středa 26. listopadu 2014

Asonance - můj hudební objev

Je fakt, že v poslední době jsem toho zas tolik neobjevila, ale jestli něco můžu počítat k opravdovým objevům, je to skupina Asonance.

Přišla jsem na ni úplnou náhodou, o této skupině, která už zpívá tolik let, jsem neměla tušení. Hledala jsem takhle jednou relaxační hudbu a zkoušela cokoliv, co souviselo s harfou. Starej Strong, jestli někdo pamatuje. Mezi spoustou odkazů se mi náhle vynořila skladba s názvem Harfa. V domnění, že jde o klasickou skladbu, jsem ji spustila - a k úžasu si vyslechla jednu z nejhezčích balad o dvou sestrách a jedné žárlivosti.

Začala jsem pídit v doprovodném textu, jestli se tam neobjeví název skupiny, poté na youtube - a objevila Asonanci.
Tato skupina mě okouzlila - připadala mi trochu jako Spiritual kvintet se svými písničkami z roku raz dva, ale zároveň se od nich lišila - v jejích písničkách jsem slyšela lehkou naivitu, ale i zanícení, opravdovost. Dívčí hlas, který v písních zní, mi připadá křehký, ale trochu sterilní, bez emocí - jako by jen předávala zprávu o něčem, co se kdysi stalo. O to víc emotivnější mi připadá hudba sama, flétničky a píšťaly a strunné nástroje.

Ke třem jejich skladbám jsem vytvořila videa, protože jejich písně jsem viděla i v obrazech.

Ráda bych uvedla první skladbu, kterou jsem vůbec od nich zaslechla - Harfa. Příběh dvou sester, z nichž jedna měla před svatbou a druhá krutě žárlila, kouzlo mluvící harfy a spravedlivá odplata.
Obrázky jsem vybírala dlouho a pečlivě, chtěla jsem, aby vyjádřily nevinnost i nenávist, temné stránky duše, úlek a strach z odhalení. Jako jednotící prvek jsem chtěla vložit právě onu harfu, která hraje v celé písni prim. Některé obrázky jsem i upravovala a celkově se mi video vydařilo k mé spokojenosti.

Harfa - Asonance





Druhá, kterou jsem si vybrala, je na téma rytířské slávy a cti. Jak taková rytířská čest končí, o tom by mohli povídat Dva havrani. Písnička je svižná, rozverná melodií, ale obsah slov svědčí o něčem jiném. Ano, takové jsou skutečné konce rytířů. Hřbitovy by mohly mluvit...

I k této písni jsem pečlivě vybírala obrázky. Jako jednotící prvek jsem zvolila havrany, jako druhý hlavní prvek vše, co souvisí s rytíři, bitvami a neslavnými konci.

Dva havrani - Asonance






Do třetice bych chtěla uvést písničku s tématem, které je blízké i naší zemi. Kdo ještě neslyšel o slavných čarodějnických procesech v Šumperku? Bigotnost, zaslepenost, ego, ctižádost, omezenost a zloba. To vše by se dalo shrnout do jednoho důvodu, proč vlastně k těmto hrůzám docházelo.

Při tvorbě tohoto videa jsem vycházela právě ze známého filmu Kladivo na čarodějnice. Jako spojovací prvek jsem použila záběry z tohoto filmu a některé fotky ještě barevně doupravila, či vytvořila prolínačky. Ostatní obrázky přidány tak, aby ladily s tématem.

Tato čarodějnice není ze Šumperku ani z Losin. Pochází z Amesbury a stihl ji stejný konec jako tisíce dalších žen a dívek.

Čarodějnice z Amesbury - Asonance, live






Snad vás tato videa a hlavně hudba a texty Asonance zaujaly natolik, že zapátráte i po jejich dalšíchsklabách.
Nebo aspoň natolik, abyste si je vyslechli se zájmem.

P.S. článek a hudební ukázky jsou příspěvkem k další výzvě Forum Musicum. Téma - můj hudební objev.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat