neděle 25. ledna 2015

Revoluce

Nějakým odbočným způsobem jsem se nedávno dostala k (staro)novému seriálu jménem Revoluce a protože jsem pořád ještě v polomarodné fázi, zkusila jsem.

A můžu říct, že jsem měla pořádně rozporuplné pocity!
Aby bylo jasno, nejde o žádnou Velkou Říjnovou Socialistickou Revoluci, která beztoho vypukla v listopadu, ale o revoluci postkatastrofickou.
Ááááno, máme tu další postkatastrofický seriál.
Pamatujete si, jak jsem před půl rokem psala o seriálu Živí mrtví? (Můžete nakouknout ZDE)
Tak vězte, že Živí mrtví jsou dokonalý věrohodný svět s lidmi s věrohodným chováním i motivy. Aspoň většinou.
Revoluce, oproti tomu... zabodovala opačně.


(foto: serialzone.cz)

Takže, o co vlastně jde? Začátek byl hodně slibný a hodně zajímavý. Ve světě (na celém světě, celé Zeměkouli) dojde k totálnímu výpadku elektřiny. Klekne všechno, světla, akumulátory, baterky, generátory, tudíž auta, počítače, klimatizace, chlazení, topení, letadla (nevím jak to bylo se satelity), prostě ABSOLUTNĚ všechno. Přiznám se, že sledovat, jak postupně zhasínají světla aut, světla domů, světla měst a postupně světla celé matičky Země, bylo fascinující. A jako perlička ještě mobilní rozhovor, ze kterého vyplývá, že ten absolutní blackout je předvídán.

Tady sranda končí, následky totálního selhání jsou milosrdně vynechány a jsme o patnáct let dál.

Svět se změnil v něco jako společnost prvobytně pospolnou, existují farmy, kde ve skupinách žijí lidé, kteří se snaží přežít z rostlin vypěstovaných. Zřejmě vládne i něco jako výměnnný obchod, a hlavně, fungují skupinky, které čile pokračují ve vybírání daní - zde spíš v podobě hmotné.

Navíc, existuje jakási armáda generála Monroa, která si přijíždí vyzvednou živou daň v podobě živého člověka - Bena Mathesona. Jeho syn Danny se pokusí ho bránit, Ben je postřelen a Danny vzat do zajetí. Ben však má ještě dceru, tvrdohlavou Charlii. A té před smrtí poradí, ať se obrátí na jejího strýčka Milese. Ještě vydýchne jméno města, kde Milese může najít a od té chvíle je vše v Charliině režii.

Takže, Charlie razí hledat strýčka Milese, kterého neviděla od dětství. Na cestu s ní se vydávají poněkud neohrabaný bývalý ajťák Aaron a blonďatá Beth. A celá série se vlastně vine ve smyslu hledání ztraceného/ukradeného bratra.
Ano, Charlie skutečně najde svého strýce, a nechápu doteď, jak, ale přesvědčí ho, aby se vydal s ní, zachránit jejího bratra.

Cestou se leccos přihodí a leccos vykrystalizuje. Strýček Miles se ukáže jako neobyčejně schopný bojovník a taky se zdá, že má záhadnou minulost a s generálem Monroem má zřejmě své účty, takže hledání Dannyho se mu hodí do krámu. Navíc se tu objevuje jeden zajímavý šperk, který má neméně zajímavou funkci - s jeho pomocí lze, zřejmě, znovu obnovit chod elektřiny.
 

 
Seriál má slibně nakopnuto ke slibným příštím překvapením. Proč z něj neřvu nadšením?

Protože, mimo pozoruhodnou zápletku s koncem světa tak jak jej známe, má absolutně nevěrohodné postavy.
Herci jsou většinou příšerní a mnozí přehrávají.

Dialogy jsou většinou stupidní a co mi hodně vadí, je, že jedna zpovykaná panovačná holka dovede přimět dospělé a zkušené lidi, aby skákali podle toho, jak ona si pískne. Ano, hlavní hrdinka Charlie je tak příšerně nesympatická osoba, že bych ji nejraději nakopla a dopřála trochu toho utrpení. A co víc, nesympatická zůstává i nadále, i když se jí dostává trocha toho utrpení. Přesto jí aspoň částečný vývoj charakteru nemůžu upřít.

Docela se mi líbil strýček Miles, i když i tam bylo vidět, že kapku přehrává. Hlavně ve chvílích, kdy se má tvářit drsňácky a přitom jí ani nedokáže vyfláknout facku, když ona pohrdavě prohlásí, že její otec je zbabělec.

Ještě víc se mi líbil bývalý ajťák Aaron, protože je zde postava přesvědčivá - neohrabaný, tlustý, bojácný. Jeho největší šikovnost spočívala právě ve světě elektroniky, kde uměl skvěle zacházet s počítači a vybudoval si malé počítačové impérium. Což po pádu elektřiny přestalo fungovat.

A přestože nemám ráda záporáky, zde bych hodně ocenila generála Monroea a jeho zástupce, kapitán Neville. Jsou věrohodní. Jsou opravdu takoví padouši? Nebo jen věří ve svou představu nového světa?

A tak se nám to vynořují postavy, které byly předtím ztracené, staří Milesovi přátelé, Charliina ztracená matka a okolnosti blackoutu. V seriálu se objevuje dost flashbacků, díky kterým jsem se začala trochu víc orientovat v to, co se stalo, co formovalo lidi, aby se tak změnili. Vynořuje se otázka, jestli ten výpadek elektřiny byl opravdu dílem sluneční erupce nebo za tím bylo něco jiného? A je možné, po tolika letech, zvrátit ten stav a znovuobnovit svět tak, jak jej známe? A proč se s tím vlastně čekalo tak dlouho?

Otázka a flashbacky, to je vlastně jediné, co mě drží nadále při sledování tohoto seriálu. Navíc musím uznat, že postavy, hlavně ta kráva Charlie, se začínají nějak vyvíjet. Takže tomu dávám šanci a chci dokoukat do konce.




Revoluce (TV seriál)

  •  Revolution
  •  Revolúcia
Sci-Fi
USA, 2012, 42x45 min
Scénář: Eric Kripke, Ben Edlund

Obsah

  • Skupina lidí se snaží přežít a sjednotit se se svými blízkými ve světě, kde všechny formy energie záhadně zmizely. Ve chvíli kdy se postupně celá planeta ocitne bez elektrické energie, začínají lidé žít bez ní. Jeden klíč k znovuzprovoznění sítě však existuje.(Bohy32)
Zdroj 2.fotky - regiony.cz

Můj dosavadní verdikt - seriál, který má slibný nápad a tak blbě ho zprasili. Absolutně nesympatická hlavní postava snad v každém směru, přehrávání herců, nevěrohodné jednání i dialogy. Nevadí mi občasný romantický úlet mezi hlavními postavami, ani sklony k občasnému filozofování, ovšem tady to nefungovalo. Navíc, jaktože někteří byli tak vymydlení, čisťouncí a nažehlení? O perfektním stavu chrupu ani nemluvě. (Po patnácti letech bez pořádného zubaře, jasný?)
Pro zajímavost jsem byla nakouknout na čsfd a tentokrát musím souhlasit s většinou komentářů, protože mám podobný dojem.
Dala bych tak 40%.
Ale možná se hodnocení změní s postupem dalších dílů, ještě tomu dám šanci.
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat