pondělí 25. ledna 2016

Dokážete udržet tajemství?

V rámci nekonečné Čtenářské výzvy bych chtěla uvést další knihu, kterou jsem nedávno dočetla.

Mohu ji zařadit jako knihu s milostným trojúhelníkem, i když ne až tak doslova.

7. - kniha s milostným trojúhelníkem

Tuto oddychovku jsem si vytáhla, protože autorku jsem už trochu znala - napsala totiž docela známý Báječný svět shopaholiků, podle kterého byla natočena poměrně pěkná nekomplikovaná adaptace.

Emma má trochu smůlu a trochu kliku. Ale víc té smůly. Smůlu v tom, že nemůže najít vysněnou práci. Smůlu v tom, že vlastně neví, jak by měla její vysněná práce vypadat - ale každopádně chce stát na vlastních nohou a vydělávat si natolik, aby dokázala vlastním rodičům, že je soběstačná a úspěšná.
Emma v skrytu duše touží, aby na ni byli rodiče hrdí.

Má totiž v tomhle ohledu těžkou konkurenci - sestřenici, kterou kdysi přijali, když znenadání přišla o rodiče a osiřela. Sestřenka Kerry si postupně a nenápadně buduje své místo v rodině a stejně postupně a nenápadně vytlačuje Emmu.

Emma má též skorosnoubence Connora, se kterým sdílí všechny jeho zájmy a dvě skvělé kamarádky Lisu a Jeminu. Kupodivu, povahou a charakterem naprosto odlišné.

Až na pár výjimek téměř skvělý život, ale... Za každým ale se skrývá něco na druhém jazýčku vah. Co když ten skvělý život je skvělý spíš pro všechny kolem, jen ne pro Emmu? A co když tu skvělost vyvažuje naprostým lhaním? Nebo pololhaním. Takovým tím lhaním ze soucitu nebo lhaním z ohledu, lhaním z pohodlnosti a lhaním pro klid duše.
Emma nechce svým lhaním nikomu ublížit, ale není prostě s to, postavit se některým lidem a vyříkat si věci z očí do očí.

A tak, se svými malými tajemstvími, odjíždí na první manažerskou schůzi, kde má navázat novou spolupráci a prosadit firemní výrobek. Prezentace, na kterou tolik spoléhá a ve které vidí konečně možný postup v kariéře, však nedopadá nejlépe - a navíc, Emma se šíleně bojí létání. Kupodivu při zpátečním letu je usazena do první třídy a ve chvíli, kdy se letadlo dostane do bouřkových turbulencí a vše vypadá nebezpečně, obrátí se na jediného člověka, který se v té první třídě nachází - neznámého muže, o kterém si je jista, že ho v životě neuvidí.
A protože strach dělá s lidmi divy, Emmě rozváže jazyk a Emma mluví a mluví a mluví a vyklopí na sebe všechna svá tajemství, včetně svých zvyků v práci, přetvářky před šéfem, před rodiči, před kamarády a hlavně, před skorosnoubencem, báječným Connorem.

Jenže, řeč se mluví a Murphy píše své zákony. A Emma neví, že toto setkání není první a poslední v jejím životě, ale že pro ni znamená naprostý zvrat.

Dál prozrazovat nebudu. Román je spíš společenský než dramatický, takže se dá mnohé domyslet. A aniž bych spoilerovala, můžu prozradit, že ze všeho nejvíc mi připomíná Deník Bridget Jonesové - jak humorem, tak trochou nešikovného packalství provázeno trochou smůly. Ke cti hlavní hrdinky však musím říct, že je sice občas komický packal, ale že má charakter a když se dostane do pozice, kde může využít své výhody, nevyužije ji - zkrátka proto, že jí to připadá nefér a nedůstojné.

Že v románu postupně vykrystalizují vztahy s Connorem, se spolupracovníky, se šéfem a dokonce i s kamarádkami, se dá předpokládat, takže velká překvapení se nekonají. Přesto je román příjemně čtivý.
Dokážete udržet tajemství? je oddechovka, mírně romantická, mírně humorná, mírně vtipná.
Prima počteníčko, nejen na dovolenou.

Nevím jak bych knihu hodnotila, snad slušným 65% nadprůměrem, rozhodně čtivá a pohodová.

Doporučuji jako lehké oddechové čtení, ke kterému se dá i vrátit.

Pozn. - vlastně těch trojúhelníků tam bylo několik, i když ne zrovna milostných. Emma, její přítel a jeho sok. Emma a její dvě kamarádky. Emma, její nadřízený a její kolegyně. Emma, její sestřenice a rodiče (rodiče pokládám za jednu osobnost, patří k sobě).








Znáte Sophii Kinsellovou?
Četli jste něco od ní?



Žádné komentáře:

Okomentovat