úterý 17. května 2016

Znamení květiny

Tento film prošel televizí Novou snad v dobách jejích počátků a žel, jen jednou jedinkrát. Nechápu, jak je možné, že tak skvělý film neopakovali aspoň desetkrát.

Paříž 1792. Teror začíná.
Padla Bastila a lid zvítězil, přichází čas represí a poprav. Gilotina se činí ze všech sil a lid opojený vítězstvím a krví oslavuje každou useknutou hlavu.

 
 
Zatímco jeden ošklivý človíček přiváží a odváží rakve, jiný člověk v kněžském rouchu dodává útěchu odsouzeným na smrt. Vybraným dává k nahlédnutí dokonce i bibli - a co v ní spatří, je naplní nadějí. Neboť symbol malé kytičky může znamenat záchranu a tento symbol pronásleduje i Chauvelina, vedoucího agenta výboru státní bezpečnosti.. Za tímto symbolem se totiž skrývá neznámý člověk, který si nechává říkat Červený bedrník, neboli Drchnička rolní. Nikdo neví, kdo to je, nikdo neví, odkud pochází, jediné, o čem se ví, že se snaží zachránit co nejvíc odsouzených šlechticů před popravou.

 
 
Pro ctižádostivého Chauvelina je odhalení takového člověka nesmírná výzva, navíc má před očima ještě jeden cíl, získání přízně krásné herečky Margarity, která je zrovna na vrcholu popularity. Krásnou Margaritou je okouzlen i jeden anglický floutek, sir Percy, který se ve své šlechtické funkci nudí a pendluje mezi Anglií a Francií. Sir Percy z neznámého důvodu upoutá Margaretinu pozornost a mezi Francouzkou a Angličanem roste stále větší sympatie.

 
 
Drchnička rolní však neusíná na vavřínech, má před sebou největší úkol - dostat z vězení a zachránit francouzského dauphina, syna krále Ludvíka XVI. a Marie Antoinetty. Tomuto úkolu se snaží zabránit právě Chauvelin s dvojí motivací - zmařit únos královského dědice a odstranit soka v lásce.

Dvojí roli musí hrát nejen Červený bedrník, ale i krásná Margaret.


Malá filmová upoutávka - zde jen v originále.



Znamení květiny (TV film)
  • Velká Británie
    Scarlet Pimpernel, The
Romantický / Drama
Velká Británie, 1982, 142 min
Režie: Clive Donner
Scénář: William Bast

Několik oblíbených komentářů z ČSFD (tentokrát jich tam mnoho nebylo, Znamení květiny vidělo asi málo lidí)

KarKulA

***** Bezpochyb to nejgeniálnější zpracování Scarlet Pimpernela jaké jsem kdy viděla. Duo nesmiřitelných nepřátel ve složení Andrews a McKellen nemá chybu (za mladým a hubeným McKellenem by tu nikdo budoucího Gandalfa asi nehledal), do toho krásná Jane Seymour, fantastické kostými, originální a zapamatovatelná hudba, kopa opravdu luxusních hlášek (ty je nutno vidět v originále, protože většina z nich je podle mě jen opravdu těžko přeložitená tak, aby si udržela své kouzlo) no a samozřejmě všudypřítomná atmosféra dobrodružství střihlá tou správnou dávkou romantiky která k tomu všemu patří. Svým způsobem komorní televizní film, který si na nic nehraje, ale svým precizním zpracování a hereckým obsazením ze sebe dělá hodně nadprůměrný kousek, na kterém já osobně ujíždím.

Gig

***** Příběh tajemného agenta zvaného po červené kvštince nám byl předložen už vícekrát. Tato verze je víc než zajímavá. Miluju tu poslední seriálovou verzi z konce tisíciletí. Ale tato si mě získala Jane Seymoure a Ianem McKellenem. Poslední jmenovaný přebil i "Profesionálem" Shawa z posledního zpracování. Za zmínku stojí i podmanivá hudba, která mi zní v usích dodnes. Škoda že ve stejném složení nevznikly i další snímky dle předloh. Ale děkuji autorům, představitelům a Francouzské revoluci za tuto třešinku. Madame Gilotino, střes se. Červený bedrník, tedy Drchnička rolní, je tady....


Eawy

***** Jááj:D Tlieskam a radujem sa, prečo nemôžu natáčať filmy podobné tomuto? Tak veľmi to bolí? Majstrovské dielo z každej strany. Scenár, herci, kostýmy a scény, všetko je na najvyššej úrovni. Anthony Andrews a Ian Mckellen sú dokonalé protiklady, každý robí to čo vie a robí to dobre. Pre mňa neopakovateľný zážitok. Poznámka: Potrebné pozerať v origináli ako písala KarKulA do diskusie. 100%

Sama za sebe:

Drchnička rolní, aneb Znamení květiny - ten film mě okouzlil a spadl do kategorie romantických filmů třídy A.
Proč? Protože je to skvěle sestavený příběh. Na pozadí skutečných události, s patřičnou dávkou romantiky, ale i tajemství, dobrodružství, nebezpečí i vtipu. Skvělé hlášky, byť jsem nemohla ocenit ty v originále - ale myslím, že i překlad byl zdařilý, o vlastním dabingu ani nemluvě. Každé gesto, každé slovo, dolaďovaly celkový dojem. A navíc krásné kostýmy, krásné scenérie, krásná hudba.

Znamení květiny je jeden z nejkrásnějších romantických filmů. Romantický natolik, aby se srdce zasnilo, vtipný natolik, aby odlehčil jak sentiment, tak napětí, a napínavý natolik, že ve finále držíte hlavnímu hrdinovi všechny palce, i ty na nohou.
Hodnocení filmu? Rovná stovka. A špetka lítosti, že podobně natočených filmů nevzniklo více.


Proč o filmu vlastně píšu? Protože po dlouhé, dlouhé době, jsem jej objevila na jednom známém úložišti. Zřejmě jde o přenesení filmu z videokazety do avi formátu, protože oficiálně u nás tento film (bohužel) nevyšel.
Kdo má rád romantiku a tento báječný film mu unikl, má jedinečnou možnost. Obraz je trochu horší, ale film sám je odměnou.
(Pro upřesnění - odkaz se skrývá ve slově úložiště. Stačí prokliknout.)







Žádné komentáře:

Okomentovat