pondělí 23. května 2016

Přední řada

Tuto knihu jsem četla neuvěřitelně dlouho a rozhodla se ji zařadit do padesátibodové loňské výzvy, kterou jsem sice měla splnit loni, ale zas tolik to nehrotím a chci si číst spíš pro radost, než pro plnění nějakých výzev.

9. - kniha, která mě nudila, ale ne natolik, abych ji odložila.
Bod padesátý první, který jsem při čtení knihy vymyslela.

Anotace na zadní stránce říká:
Janie je v tom zas až po uši, v bláznivém světě módních redaktorů, pro které znamenají vyhlídky černé barvy pro příští sezónu víc než vlastní rodina a kteří jsou bez sebe intelektuálním vytržením, když mohou shlédnout módní přehlídku na jatkách.
Co však Janie nemůže už vůbec pochopit: v tom podivném světě se jí moc líbí...

Vlastní dojem:
Je to román z bláznivého světa módních přehlídek a hadříků. Trochu mi evokoval román Módní salon Babylon, nebo Báječný svět shopaholiků. Koneckonců, knihy ze světa módy jsou dobré scifi, tedy neskutečné světy s neskutečnými problémy.

 
 
Janie žije v domácnosti, její manžel je ekologický aktivista a vůbec aktivista, člověk sice dobrý, ale pro rodinu nespolehlivý, a po jedné hádce se vypaří kamsi do jižní Ameriky nebo jiných končin, kde je jeho služeb potřeba víc než fungování coby táty pro děti a manžela pro svou ženu.
Janie ve své frustraci a v momentální finanční tísni přijme práci, kterou jí nabízeli před lety, a kterou z principu odmítala - práci módní redaktorky.

Navíc, její největší kamarádkou je Cassie, osůbka, která si založila modelingovou firmu a která přistupuje ke svým svěřeným modelkám s trochu odpovědnějším přístupem, než ostatní agentury.

Tatáž Cassie objevi u Janie novou budoucí modelku - dívku jménem Jo-Jo, která občas hlídá Janiiny děti a chce pracovat jako aur-pair nebo sociální pracovnice. Cassiina nabídka ji překvapí a co víc, této nabídky využije. Cassie uvádí do světa modelingu novou tvář, která si okamžitě získá pozornost.

Celý román je vlastně složen ze střípků módního světa, fungování módního světa, modelky, večírky, agentury, ale i motiv skryté pomsty, kdy se proti Cassii najednou začínají rojit nechutné pomluvy ohledně spolupráce s drogovými dealery, problém jedné z Cassiiných modelek, která právě na drogách ujížděla, Janiiny vlastní soukromé problémy s manželem, který se neozývá, a s novým přítelem, do kterého se bojí zamilovat. Práce v módním světě, která jí kupodivu přináší radost, protože může psát svým vlastním způsobem a její články jsou lehce kritické a osvěžující. V příběhu se proplétá i vlastní osudy modelky Jo-Jo, která podlehla svým představám o vlastní úspěšnosti a trhla se od Cassie (což vypadalo trochu nefér, v době, kdy se Cassie potápěla pod tíhou pomluv).

Zaujaly mě střípky z módního světa. Kolekce, které se vyrábí, ale neprodávají, kolekce, které se prodávají, ale nejsou módními hity, focení na atraktivních místech světa a zajímavé způsoby provedení. Nezaujaly mě intriky a nekontrolovatelný obdiv virtuálního světa módy. A co mi na celém románu trochu vadilo, bylo nelogické občasné chování postav. I když si říkám - kolik lidí se chová logicky ve skutečném životě? Nejsme taky strůjci různých pitomostí?

Přestože kniha měla atraktivní námět, nečetla se mi lehce. Nebylo to ani proto, že by styl byl příliš rafinovaný. Naopak, psaná byla čtivě a jednoduše. Přesto jsem se přistihla, že zírám dobrých pět minut na jeden odstavec. Nemluvě o pokusech číst, které skončily zalehnutím knihy kočkou nebo kocourem. Jejich mínění o kvalitě a obsahu bylo zřejmě pevně dané.

Jako zajímavost bych chtěla předvést úvodní seznam postav a jejich rolí.
Jak vidno, je jich opravdu dost. A jen při výčtu jsem se přistihla, jak si román převádím v duchu do filmové podoby. Nakonec, ve filmové podobě by mohl být opravdu atraktivní! Zcela jistě by se vyřádili kostyméři a stylisti a tvůrci kulis, nehledě o výletech do světa módního byznysu.









Mimo dlouhého výčtu postav ještě přidám několik ukázek z knihy samé. Styl, obsah, formu a stupeň zajímavosti už posoudíte sami...







Jak bych tento román hodnotila, nevím. Úplná hovadina to nebyla, četla jsem horší a jako oddechovka postačující.
Ale víc než 50% bych tomu rozhodně nedala...


Žádné komentáře:

Okomentovat