neděle 11. října 2009

Jih proti Severu

11.10.2009 (knihovnička)
Recenzi bych dnes asi napsala jinak, ale nechávám ji v původní verzi. Přidány jen fotky a ukázky z knihy.

Scarlett O´Harová je mladá rozmazlená dcerka majitele plantáží. Její svět se točí jen kolem ctitelů, krásných šatů a střevíčků a plesů. A kolem jistého Ashleyho Wilkese, který se vymyká představě o běžném typu jižanské šlechty.
Ashley Scarlett obdivuje pro její živost a jiskru, je však zasnouben se svou sestřenkou a zasnoubení nemíní zrušit. Scarlett se poprvé dostává odmítnutí a zklamání v lásce řeší brzkou svatbou - vezme si Melaniina bratra a tím se stává součástí Ashleyho rodiny.

V této době se hodně hovoří o nadcházející válce, jediný skeptický muž, který vidí porážku, je Rhett Buttler, bohatý podnikavý muž, kterého Ashley pozval na zásnubní večírek.
K válce brzy dochází - mladí muži narukují, ze Scarlett se stává vdova s děckem a Scarlett odchází za svou příbuznou Melanií do Atlanty.

Tam potkává znovu Rhetta, který jí pomáhá dostat se do společnosti - a kvůli snaze získat Scarlettinu přízeň se setkává i s Melanií. Cynický kapitán Buttler poznává její absolutní nesobeckost a laskavou povahu a jeho nedůvěra se mění v hluboký obdiv pro tuto ženu.

Válka však nekončí a Scarlett poznává nejen počáteční nadšení, ale i postupné vystřízlivění, horko, nepohodlí a hlad. Potkává se s prvními raněnými, vidí bídu, nemoci a umírání. Do válečného šílenství se narodí Melanii dítě - s porodem jí pomáhá právě Scarlett, která zůstala jako jediná, po hromadném útěku obyvatel z města.
Rhett je odváží z obsazované Atlanty - cestou je však opouští a vydává se do téměř ztracené války.
Scarlett se vrací domů - domov je však cizí místo, s bezmocnými a vyděšenými obyvateli. Scarlett nanachází útěchu, ale tíhu nových povinností a boje o přežití. Z rozmarné jižanské krásky se stává tvrdá nelítostná žena.

Návrat Ashleyho z války vše spíše zkomplikuje než usnadní. Nechává ho i s rodinou u sebe, Ashley se snaží jí pomáhat s prací, není však zručný a nemůže se uplatnit.. Nemůže jí pomoct ani s nejnovější situací, kdy jsou na Taru vypsány obrovské daně. Vypadá to, že na plantáž má někdo zálusk.
Scarlett se znovu vydává do Atlanty, chce požádat Rhetta o finanční pomoc. Rhett je však zrovna uvězněn a pomoc jí odmítá. Scarlett v zoufalství poplete hlavu Frankovi, snoubenci její sestry - sňatkem získá peníze, vyplatí Taru, ale ztrácí kontakt s rodinou.

Je podruhé vdaná, pomáhá s Frankovým podnikem a s podporou Rhetta, kterého mezitím propustili na svobodu, začíná podnikat. Podnikání se jí daří, v osobním životě je však nešťastna. Svého muže si neváží, marně miluje Ashleyho a jediný, s kým se cítí dobře, je Rhett. Na svých pracovních vyjížďkách je však přepadena - její manžel s Ashleym a dalšími uspořádají odvetnou akci - a přichází o život. Scarlett je vdova už podruhé - a je zaskočená brzkou žádostí o ruku právě Rhettem, kterého bytostně nesnáší.Protože je však praktická dáma, Rhetta si vezme - a v nejbližší době si užívá nejbáječnější líbánky a rozmazlování, které od války nezažila.

Vše je na dobré cestě k vybudování báječného života - to však pokazí sentimentálními vzpomínkami na Ashleyho. Rhett je taky jenom člověk - a to neustálé lpění Scarlett na Ashleym ho ničí. Jejich manželství na čas zachraňuje dcerka, která se jim narodí - malá Bony Blue zcela mění Rhettovu osobnost. Naneštěstí dojde k tragedii, při které malá Bony zahyne. Scarlett pocítí další bolestnou ztrátu, Rhett však smrt své dcery nese tak těžce, že musí zasáhnout Melanie, aby vše urovnala. Melanie je však těhotná a její stav ji vyčerpává - tragedie v rodině přispěje k tomu, že onemocní - a po krátké nemoci umírá. Při posledním hovoru jí Melanie otevírá oči - a Scarlett si uvědomuje, že vlastně miluje Rhetta.

Na smíření je však pozdě, Rhett již ke Scarlett nic necít a v Atlantě ho nic nedrží. Odchází od Scarlett s nadějí, že začne znovu a sám. Scarlett zůstává sama, bez manžela a bez přátel.



Jih proti severu byla jedna z knížek, které mě posilovaly, když mi bylo hodně mizerně. Četla jsem ji mnohokrát a nikdy mě neomrzela.
Scarlett byla obdivuhodná ženská, tu její sílu jsem ji záviděla. Tolikrát ztratila všechno co měla a vždycky znovu vstala. Starala se o sebe, to ano, ale vždycky myslela i na druhé, podporovala svoji rodinu, živila svoje sestry, svoje tety… byla šikovná, praktická, paličatá - a hloupá. Jak byla nadaná po obchodní stránce, tak byla zaslepená v osobní rovině. Její blouznivá láska k dokonalému gentlmanu Ashleymu se změnila v posedlost. Byla to sice iluze, která jí pomáhala v těch nejhorších chvílích - ale paradoxně si s ní rozbila ten nejideálnější vztah s mužem, jaký mohla kdy mít.
Rhett byl už natolik zkušený, že přesně věděl, co se ve Scarlett skrývá - ale její uminutost předčila všechna jeho očekávání. Tedy v záporném smyslu. Tolik trpělivosti, kterou vynaložil pro Scarlett, jí v životě nikdo nevěnoval. A přestože jejich vztah neustále shazoval a ironizoval, miloval ji déle a víc než kterýkoliv jiný muž.
Konec byl zničující, jestli mi bylo někoho líto, tak nejen Scarlett, která si dokonale zničila každou cestu ke štěstí, ale hlavně Rhetta, který byl nakonec citově ubitý.Bohužel, jiný výraz mě nenapadá.
Závěrečné prohlédnutí Scarlett už bylo téměř zbytečné. Její snaha všechno napravit přišla pozdě. Ale přesto román nekončí pesimisticky - konec zůstává otevřený - a čtenář má přece jen naději, že někdy v budoucnu se věci napraví a ti dva se znovu sejdou.

Knihu vydalo Naše vojsko, v roce 1991, přeložil Zdeněk Hron, ilustroval Adolf Born.
Osobní ohodnocení - 100%












 












Žádné komentáře:

Okomentovat