středa 5. srpna 2015

Gilmorova děvčata

U tohoto seriálu jsem občas shlédla nějaký díl a nebyl špatný, taková oddechovka. Potom jsem jej chytila při pravidelném vysílání na některé tv stanici a začala jsem tomu přicházet na chuť, takže jsem si časem pohledala všechny díly a pustila sérii v celku. Seriálové jízdy jsou totiž lepší než seriálové poskakování. Čekat na další díl je docela otravné, zvlášť v době, kdy už je seriál prakticky odvysílán.

O co jde? Jak shrnout Gilmorky do několika vět:
Lorelai Gilmorová zdrhla ze zazobaného snobského domu, když jí bylo šestnáct a když nečekaně otěhotněla. Protože byla nesmírně paličatá, dokázala se i s dítětem uživit a časem zapracovat v hotelové sféře. Její dcera Rory (též Lorelai, ale Rory se jí říká, aby se jména nepletla) je velmi chytrá, inteligentní, vtipná i hezká a matka v ní vkládá naděje, které sama prošvihla. Všimněte si, že tohle je nejčastější cíl všech rodičů - snažit se dítěti zajistit budoucnost, kterou sami prosrali. S prominutím za ten výraz.

Gilmorových děvčat je víc než hlavní ústřední dvojice, kterou tvoří svobodná matka s dcerou. Do Gilmorových děvčat se může s přehledem zahrnout i babička, protože je 1.také Gilmorova, a za 2. všechny tři mají něco společné, i kdyby si to nechtěly připustit.

Lorelai skutečně ignoruje své rodiče a žije soběstačně - do doby, než má Rory zvolit vyšší školu a tudíž placenou školu. Nezbývá než sklopit hlavu a jít k rodičům žebrat o podporu. Rodiče kupodivu mají radost, že konečně mohou poznat vnučku a zaplacení školného schválí - s podmínkou pátečních večeří u nich doma. Čímž si zajistí pravidelné a opakované setkání s dcerou i vnučkou, občas proložené výbušnými momenty.

A tím vším maglajzem se proplétají i osudy dalších lidí, obyvatel městečka Stars Hollow, tak trochu mi to připomínalo Zapadákov, jen kapánek profláklejší a víc intrikující. Je to místo, kde si lidé víceméně vidí do talíře, což má své nevýhody (moc se toho neutají), ale i výhody (v případě maléru se najde někdo, kdo pomůže). Lorelai není až tak sama, jak se zdá, místní majitel bistra Luke má pro ni očividnou slabost, i když by ji zaboha nepřiznal. A taky v jejím životě pořád hraje roli muž, se kterým má dítě - Christopher.



Je to docela bizarní seriál. Trochu neskutečný, některé momenty až nepravděpodobné, v práci pohodička, ale abych nekřivdila, i tady se najdou nečekané zvraty, Lorelai se ocitá na dně, občas jim zavaří místní zástupce Taylor, sem tam něco pokazí popleta Kirk (jedna z nejzajímavějších osob vůbec), moc se mi líbí kamarádský vztah mezi Lorelai a Rory a jejich vtipné dialogy, protože ty holky se spolu baví občas hodně ulítle a oznámení, že si dají kafe, dovedou podat mnohaslovnou oklikou. Pokud by pro někoho bylo nepravděpodobné, aby takový vztah existoval, pak bych ráda připomněla, že Lorelai vyrůstala v dokonale uzurpátorské domácnosti, kde měla nadiktovaný snad každý krok a cokoliv, co neschválila Velká matka, nebylo prostě možné - takže logicky chce své dítě vychovávat v naprostém opaku, tedy svobodě a volnosti (ovšem ne té zblblé volnosti, kdy si dítě může dělat absolutně co chce).
K Velké matce - Emily - bych ráda podotkla, že i tato osůbka projde během seriálu malým vývojem. Nebo spíš, poznáme ji z více stran, čímž se její agresivní majetnicky nesmlouvavé sklony poněkud vysvětlí a Emily se pro nás stane lidštější.

Postupem času totiž přijdete na to, že je někdy dost i Lorelai a dokonce i Rory. Což je dobře, aspoň to dokáže, že nikdo není dokonalý a i téměř idealistické postavy se dovedou občas chovat jako pitomci nebo snobi. A nezapomeňme na Roryina dědečka, velkého podnikatele a ekonoma, a docela nesmlouvavého pána - který však má pro svou vnučku slabost.

Gilmorova děvčata jsou zdánlivě řada epizod, které vypadají povrchně a chaoticky, jako by se tam neřešilo nic než typicky slepičí problémy. Není tomu tak. Stačí dát seriálu trochu šance a projít si pár dílů. Postavy v něm mají nějaké osudy, vývoj, někam směřují, něco poznávají, dělají botu za botou a snaží se napravovat chyby, něco přejde samo, tak jako v běžném životě, něčemu musí pomoct. Omyly, lásky, nenávisti, nucené vztahy, tajné sympatie, práce, ambice, a do toho běžné starosti místních lidí, to všechno je mix Gilmorek.

K Lorelai můžu říct, že to je postavička, kterou docela obdivuji a kterou bych občas s chutí proliskla, protože je opravdu legrační, chytrá, soucitná, milá, přátelská, ale občas i snobská, neuvěřitelně pitomá, s předsudky a nepochopitelná.
A jedno jí musím přiznat - v okamžicích, kdy je na dně a zoufalá, je uvěřitelná, bez dramatických gest a okázalých výbuchů pláče.

Stejně tak obdivuhodná je i její matka, osoba nesmlouvavá a panovačná, která však ke svému chování má spoustu logických důvodů. A fascinuje mě její přístup, s jakým dokáže převálcovat i dceru, která už je zvyklá na různé zákeřné záskoky a přepady. O to víc ji překvapí, když Velká matka nečekaně projeví lidskost a - snad i stopu slabosti.

Je to pohodový seriál vhodný pro léto. Ale vlastně, klidně si jej můžete střihnout po celý rok.
Momentálně jede na jedné tv stanici, a kdyby chtěl někdo hromadné zkouknutí, najde na známém úložišti.


Pro mě dobrých 80%!

Znělka Gilmorek. Zajímavá skladba, která působí pohodově, lehkovážně a občas mi leze na nervy a občas se mi líbí.





A jedna malá ukázka... složitý vztah mezi Lorelai a Lukem. On je vůbec svérázný, a pro Lorelai jak stvořený, protože - oba jsou roztomile ujetí. Lorelai a Luke, to je jak divoká voda.

Sníh. Milovaný a najednou nenáviděný.




Gilmorova děvčata (TV seriál)
  • USA
    Gilmore Girls
  • SK název
    Ženy z rodu Gilmorovcov
Drama / Rodinný / Komedie
USA, 2000, 153x42 + 1x44 min
Režie:
Scénář:
Hrají:


Seriál, ktorý rozpráva osudy ľudí žijúcich vo vymyslenom mestečku Stars Hollow. Ženy z mocného rodu Gilmorovcov, Emily, jej dcéra Lorelai a jej dcéra Rory prežívaju vzlety i pády, lásky a rozchody. Ich osudy sa stále prepletajú a rozchádzajú.

Lorelai je nekonvečná, Emily je príliš konzervatívna a Rory "rozumnejšia" ako jej matka. Kombinácia z ktorej vzíjde nespočetne veľa príbehov veselých, smutných, každodenných.(JankaPP)


Zdej sem pro zajímavost vystřihla několik komentů z čsfd, které si můžete, ale i nemusíte přečíst. Většinou jsou pochvalné, ale pro vyváženost jsem dala i dva negativní. Nakonec, každý si může udělat obrázek sám...


***** Život je krátký, mluvte rychle. Obsahuje malilinkaté pidispoilerky. Gilmorova děvčata jsou jedna z mých srdečních záležitostí. Všechny díly jsem viděl mockrát, a ani u jednoho jsem se nenudil. Prvních šest sérií si drží neuvěřitelně vysokou kvalitu s mírně stoupající tendencí ke konci třetí řady, sedmá série je pak o něco horší, ale i tak nadprůměrná (vlastně díl 7x01 patří mezi vůbec nejlepší). Rychlé vtipné dialogy jsou zkrátka dokonalé, sympatické a bizarní postavy (hlavně Kirk a Paris jsou fakt šílenci :o) mi přirostly k srdci (naprosto všichni krom Richarda... I když i on měl pár světlých chvilek) a nezapomenutelné momenty - taneční maraton s vítězným kolečkem na hudbu z Rockyho, kryt Emily s kódem 1-1-1-1-1, poštovní schránky ve tvaru hlavy Condoleezy Riceové, co prodává Kirk, figurina "Miluju Ježíše", která straší Lorelai ve snech, ta zatracená Donna Reedová, harfenistka Drella, která hraje Black Sabbath, Laneina skupina, která vetovala jméno "Harry Potterové", kočičí Kirk, co tyranizuje člověčího Kirka, Tristan, co Rory neodbytně nazývá Mary, Paris s Madeline a Louise jako kašmírová mafie Chiltonské školy, Babette a Patty, městské drbny, které nenechají na nikom nit suchou, naprosto neuvěřitelná paní Kimová, která na lásku svojí dcery posílá psy satanovy, tisíc žlutých kopretin a hašteřiví trubadúři, sněhulačka Björk, vejce na divoko, zelená, co se stala novou růžovou, zrzavá Francine s očima jako laň, co je jak ďábel v kostkované minisukni, labuť, co zobákla Jesse do tváře, nebo i ty, co zaútočily na Michela v Lucemburských zahradách, Jasonův pes Cyrus, co sedí několik hodin bez hnutí jako socha, a reaguje na povely jako třeba "trochu doleva", to, jak Emily jedná se svými služebnými (znáte přece tu veslovací scénu z Ben Hura, ne?), italské sušenky a společenský tanec, festival živých obrazů a stovky dalších komických i vážných situací, sympatických postav, zkrátka opravdové pohody, dělají z Gilmorek něco extra. K tomu si přičtěme příjemnou hudbu, která dodává tu poslední kapku úžasně pohodové atmosféře, která z Gilmorek přímo sálá, naprosto dokonalou postavu Emily (to je neskutečně hustá babička) a je to jasně za 5 hvězdiček. Kdo tenhle seriál šmahem odsoudil, nepochopil, o čem to je. Jeho chyba. U žádného seriálu mě ještě tolik nemrzelo, že končí.

***** Byla jsem gilmorizována! Výborný pohodový seriál o Lorelai, kterou by chtěl mít za matku vážně každý a její dceři - perfektcionistce Rory. Jako základní stavební kameny GG vidím výkon Lauren Graham a duchaplné dialogy, kterým většinou vévodí; ve světě ženských seriálů jsou tedy Gilmorky nesmírně oživující. Mimo to ráda s holkama prožívám jejich starosti přes úplné prkotiny až po opravdová trápení. Za tu kvalitu, kterou si seriál drží až do konce musím navýšit o jednu hvězdičku :) EDIT: Eh, trochu jsem se unáhlila, sedmá série ztrácí dech a Lorelai moje sympatie. A velká škoda toho přiblblého sentimentálního konce:/

**** Stars Hollow je idylické městečko, ve kterém není potřeba přítomnosti policie ani justice, protože nejhorším zločinem je neúčast hříšníka na městské schůzi. Taková schůze však nikdy nemůže proběhnout bez účasti Lorelai a Rory Gilmorových, které jsou snad schopné dělat si legraci i z tak závažného tématu, jakým je umístění semaforu na liduprázdné ulici. Rozhovory matky s dcerou jsou tím, co činí tento seriál zábavným. Princip spočívá v tom, že jedna obviní druhou z čehokoliv a druhá na obvinění reaguje vymyšlením absurdní situace. Dále už nikdo neřeší původní problém, nýbrž obě dolaďují detajly nesmyslné možnosti až do chvíle, kdy jsou s absurditou dohnanou do maximálního extrému zcela spokojeny. A spokojený život ospalého městečka rozvážně pulsuje ke stále stejným zítřkům.

***** --- PRVNÍ SÉRIE --- Gilmorky jsou tak trochu těžko zařaditelným seriálem. Na první pohled totiž tenhle seriál vypadá tak, že je určen zejména pro ženský (důraz na vztahy, ženské hlavní role), což rozhodně není pravda. GG je seriál postavený zejména na hodně, HODNĚ rychlých dialozích. A ačkoli slovní přestřelky pro průměrného čecha neznalého angličtiny působí stupidně, rozhodně tomu tak není. Ony totiž Gilmore Girls jsou naopak seriálem s hodně chytrým humorem, kadence hlášek a slovních hříček je v některých dílech až neúnosná, ať už se jedná o popkulturní odkazy nebo jenom situační humor ze života. Gilmorky ale rozhodně nejsou jen komedií a nebojí se zatoulat i do vod dramatu, což je kombinace věru hodně poutavá. Hodnocení série: 4,5/5 --- DRUHÁ SÉRIE --- V druhé sérii už jsou to přesně ty správné Gilmorky, jaké mám rád. Mnohem více se přidalo dramatičnosti, epizody působí provázaněji a zápletky se přenesly přes "seznamovací úvod" a jsou mnohem zajímavější. Ze seriálu odchází nepříjemně elegantní Max, naopak se konečně objevuje na první pohled neurvalý Jess, který tak trochu zamíchá kartami. Pohodová atmosféra plná promyšlených dialogů a slovních hříček ale nadále zůstává a dokud tahle kombinace bude fungovat (a to jakože bude až do konce), Gilmorky mě nikdy nepřestanou bavit. Kdo by nechtěl žít v městečku, jako je Stars Hollow! Hodnocení série: 5/5 --- TŘETÍ A ČTVRTÁ SÉRIE --- Na Gilmorkách si cením především toho, jak dokáže celý seriál působit reálně. I přes všechnu tu snahu o vtip a nadnesenost, přes všechnu tu idealizaci Ameriky dokáží GG působit hodně uvěřitelně. Seriál nemá příběh, ne v tom pravém slova smyslu. Postavy v GG si žijí svoje životy, nečekají nás žádné uměle nastolené zvraty a šokující odhalení. Ne, Gilmorky totiž nejsou telenovelou, ale rozhodně nemůžu říct, že by to nebyla vztahovka. Líbí se mi, jak scénáristé dokážou z naprosto obyčejných životních situací vytřískat hromadu humoru, hlášek, ale i napětí a dramatu. Oceňuju obrovský cit pro detail. Ať už jde o život ve Stars Hollow, kdy se postavy navzájem vcelku náhodně potkávají a nebo o samotné dialogy, které na sebe často zpětně odkazují a nemusí se tak dít jenom v rámci jedné epizody. U většiny podobných seriálů i sebemenší zdánlivá odchylka od dějové linky má v budoucnu nějaký dopad, což ovšem u GG neplatí. Máme tu hromadu slepých odboček, občas se něco stane, divák to nečeká, někdy se zas nic moc neděje a řeší se vlastně docela prkotiny - co se tím snažím říci? Že takhle zvláštně a svým způsobem zajímavě na mě žádný seriál nepůsobí a tím jsou GG hodně jedinečné - ale dokážu uznat, že tenhle styl rozhodně nemusí sednout každému. Buď tenhle seriál budete milovat nebo vás bude úplně míjet. Hodnocení sérií: 5/5 --- PÁTÁ SÉRIE --- Na této sérii mě překvapila především obrovská změna v charakteru Rory. A s tím přichází první velké hádky mezi hlavními postavami, které trochu rozvíří děj. Na scénu přichází zprvu dost nesympatický Logan, který se ovšem po čase jeví, jako ten pravý. Pro koho? Nebudu spoilovat. Hodnocení série: 5/5 --- ŠESTÁ SÉRIE --- K velkým změnám nedochází, děj se trochu zastavuje na místě a důraz je kladen především na šílené dialogy, čímž se tato série hodně podobá sérii první, zábava je to ale pořád prvotřídní.Hodnocení série: 4,5/5--- SEDMÁ SÉRIE --- V sedmé sérii jde kvalita o kousek dolů, hlavně asi proto, že už v čele seriálu nestojí Amy Sherman-Palladino. Dialogy už nejsou tak vtipné a první polovina série, kde hraje hlavní roli Christopher je mírně otravná. Druhá půlka naštěstí napravuje reputaci a epizoda "Lorelai? Lorelai?" je zároveň moji nejoblíbenější epizodou vůbec. A zakončení? Stylové - trocha humoru, trocha emocí - prostě ty pravé Gilmore Girls. Hodnocení série: 4/5(20.5.201

*** Je zcela lhostejno, na který díl zrovna koukáte, děje se tam totiž stále totéž a řeší se stále tytéž problémy. Postavy za celou dobu neutrpí sebemenší vývoj, jen jsou přesouvány z místa na místo a v čase. Takhle vždycky víte co čekat, ale zároveň je vyloučeno jakékoli překvapení. Pak zůstává otázkou, jestli vám postavy a určitý svébytný konverzační humor sednou. Pokud ano, je to vcelku kdykoli koukatelné bez nutnosti vědět, co se stalo v předchozích dílech (vizte výše). V opačném případě může tento seriál vyvolávat značné rozladění a vzbuzovat agresi.

* Asi nikdy nebudu právoplatná holka, protože se mi prostě Gilmorova děvčata nelíbí (narozdíl od 99% jiných holek, co znám). Přijde mi to šíleně naivní, hloupé, není tam nic k zasmání. Dvě hlavní hrdinky jsou matka s dcerou. Matka měla dceru v 16 letech a proto je tak mladá. Neustále jí připomíná, aby si dávala v životě pozor a taky nebyla v 16 matkou. (To nikomu nedochází, že je to tak schválně, protože 40-ti/50-ti letou hrdinku seriálu by nikdo nechtěl???) Obě žijí spolu bez mužského elementu, i když maminku tajně miluje jakýsi pán v kšiltovce. Každý den spolu řeší důležité věci ohledně dospívání a života vůbec. Dcerka má řeči jako 60-ti letý filosof. Obě žijí ve vidlákově, i když prarodiče jsou bohatí a zazobaní, ale ony přece musí dávat americké mláděži příklad toho, že peníze si musíte vydělat tvrdou prací a ne je přijmout od rodičů. Absolutní blbost, která se snaží reflektovat život puberťačky a svobodné matky, ale s realitou to nemá nic společného.

P.S. - pak si vyberte. Ale bez ohledu na poslední dva, pořád si myslím, že Gilmorova děvčata jsou pohodový a koukatelný seriál. Abych nezapomněla, zdroje obrázků - čsfd (hromadné foto) a sledujuseriálytečkacz (Emily a Richard, rodiče Lorelai)
 
 
 

Komentáře

1 Pufflie Pufflie | E-mail | Web | 5. srpna 2015 v 23:37 | Reagovat
Na tento seriál jsme se koukala před několika lety. Moc se mi líbil, byl fajnově nadabován a mohla jsem se na něj dívat i jako dítě... žádné vulgarity a tak... prostě fajn seroš :-)
2 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 5. srpna 2015 v 23:58 | Reagovat
Představ si, že jsem na něj také koukala a líbil se mi.Díky za připomenutí. :-)
3 Polly Polly | Web | 6. srpna 2015 v 12:46 | Reagovat
niekolkokrat som videla vsetky serie...Gilmorky, to je obdobie! s naj kamaratom sme na tom doslova zili xD...milali sme na nich to kavovu maniu, aj to, ze sa obe prejedali... osvojovali sme si hlasky a spominam si, ze ked sa mi v zivote udialo nieco podstatne, kamaratam mi zavolal - sedela som prave v autobuse - a spieval mi do mobilu uvodnu znelku xD ... vzdy sme chceli vlastne StarsHollow... posledna seria ma sice sklamala, kedze ju uz nepisala Sherman-Palladino (a vraj sklamala aj ju)..ale Lorelai bude navzdy môj matersky vzor xD tak dufam, ze sa so synom neskôr tiez budeme vediet na mnoho veci tak povzniest ako Lorelai a Rory xd
4 Polly Polly | Web | 6. srpna 2015 v 12:47 | Reagovat
*milovali sme na nich
5 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 6. srpna 2015 v 14:52 | Reagovat
O tomhle seriálu vím, ale nějak jsem se nikdy nezabývala myšlenkou, že bych na něj mohla koukat. Naopak v posledních týdnech přemýšlím, že zhlédnu Sherlocka nebo Doctora Who. :-) O těch klidně můžeš napsat, abych byla informovaná. :D
6 Van Vendy Van Vendy | Web | 6. srpna 2015 v 16:04 | Reagovat
[1]:Dabing je skutečně vydařený! Hlasově mi sedí na všechny postavy. :-)
[2]: Je prudce koukatelný! :-)
[3]: Mně se fakt líbí ta lehkost, s jakou mluví, jejich hravost a lehké ulétávání na fantazii. :-)
[5]: Možná ti někdy přijde na chuť. A Sherlocka (toho z produkce BBC) a Doctora Who ti moooc schvaluji! Doctora Who ale vem od roku 2005, ty předchozí díly už jsou spíš pro fanoušky. Doctor Who devítka, desítka, jedenáctka a dvanáctka - to už je opravdu lahůdkový výběr.
7 Van Vendy Van Vendy | Web | 6. srpna 2015 v 16:09 | Reagovat
[5]: Zlati, o Dr.Who jsem psala - článek najdeš zde:
http://eumenidas.blog.cz/1405/doctor-who-nebo-pan-casu
Takže chci upozornit, že první tři díly ti možná budou připadat slabé, ale vydrž, pak se to bude zlepšovat.
Taky jsem psala o filmové hudbě z Doctora Who:
http://eumenidas.blog.cz/1405/doctor-who-soundtrack
Zkus se na to podívat, jestli chceš. A Doctora Who ti vážně doporučuji! 8-) (Máš výhodu, že porozumíš originálu, ale dabing byl také dobrý, aspoň mně se zdál být povedený, konkrétně u Rose to tvrdí i ctitelé originálu, že se jim víc líbí dabovaná Rose, než originální Rose.)
8 dáša dáša | E-mail | Web | 6. srpna 2015 v 17:03 | Reagovat
Tento seriál neznám :-? Když byly holky ještě doma, sledovala jsem s nimi Akta X, Krok za krokem a ještě další. Pokud  někam jely, musela jsem to nahrát na CD. :-D To nahrávání bylo moc prima, máme na Cd tolik krásných filmů, které už ani nedávají a nenašla jsem je na ani netu - např. Jen aby to byla holčička - Itálie.
Venďoušku, doufám, že je Ti už líp :-)
Moc na Tebe myslím
P.S. Vendy, nevím, jak dát do blogu Návštěvy, přihlásila jsem si na Toplist, přišel mail s heslem a bylo tam,že můžu si přidat ještě podrobné měření - např - odkud návštěvník přišel, vlaječky .... :-? Ty to umíš ?A chtěla bys mi pomoci?
9 Sugr Sugr | E-mail | Web | 6. srpna 2015 v 18:29 | Reagovat
Znám Vendy a dabing je přímo pohádka! ;-)
