sobota 16. února 2013

Slovácko sa súdi (a nesúdi)

16.2.2013  film

Tento seriálek se svéráznými slováckými postavičkami jsem sledovala ve svém životě několikrát, ale v poslední době mám pocit, že se mi líbí víc a víc.

Báječná zfilmovaná série podle románu Zdenka Galušky se mi vetřela pod kůži.

Je to jednoduchý svět, do kterého se vešly všechny lidské ctnosti i nectnosti - malichernost, závist, jízlivost, škodolibost, potměšilost, ale i velkorysost, čestnost, odpouštění - a láska. To vše zabaleno do barevného kabátku, protkaného laskavým humorem.

Líbí se mi dobové zpracování. Malované slovácké chaloupky, kroje a zvyky, krásná čistá příroda, ať v jarním, letním, podzimním nebo zasněženém zimním období.

Celým seriálem nás provází dvě svérázné figurky, které zastávají funkci nejen průvodců a vypravěčů, ale v mnohém stojí i za vlastním děním - nejednou se zapletou a věci prostě popostrčí.

Co dělá jednotlivé epizody nevšedními - zajímavé obrazové vsuvky, za doprovodu cimbálu. Jako v malovaném obrázku vidíme častokrát náznak dalšího děje (mnohdy jen v představách hlavních postaviček).
Celá série je obohacená překrásnými slováckými písničkami, zpívanými s chutí a s láskou, neznetvořenými pozdějšími moderními úpravami. Jsou to písničky, které bych si občas i sama zazpívala.




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komedie
Československo, 1974, 12x31 min
Režie:Petr Tuček

(základní info z ČSFD)


K Slovácku sa súdi je přiřazeno pokračování pod názvem Slovácko sa nesúdi.


Koláž vytvořena z obšlehnutých záběrů z youtube.
Jednotlivé díly najdete tamtéž.
A v současné době jde tento seriál i na ČT1, vždy v sobotu - jen škoda, že už pár dílů uteklo...

Žádné komentáře:

Okomentovat