středa 21. května 2014

Doctor Who - soundtrack

Soundtracky, aneb filmová hudba, jsou součástí každého fílmového díla, někdy povedené, někdy tak průměrné, že vám připadají stupidní jako celý film.

U sledování Doctora Who se nenudíte ani po zvukové stránce. Většinou akce a napětí. Ale jsou i momenty ztišení, momenty prolínajícího smutku. Motiv pro Rose je toho důkazem. Také motiv pro Amy, motiv pro River a vlastně i motiv pro samého Doctora.
Hudba je proměnlivá jak včerejší počasí a dovede navodit atmosféru. Přesto, první epizody se mi zdají být trochu nevýrazné - perfektní, ale tak nějak splývající (mimo motiv Rose). Nejvýraznější hudba je pro zatím posledního Doctora, tedy jedenáctého. Jeho motiv se prolíná skoro všemi díly, ve kterých hraje, občas graduje při akčních scénách, jako například výbuch TARDIS a druhý Big Beng. Pro nezasvěcené, Velký třesk II. Hudba orchestrální, instrumentální i zpívaná, a podle všeho ji spáchal Murray Gold. A spáchal ji velmi dobře!

Vlastně, podnětem pro hledání soundtracků byla tato písnička. Nečekaně krásně zazněla v jedné epizodě. Tajemná žena, zavřena po dlouhé roky do krypty, dovede svým hlasem krotit i šelmy. V tomto případě šelmy vodní...
Díl zvaný Vánoční koleda. Připomíná vám to něco? No jasně! Dickens!

Abigail´s song (tak se zpívá rybám
 
 

 
 
Tuto krásnou píseň vystřídám něčím rychlejším. Co třeba úvodní znělka Doctora Who? Krátká, energická, chytlavá. Často mi zní v hlavě, poslední dobou.

Doctor Who - úvodní znělka, zde průřez všemi Doctory, i těmi původními.
Tady je i vidět rozdíl v původních znělkách, co do představivosti a možností.





Krásná skladba na motiv ztracené Gallifrey, tedy Doctorovy planety. Jak jsem psala minule, Doctor je opravdu bezprizorní, bez domova, bez rodiny, bez přátel. Jeho jediným domovem je TARDIS. Taková ta modrá policejní budka, co si lítá časoprostorem.
V tomto sestřihu se autor klipu zaměřil hlavně na Doctorovy partnerky. Tedy Rose, Marthu, Donnu a River. Trochu mi tu chybí Doctor č.9, ale tohle bylo očividně sólo pro Desítku.

Our childhood our home





Plačící andělé. Nebo spíš démoni? Po tomto klipu změníte názor na ty půvabné bytosti. Za sebe můžu říct, že to byly jedny z nejděsivějších scén. No, aspoň pro mě...
Jedna rada: Nemrkat! A nedívat se jim do očí...
 
 

 

Dětské hlásky jsou úžasné. The rings of Kaphaten






Doomsday. V hudbě hlavní motivy pro Rose.
 
 

 
 
Motiv pro Doctora 9,10,11. I když spíš pro tu jedenáctku


 
Doctor Who: the majestic tale trailer, včetně skvěle gradujícícho závěru.
 




A jako perlička na závěr, jedna cover verze. Mám ráda nadšence, obzvlášť, když umí.

I am the Doctor (covery) Lorelai
 


 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat