neděle 9. listopadu 2014

Cover pro Forum Musicum 9.11.

Tak se mi zas povedlo prošvihnout soutěž u Forum Musicum. Ale z toho se nestřílí! Téma se mi tentokrát líbilo, mám několik vytipovaných písniček, takže hledání nebylo tak těžké.

Jaké bylo téma Forum Musicum?
Cover verze.

Cover verze, jak známo, jsou přezpívané původní písničky, většinou s nějakou vlastní úpravou (tupě přezpívané písničky, které se vůbec neliší od původní verze, nechápu - zbytečná práce, promarněný čas a vyhozené peníze).
Do Forum Musicum jsem měla vybrat jednu, ale tady udělám vyjímku a šlahnu jich sem hned několik.

Rozbalím to naplno se slavným hitem Whole Lotta Love - od Led Zeppelinu. Objevila jsem výbornou alternativu v podobě skvělé Beth Hart. Její chraplák dodává písničce pěkný říz.

Whole Lotta Love - Beth Hart





Když jsem u toho rocku, před časem jsem zaslechla zajímavou trochu zrapovanou úpravu slavného hitu We Will Rock You - původně nazpívanou skupinou Queen. Výtečnou skupinou, musím podotknout.
Tihle kluci si říkají Five and Queen (proč asi?) a písničku nazpívali poměrně svižně.

We Will Rock You - Five and Queen





A když jsem ještě u té skupiny Queen, trochu bych zvolnila a přidala krásnou baladickou písničku, známou i ze soundtracku filmu Highlander.

Who Wants To Live Forever - Dune







Pamatujete křehkou baladu od Sinead O´Connor? Našla jsem zajímavou verzi, nazpívanou Davey Hornem. Příjemné podání a příjemný poslech.

Nothing Compares 2U - Davey Horn







Zabrousím-li do českých luhů a hájů, chtěla bych vzpomenout cover verzi písničky Stín katedrál, původně nazpívanou Václavem Neckářem. Vaška Neckáře mám ráda, ale tentokrát musím uznat, že verze Petra Muka je lepší - aspoň v mých očích.

Stín katedrál - Petr Muk






Od stínu katedrál bych přešla k andělům. Jestlipak si někdo vzpomene na slavný hit obdivované a proklínané skupiny Kelly Family? Jejich hudební kvality jsou možná sporné, ale písnička o andělech byla kouzelná a i ona našla svou alternativní verzi. Zřejmě z nějaké soutěže, mladý Declan Galbraith.

An Angel - Declan Galbraith. Neházejte šutry, poslechněte nebo nemusíte.






Přejděme od andělů k démonům. Fantom Opery či děsivý upírský přízrak jménem Dracula?
Zde zajímavě namíchaný mix - popově upravená skladba Fantom Opery, v symbióze s klipem filmu Dracula 2000. Říkáte si, popový Fantom Opery? Jaká dekadence! Přesto, řekla bych, že díky dramatickému hlasu zpěvačky má skladba ten správný šmrnc.

The Phantom of Opera - Dracula 2000







Opustíme Operu i Draculu a vydáme se do víru divokého rockenrollu. Leif Garrett byl malou hvězdičkou, která vzlétla na popovém nebi a za pár let zapadla v zapomnění. Tedy, skoro zapomnění... myslím, že ještě dnes si některá z nás vzpomene na blonďatého hezouna s modrýma očima, jak rozevlátě vyzpěvuje staré hity. Třeba jeden přezpívaný hit Chucka Berryho.

Johny B Good - Leif Garrett






A když už jsme se dostali do ráže, přidám ještě závěrečnou. Chcete si zasurfovat po USA? Můžete aspoň symbolicky.
Původně nazpívali Beach Boys, jestli to před nimi nazpíval ještě někdo jiný, nevím...

Surfin´USA - Leif Garrett







 

Žádné komentáře:

Okomentovat