pondělí 26. dubna 2021

Krupičák neboli Pohádka mládí

Po víc než deseti letech jsem si vzpomněla, že existuje mléko, krupička, máslo, cukr moučka a kakao.

Stačí půl litru mléka a tři lžíce krupičky. Možná i dvě, kdo má rád řidčí. 

Je uvařeno rychle - jen to vymíchat.

A horké do misky nebo do talíře, posypat cukrem a kakaem a nandat trochu másla, které se horkem samo rozpustí a vcucne do sebe i cukr a kakao a dohromady to vytvoří úúúžasně chutnou a lahodnou směs.

 

 

 Někdy jsem dávala místo kakaa skořici. Lahodná obměna.

Kamarádka zase krupičnou šperkovala tím, že na ni nakladla lentilky. Zatím nejneobvyklejší kombinace, jakou jsem viděla.

Babička mé kolegyně zase dávala na kaši jablečný kompot nebo rozvařené hrušky, obojí klasicky s cukrem, hřebíčkem a skořicí povařené...

A z komentářů bych vytáhla typ, krupičák sypaný strouhaným perníkem. 

Máte rádi krupicovou kaši? Děláte ji s nějakou svou extra obměnou? Nebo spíš klasicky?


14 komentářů:

  1. My děláme porci z hrnku mléka a šesti lžiček krupičky nebo hrubé mouky. A pak si na to dáme trochu kakaa (dobře, já si dávám hodně :-D) a másla. Mmm, teď bych si vlastně docela dala. :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, krupičku miluju. Já sypu grankem i skořicí. Po Vánocích nebo Velikonocích dávám místo granka rozmačkanou čokoládovou figurku (vajíčko). A v nemocnici jsem jednou ochutnala sypanou perníkem, taky dobrá - akorát že já doma obvykle perník nemívám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čoko figurka mě nenapadla, ale může to být dobrá obměna.
      Jop, strouhaný perník! Ten mám!
      Příště zkusím, dík za tip.

      Vymazat
  3. Krupičku vařím když tu mám vnoučata. Pochutná si na ní i děda. Já jí nemusím, asi jsem se jí v dětství najedla do zásoby. 😂 Já jí zdobím Grankem a Frapkem, zdobívala jsem jí i svým dětem, kterým jsem vytvářela slunečnice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak jsem stará,tak jsem asi hloupá:co je frapko????

      Vymazat
    2. Krupicovku jsem neměla šíleně dlouho. Takže ji normálně taky nemusím... tentokrát mě ale chytla slina a tak jsem pronto vyrobia.
      Co je Frapko? to by mě taky zajímalo.

      Vymazat
  4. Jsem na tom jako Alenka, v dětství jsem se jí přejedla, maminka kaši vařila takovou hutnou, že v ní skoro stála lžíce :D. Ale nedávno jsem ji klukům dělala a ochutnala jsem, nebylo to marný :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi povedla hustší. Pamatuji si, že máma mi ji dělala na přání takovou polořídkou, ta mi moc chutnala. Ale stačí si časem zapamatovat poměr a prostě ubrat krupice. Asi si to zopáknu.

      Vymazat
  5. No to bych si docela dala,asi si ji udělám,ale nééé teď v 9 večer..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě ta chuť lapla večer. Nebylo to sice v devět, ale asi sedm hodin... na hřešení s cukrem a máslem docela pozdě. Přesto jsem si ji dala... :-)

      Vymazat
    2. Není náhodou ,,FRAPKO,,kafíčko frapé?? zda existuje instantní-nevím--Dáša nám to asi bude muset vysvětlit....Miluš

      Vymazat
  6. Tohle jídlo zbožňuju a stejně tak ovesnou kaši.

    OdpovědětVymazat