sobota 10. ledna 2015

Maleficent - Zloba, královna černé magie

Ještě by se dalo říct, Zloriana. Vážně někdy přemýšlím, kde berou naši překladatelé takovéto názvy, naprosto se lišící od originálu. Někdy jsou pravda vtipné (třeba Avanti - Nebožtíci přejí lásce), jindy zase zavádějící (Hysteria - Vrtěti ženou).

Ale odbočila jsem od původního úmyslu a to, napsat několik vět o filmečku, který byl nečekané překvapení a to doslova příjemné.


Znáte pohádku O Šípkové Růžence? Tu klasickou, kde zlá uražená víla sudička prokleje jediné dítě nebohých královských rodičů, protože ji nepozvali na křtiny? Tak na tu pohádku zapomeňte, protože Malificent se jí dotýká jen letmým mávnutím perutí.

Zlobilka je malé, trochu rozverné stvoření, které rekognoskuje svůj terén, občas vyvádí psí (nebo spíš vílí) kusy a kupodivu, přes své jméno, je to spíš rošťácká holka, která má nejen srdce na správném místě, ale i pár skvělých křídel. O rohaté ozdobě hlavy ani nemluvě...
Zlobilka se spřátelí s lidským mládětem, tedy obyčejným toulavým klukem, čímž rozbourá zažitou představu, že lidé a víly se nenávidí.
Roky utíkají, Zlobilka i lidské mládě dospějí a mezi nimi se zrodí přátelství - nebo rovnou láska?

Jenže, láska je jen slovo a taková královská koruna, to už je jinší mrkvička. A tuhle mrkvičku nabídne král sousední země, rozezlený na Zlobu, která se mu se svou vílí armádou postaví v boji na odpor, každému, kdo ji zabije. A náš roztomilý mládenec, ten zamilovaný sympaťák, projeví své pravé já a přihlásí se ke splnění úkolu.

Představte si, že jste královna víla, bytost obdařená mocí i moudrostí a se schopností létat, představte si, že máte odpovědnost za své království i svůj lid, máte talent, jste silná a také zamilovaná. A představte si, že náhle zjistíte, že ten milovaný muž, ta láska života, je pekelný panchart, který vás během chvíle připraví o křídla i o iluze. Navíc získá království, jinou ženu a ještě dítě.

Není nic horšího než hněv zhrzené ženy. A tak, když nový mladý král slaví křtiny své prvorozené dcery, přichází její chvíle. A známá kletba, která ohrozí budoucnost mladé dědičky.

Jak se příběh odvíjí dál? Trochu nečekaně. Neboť i zatvrzelé srdce může pod nefalšovanou příchylností a láskou roztát. I rozhněvaná žena může chtít své prokletí zrušit. A jen polibek z pravé lásky může nešťastnou princeznu vysvobodit.

Co se mi na celém příběhu líbilo? Především a hlavně, úžasná Angelina Jolie, kterou normálně nemusím, ale její vnitřní proměny od důvěry a zamilovanosti, po poznání zrady a následný hněv a lítost, byly velmi uvěřitelné. (Ne)mile překvapil její přítel z dětství, ze kterého se vyklubal odporný zmr...etek. Dokonce ve své zmetkovitosti vytrval až do samotného konce, čímž povýšil pohádkovou stránku věci na reálnou.

Úžasný vílí svět a příšerky vílí říše. Něco mezi Avatarem a Faunovým labyrintem. Nádherné scenérie a nádherná hudba. A dokonce i milá a laskavá Růženka, která kupodivu netouží po rodinném štěstí u svého otce, ale po životě se svou záhadnou kmotřičkou vílou.

Zajímavou roli zde sehrál i Zlobilčin pomocník a přítel, Havran. Chvíli jsem i koketovala s myšlenkou, že právě Havran by mohl být Růženčin princ, ale bohužel, příběh nešel tímto směrem (škoda, mohla tam být pěkná rozehrávka) a neznámý princ se tam nakonec objevil, i když jako postava krajně nezajímavá a skutečně jen na okrasu.
Protože, jaký to může být polibek z pravé lásky, když se ve skutečnosti znají jen pár minut?

Zkrátka, abyste pochopili z mého trochu zmateného plácání: Zloba-královna černé magie je jedno z nejlepších překvapeních roku, je to úžasný a krásný film s nádhernou rohatou vílou a spoustou příšerek kolem ní, s nádherným světem, kde by se mi opravdu líbilo trávit dovču, s nádhernou hudbou a dost dobrým příběhem.
Angelina Jolie si u mě vysloužila nejvyšší uznání, role Maleficent jí vážně sedla na tělo jako ušitá na míru.






Zloba - Královna černé magie

  • Maleficent

  • Vládkyňa zla
Fantasy / Dobrodružný / Rodinný / Romantický
USA / Velká Británie, 2014, 97 min

Předloha: Jacob Grimm (povídka), Wilhelm Grimm (povídka)
Scénář: Linda Woolverton
Kamera: Dean Semler


Zdroj obrázku:filmarena


Film - několik možností najdete - ZDE

1 komentář:

  1. Taky mne to překvapilo, že to je docela fajn film. Sice většinu pohádkových adaptací americké provenience nemám ráda, většinou z toho co člověk nějak zná udělají šílený paskvil plný robotických příšer, ale tenhle film se mi docela zamlouval. I druhý díl byl překvapivě dobrý.

    OdpovědětVymazat