10 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 6. srpna 2015 v 21:14 | Reagovat
Vendy, ty jsi nemocná? To snad ne. Stejně je zajímavé, že v tom vedru člověk víc kašle a necítí se dobře než když je chladno. ;-)
11 Van Vendy Van Vendy | Web | 6. srpna 2015 v 21:21 | Reagovat
[10]: No, zdá se, že mám vleklý zánět plic a doufám že nic horšího, v posledních dvou týdnech to bylo hrozný, kašlala jsem i v noci a nemohla usnout, takže jsem byla totálně vyřízená. Ale zdá se, že antibiotika zabírají, jsou silnější než ta předešlá,prý zabírají i na černý kašel nebo chlamydie, takže pořádnej utrejch. Jinak s kašlem se s přestávkami peru už od vánoc, letos je to fakt záběr.
12 Van Vendy Van Vendy | Web | 6. srpna 2015 v 21:25 | Reagovat
[8]: Možná by se ti líbil, je takový pohodová, občas legrační, občas dramatický. lehce bizarní, ztřeštěný i romantický. A nahrát si filmy nebo seriály neuškodí, protože ne všechno u nás vyjde na dvd (Gilmorova děvčata prý vyšla jen v originále, přestože mají slušný dabing), a časem se to maže z úložišť, takže, co je doma, to se počítá. Jen aby to byla holčička - to mi vůbec nic neříká. Vida, něco, co mi uniklo...
Dáši, k tomu toplistu - tady ti asi neporadím, moc tomu nerozumím. Mám ho sice nainstalovaný, ale jen k předběžnému náhledu o návštěvnosti, takové podrobné zkoumání jsem zatím nezkoušela. Škoda...
13 Van Vendy Van Vendy | Web | 6. srpna 2015 v 21:26 | Reagovat
[9]: Dabing je výborný, opravdu sedí! :-)
14 Beatricia Beatricia | Web | 6. srpna 2015 v 21:40 | Reagovat
Tento seriál mne, bohužel, minul; viděla jsem jen chaoticky nějaké úryvky.
Díky za detailní recenzi. Ta je tedy zase na úrovni. Počkám si na reprízu a budu vědět, do čeho jdu.
Jinak ti přeji úplné zlepšení zdravotních potíží. :-)
15 Infinity Infinity | Web | 6. srpna 2015 v 21:48 | Reagovat
Tohle je můj nejmilejší seriál. Některé pasáže znám už nazpaměť a úplně to zbožňuju. :-)
16 dáša dáša | 6. srpna 2015 v 22:06 | Reagovat
[12]:Vendy, zrovna teď jsem Ti chtěla napsat, zdálo se mi, že se dlouho neozýváš, a objevil se Tvůj komentář :D
Vendy Ty jsi druhá Mirka Spáčilová :D
Máš precizní recenze jako profesionálka :-) Máš skype?
Dobrou noc , Vendy :-)
17 Van Vendy Van Vendy | Web | 6. srpna 2015 v 22:23 | Reagovat
[14]: Něco můžeš odchytnout i na nova cinemě, v podvečerních hodinách. Jen nevím, kolikátou řadu už dávají, ale stačí to, aby ses rozhodla, jestli se ti bude líbit nebo nebude :-D Ale myslím, že by mohl. Děkuji za pochvalu mé recenze, do filmových recenzentů mám ještě daleko, ale když mě něco zaujme, moc ráda o tom napíšu, ať jde  knížku nebo film (a dokonce i když mě něco zaujme negativně, to už tady taky bylo) :-D
Děkji za přání, už aby to bylo, protože to je vážně ubíjející a únavné, zvlášť když to nebere konce. :-x Snad se to k dobrému obrátí, náběh ke zlepšení už je. Teď jen, abych to nezakřikla. 8-)  8-)
[15]: Nedávno jsem si udělala seriálovou jízdu, komplet všechny díly. Fantastické! A dá se na to dívat opakovaně. :-)
[16]: Mirka Spáčilová, no tohle... :D  :D A snažím se, snažím, o filmu napsat tak, aby zaujal, a hlavně, abych nevyzradila celý děj, což jsem v počátečních recenzích dělala, psala jsem třeba o Stmívání a vlastně jsem vyvalila celý obsah knihy, no tohle... :D To se nemá. Takže, náznaky, ano, ukázky, ano, úryvky na youtubku, ano, ale ne úplně všechno. Jsem ráda, že se moje povídání o filmech líbí. :-)
Skype mám, pak se můžem domluvit!
18 Elis Elis | Web | 7. srpna 2015 v 1:31 | Reagovat
Já na televizi nestíhám koukat a co se týká seriálu, tak je pravidelně nesleduji, ale na Gilmorova děvčata jsem si čas udělala :-)
19 Beatricia Beatricia | Web | 7. srpna 2015 v 7:34 | Reagovat
P.S. Off theme: Zlati, děkuji ti za velmi hezký komentář k té mé gramatické šílenosti. A co mě inspirovalo? Ty nemožné hrubky a chyby v článcích a komentářích, a to  i u studujících středních škol. Někdy mi vlasy vstávají hrůzou. Já jsem totiž Grammar Nazi.
20 Lisi Lisi | Web | 7. srpna 2015 v 18:00 | Reagovat
Pár dílů jsem viděla, nesledovala jsem je nijak pečlivě. Rozhodně zajímavě napsané postavy všech děvčat.
21 Whirpy Whirpy | E-mail | Web | 8. srpna 2015 v 16:15 | Reagovat
Já jsem viděla snad 10 minut z nějakého dílu. :D Ten seriál mě nikdy moc nezajímal a nemůžu zaručit, že se na něj podívám, ale zauvažuju o tom. :)
Jinak čtecí typ jsem, vždycky mám rozečtenou nějakou knížku a když mě to chytne, čtu jednu za druhou. Jen ten HP mi nějak nejde no. :D
22 Miloš Miloš | Web | 9. srpna 2015 v 0:16 | Reagovat
Já se v tom ztrácím už jen v tvém zestručnělém výkladu. Při sledování seriálu se spoustou vedlejších dějů, bych se ztratil úplně a už nenašel :)
23 Meduňka Meduňka | Web | 9. srpna 2015 v 10:42 | Reagovat
Vendy, je bezva, že jsi o Gilmorkách napsala, protože ten seriál mám moc ráda. Když jsem kdysi zahlídla jeden z dílů (náhodou, potože já jsem přece přes fantasy a na tohle bych cíleně nekoukala:-D), Lorelai a Rory mi silně připomněly mě a dceru, tím způsobem komunikace a vtipkováním.
Vynikající recenze, dík za ni. :-)
24 Van Vendy Van Vendy | Web | 9. srpna 2015 v 10:46 | Reagovat
[18]:Je to prima oddechovka. :-)
[19]: Ano, je toho dost a nejvíc mě štve argument "nechtělo se mi po sobě číst a ono je to stejně jedno". Nehledě, že elaboráty od středoškoláků a dokonce vysokoškoláků jsou prý opravdu na strašné úrovni. (Neříkám, že všech, ale tyhle perličky se opravdu objeví i v diplomce).
Sama mívám občas problém s pravopisem, leccos už mi vypadlo z hlavy, ale jedu setrvačností a doufám, že celkem bez chyb. Aspoň těch gramatických, s chybami životními je to jiné. ;-)
Grammar Nazi, to se mi líbí! :-)
[20]: Děkuji! Taky jsem je sledovala jen občas a až teď jsem si je pustila komplet. :-)
[21]: Nemusí sednout všem, to beru, mně se líbil a chtěla jsem ho doporučit, ale nikoho nenutím. 8-)
[22]: Nechtěla jsem ti zamotat hlavu! Ale neztratil by ses. Je to prostě sedmiřadová série osudů Gilmorovic děvčat, matky a dcery a tak trochu i matky matky, tedy babičky. Jsou to normální starosti a nenormální starosti a kluci a práce a městské schůze a akce a intriky prarodičů, vztahy a děsně švihlé dialogy. Je to chytré a odpočinkové a buď by se ti to líbilo, nebo nelíbilo, to bys poznal, kdybys to viděl. Navíc to má nějaký vývoj, částečnou provázanost. Je tam dost postav, ale rychle by ses zorientoval, protože ty postavy vesměs zůstávají stejné, jen občas někdo přibude nebo odpadne. ;-)
25 Ježurka Ježurka | Web | 9. srpna 2015 v 13:26 | Reagovat
Vendy, já jsem taky kdysi pár dílů viděla a asi jako ty, mi to nic neříkalo. Možná je třeba se do toho zakoukat a ne jen někdy. Tak teď vím a příště zkouknu celý. :-)
26 Radka Radka | E-mail | Web | 9. srpna 2015 v 21:57 | Reagovat
Tento seriál je můj oblíbený. Možná proto, že mi tolik připomíná vztah s mou dcerou a kdysi velké odcizení s maminkou. A také spolužačky dcery kdysi prohlásily, že jsme jak Gilmorky (jo, dokonce jsem o tom psala článek).
Jedu už několikáté kolo (nikdy jsem neviděla všechny díly po sobě) a vždycky nacházím něco nového. Pravda, typické americké chování mě tam občas znechutí (jako "spor" Lorelai s Annou - matkou Lukovy dcery) nebo zvláštní "měkká" gesta rukou Rory (ta holka fakt neumí dát striktně najevo svůj postoj pomocí horních končetin), ale jinak je po skvělá oddechovka nejen na léto :-)
27 Van Vendy Van Vendy | Web | 9. srpna 2015 v 23:13 | Reagovat
[23]:[26]: Není tak časté, že spolu máma s dcerou vycházejí podobně jako vy dvě (nebo podobně jako Gilmorky) ;-)) Je to  moc hezké, když si umíte "nadhazovat" ;-).
