadit, ale jestli se chytne, je ve hvězdách, zatím se tváří jak nakyslé zelí :D

      Vymazat
  7. S jarem už konečně pookřejeme na těle a snad i na duši.
    "Jen nevycházím z údivu, jak nedůsledně jsou některé důležité objekty zabezpečeny." Také mě dost udivilo, že do toho objektu s muničním skladem dírami v plotě chodili lidi na houby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ak je trochu teplo, tak je to všechno fakt optimističtější.
      Co se týče objektu, podle všeho byl opravdu napůl hlídaný a napůl nehlídaný. Takový sklad by měl být daleko líp jištěný, otázka je, jestli to byla nedbalost nebo úmysl...

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Článek ze života je příjemné proložení. Krásné fotky a taky jsem zvědavá, jestli někdy přidáš nějaké ty omalovánky. Úplně ti ty pastelky závidím. :D

    Jinak popravdě mě trochu uklidňuje, že pro všechny byla ta letošní zima náročná. Fakt jsem si myslela (a úplně jsem se toho nezbavila), že jsem jediná, kdo nemá vůbec motivaci ráno vstávat a večer nevím co, tak jdu spát. Ale taky to není vždycky, jen prostě třeba dva tři dny v týdnu. Zbytek je víceméně fajn. :D

    OdpovědětVymazat
  10. Narcis určitě poděkoval. kočka na stole se mi líbí. Pěkná fotka a ta kočička je krásně zbarvená, má krásné oči a bílé ponožky. Fešanda. Dortík určitě chutnal. Pastelky jsou krásné, určitě pěkně voní. Ale kreslení není pro mne, nemám dost trpělivosti.

    OdpovědětVymazat