neděle 29. března 2015

Diktátor

Dnes bych chtěla uvést jeden film, který mě fakt rozesmál.

Tentokrát začnu přímo oficiálním textem distributova, protože film tak skvěle vystihl, že líp bych ho nepopsala.

Jmenuje se Aladdin a od smrti Kim Čong Ila je považován za posledního mohykána mezi diktátory. Komik a mystifikátor Sacha Baron Cohen si po kazašském Boratovi a rakouském Brunovi navlékl mužný plnovous a spolu s ním masku neomezeného vládce zemičky jménem Wadiya, kterou chce ze všech sil zachránit před demokracií. Takového borce by chtěl mít za svého prezidenta každý. Dominuje ve všech oblastech lidské činnosti, a přesto je schopen večer po vladaření najít čas a energii na porci kvalitního sexu s libovolnou hollywoodskou herečkou, která je ochotná do jeho subsaharského ráje zavítat. Hvězda Transformers Megan Fox by mohla vyprávět. Ke svému lidu se chová jako milující otec, jenž ví, že je škoda každé rány, která padne vedle. I proto tak rád vynáší rozsudky smrti, většinou ve formě setnutí mečem. Tradice se musí dodržovat, i když se právě snažíte vyvinout vlastní jadernou bombu.
Na světě jsou ale i země, které nebezpečí demokracie neodolaly, a jejich představitelé se rozhodli pozvat Aladdina do budovy OSN, aby mu vážně promluvili do stylu vládnutí. Aladdin, který se nikoho a ničeho nebojí, se k výzvě postaví čelem a vyrazí do Ameriky. Pro jistotu v doprovodu svého hlavního poradce (Ben Kingsley) a dvojníka, jenž je mu k nerozeznání podobný, až na tu mozkovou kapacitu (pasáček koz ji mít extra velkou nepotřebuje).
Až ve stínu Sochy svobody Aladdin na vlastní kůži pozná, jak zhoubné zřízení ta "slavná" vláda lidu může být. Než se se rozkouká, skončí vinou spiklenců polonahý a hlavně k nepoznání oholený na ulici, odkud může jen zoufale zírat, jak jeho imbecilní záskok zničí během okamžiku všechno, co vybudoval on, jeho táta, táta jeho táty a všichni předešlí tátové. Průvodce "džunglí" normálního světa najde shodou náhod v člověku, od kterého by si jinak udržoval co největší distanc. V ženě (Anna Faris)! Mezi její další zásadní vady patří to, že je ortodoxní feministkou s chlupatým podpaždím, levicovou aktivistkou, vegetariánkou a nesnáší diktátory všeho druhu. Přesto se Aladdin s její pomocí pokusí pro svou zemi diktaturu a tyranii zachránit.
(oficiální text distributora)

(zdroj obrázku: reflex.cz)

Několik postřehů ode mě.
Je to film, u kterého jsem se fakt bavila.
Padají tam skvělé hlášky, vycházející z rozdílných nazírání rozdílných kultur.
Současně jde i o kritiku jisté velmoci.
Představa diktatury je roztomile ujetá a svérázná.
Ovšem viděno očima lidu pod diktaturou, by roztomile ujetá nebyla.
Skvělý humor je skvělý chvílemi. Chvílemi padá skoro do oblasti trapnosti a balancuje na hranici vkusu. Dá se říct, že občas sklouzne pod hranici vkusu. Osobně takové filmy nemám ráda, ale vyrovnávají to právě fórky a situace, které jsou vážně komické.
Těm dvěma to opravdu slušelo.
A ona byla fakt bezvadná. Ve starých černobílých filmech by řekli, bezvadná žába.

Jestli si chcete odpočinout a odreagovat se u filmu, který si na nic nehraje, tak doporučuji Diktátora.
Najdete na známém úložišti!
Třeba ZDE

Na ukázku starý dobrý trailer - zde s titulky. Ale film už je i s dabingem.






Diktátor
  • USA
    Dictator, The
  • SK název
    Diktátor
Komedie
USA, 2012, 80 min (Director's cut: 99 min)




1 komentář:

  1. Film už jsem viděla, na relax dobrý. S tím humorem je to těžko, je to docela individuální záležitost.

    OdpovědětVymazat