K Lorelai versus Anna - to mi taky hlava nebrala a myslím, že to byl jen scénáristický záměr, aby nebyla nuda. Vždyť Lukova dcera už byla poněkud velká a Anna si mohla o Lorelai rychle zjisti, jaká že vlastně je. Rozhodně nemusela tak vyšilovat, a v pozdějším dohadování s Lukem ohledně opatrovnictví se taky chovala jako naprostá kráva. Takže myslím, že to bylo čistě kvůli roli, aby byla zápletka napínavější.
Na gesta rukou Rory se zkusím zaměřit, zatím jsem taktak stíhala její kulometnou řečnickou palbu. Chci tacos! :-D
[25]: Možná by se ti to také líbilo, je tam víc postav, ne všechno se motá jen kolem ústřední dvojice, takže dá se tam vybrat. :-)
28 bludickka bludickka | E-mail | Web | 10. srpna 2015 v 9:20 | Reagovat
Pár dílů jsem viděla, když se na to dívala máma. A to už je hodně dlouho. Vždycky mi to přišlo jistým způsobem přihlouplé, takové trochu naivní - tedy asi hlavně ta Rory, už si moc nevzpomínám :) Ale semtam jsem se oddychově podívala, byl to příjemný relax.
29 Ell Ell | Web | 10. srpna 2015 v 13:19 | Reagovat
Když jsem byla mladší, tak seriál milovala mamka a kvůli tomu jsem ho nesnášela - nemohla si se mnou hrát a tak :D Možná je načase dát mu po delší době druhý pokus!
30 Lofn Lofn | Web | 11. srpna 2015 v 22:29 | Reagovat
Co to tady čtu v komentářích - ty jsi nemocná! To snad né! Tak at se brzy uzdravíš - doporučuji čaj s citronem,silný kuřecí vývar a čistit plíce - kup si něco na odkašlání,třeba Mucosolvan,nebo ACC,to jsou dobré léky a na plíce to chce hodně pít - zkus mateřídoušku a podobné bylinky :-)
A hlavně se brzy uzdrav :-)  :-)  :-)
31 Joina Joina | Web | 12. srpna 2015 v 10:02 | Reagovat
Jej, jeden z mých oblíbených televizních seriálů :)Kdysi jsem to dost sledovala, už ani nevím jestli to ještě dávají. Ikdyž jsem neviděla všechny díly, líbil se mi.
32 Janinka Janinka | E-mail | Web | 12. srpna 2015 v 18:59 | Reagovat
Tyhle holky fakt můžu. Nikdy jsem neviděla všechny série ani díly, jen jak jsem to chytla, ale třeba jednou :-).
33 Ella Ella | E-mail | Web | 13. srpna 2015 v 10:23 | Reagovat
Také jsem se na něj koukala pár let zpět :D. Byl to ale dobrý seriál, měla jsem ho ráda :)
34 MirekČ MirekČ | Web | 13. srpna 2015 v 15:02 | Reagovat
Nádherně jsi to popsala. Svého času jsem ho také sledoval a líbil se mi.
35 Jana Jana | Web | 14. srpna 2015 v 13:44 | Reagovat
Je smutné, když prarodiče musí čekat až když je dceři ouvej, aby poprvé spatřili svojí vnučku. A ta se přihlásí, až když potřebuje peníze. Stejně tak, podmínka, pátečních večeří, jen aby viděli svoji dceru, kterou vychovali i vnučku...moc doufám, že takto jednou nedopadnu...seriál jsem neviděla ale určitě je zajímavý :-)
36 Van Vendy Van Vendy | 15. srpna 2015 v 16:42 | Reagovat
[28]:Rory mi připadala trochu upištěná, ale pak jsem si na ten hlas zvykla a dnes mi k ní patří. Občasné díly, co jsem viděla, jsem brala za průměr, pak mě to trochu chytlo, a když jsem sjela všechno od začátku, viděla jsem, co a jak a kdo s kým a odkud kam, tak mě to začalo bavit daleko víc. Dnes bych seriál hodnotila opravdu vysoko. :-)
[29]: Tak to je důvod! Ale třeba se ti taky začne líbit, nezávisle na tom, že se líbil tvé mamce, čistě pro to, jaký je. ;-)
[30]: Mateřídouška jako jedna z mála mě nenapadla, jinak jsem zkoušela všechno možné. A nakonec zabraly ty antibiotika, ještě to není úplně ok, ale zlepšení je očividné.
[31]: Nedá se okoukat, jak jsem zjistila. :-D
[32]:Doporučuji seriálovou jízdu! I když vím, že to není technicky reálné, se starostí o rodinu. :-)
[33]: Já většinou chodím na seriály až postupně, málokterý zastihnu sledovat od začátku. Ale pak se bavím o to víc... :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat