středa 14. října 2020

Poslední taxi do Darwinu

Poslední taxi do Darwinu jsem shlédla asi na třikrát, protože film byl opatřen titulky a já po chvíli čtení usínám. A přestože jsem váhala, jestli film znovu pustit a pokračovat, něco mi nedalo a ten čudlík play znovu zmáčka a vydržela až do konce a nelitovala jsem.

Samotářský Rex žije v polozapomenutém koutě Austrálie, má tajný poměr s domorodou přítelkyní, psa jménem Pes a partičku kamarádů, s kterými se schází v místním bistru na pivko. Nebo několik piv. Ve dne jezdí jako taxikář a mimoto má zdravotní problémy, které  nejsou až tak dobré, jak se zdá.

Což se dozví při poslední návštěvě lékaře, který mu sdělí, že poslední operace se nepovedla až tak jak měla, a že ho čekají jen asi tři měsíce života. I když je Rex připravený na ledaccos, přece jen se s touto novinou těžce vypořádává.

Do toho přichází zpráva, že v jednom teritoriu Austrálie je uzákoněna možnost volby zemřít, o což usiluje místní doktorka. Rex v tom vidí něco jako poselství, vyhledá její číslo, zavolá jí a oznámí, že chce být pacientem číslo jedna. Balí věci, naplní nádrž taxíku až po okraj a vyjíždí na neuvěřitelnou cestu, delší než 3000 mil. Zanechává na místě přítelkyni Polly i partu kamarádu - ani ti jej nepřesvědčí, aby si cestu rozmyslel.

Během cesty nachází pár zvláštních týpků, většinou osazenstva barů a bister, a přibere jednoho potulného hráče. Cesta se neobejde bez několika kontroverzních výstupů, ale to je všechno v pořádku do doby, než skutečně přijednou až na místo a Rex se dozvídá, že věci nejsou tak samozřejmé, jak se zdají.

Jak to celé skončí? nechci spoilerovat. Ale celý příběh  na mě zanechal dost silný dojem. A dá se říct, že na cestu vyjel umírající muž bez naděje, a ve svém cíli poznává, že zemřít není až tak lehké, jak si myslel. A s novými lidmi, se kterými se cestou setkává, získá i trochu jiný názor na život a na svět, ovlivní oni jeho a on je.

 

 

 

 

 

 

 

Film se dá těžko najít na youtube, snad jen v originále, ale je možné jej nalézt na uložto a spustit online, nebo stáhnout. Stojí za vidění, a je spíš komorního charakteru. Zajímavé pohledy na australskou přírodu, některé místní zvyky, o vlastním příběhu ani nemluvě.








Poslední taxi do Darwinu

Last Cab to Darwin

Komedie / Drama / Romantický

Austrálie, 2015, 123 min

Režie:  Jeremy Sims

Scénář: Jeremy Sims

Kamera: Steve Arnold

Hudba: Ed Kuepper

Hrají: Michael Caton, Ningali Lawford, Mark Coles Smith, Jacki Weaver, Emma Hamilton, Alan Dukes, Leah Purcell, David Field, Shareena Clanton, Jeremy Cumpston

Obsah:   Samotářský taxikář Rex se celý život vyhýbá lidem. Odstup si drží i od nejlepší kamarádky a občasné milenky Polly, která bydlí nedaleko něj. Jednoho dne se Rex dozvídá, že umírá. Nechce být na nikom závislý, nejméně na Polly. Svou smrt chce mít pod kontrolou. Rex, který nikdy neopustil rodné město Broken Hill, se přes celý kontinent vydává do Darwinu, kde nedávno povolili eutanázii. Na cestě potkává lidi, kteří ho přesvědčí přehodnotit dosavadní život. Uvědomuje si, že dříve než s ním skoncuje, musí ho začít žít. A pokud ho má skutečně prožít, musí ho s někým sdílet. Vrací se zpátky do Broken Hillu za Polly, aby s ní strávil zbytek života, který mu zbývá.(Aussie Film Fest)

Trailer k filmu:

 


 A opět pár komentářů z čsfd:

 

 *CARNIFEX*

Jemno-solídne, vďaka obyčajnému príbehu s neobyčajne krutým osudom zo života staršieho jedinca, ktorý môže postihnúť každého, podaná anti-reklama eutanázii, kedy si človek i v relatívne najťažšej chvíli môže uvedomiť, že život napriek všetkému zlému, vďaka blízkym priateľom či partnerovi, nemusí stáť za hovno. Priznám sa, spočiatku ma samotná story nijak extra nezaujala. Tempo bolo príliš pomalé, a bez mimoriadne "ťažkých" scén, na ktorých je "dráma" priam závislá, len sťažka docieliť plnú pozornosť diváka. Lenže, ako plynula minúta po minúte, akoby si ma samotný snímok (ani neviem prečo) predsa len postupne získaval. Film dobrý, ale na vyššie hodnotenie to nebude.
 
 
 Tosi:  Filmařsky úžasný film, ovšem s takovou paletou barev jako nabízí australské vnitrozemí, bych za kamerou mohl stát i já, nic bych nezkazil a navíc bych se fešácky opálil. Je to road-movie, dobře odměřená, často vtipná, ale v konečném důsledku se projevuje jako dojemný milostný příběh. Michael Caton je v tomto oduševnělém filmu o etice ukončení vlastního života prvotřídní a i když se zdá, že se tématem smrti zabývá nějak moc filmů, vřele doporučuji jít na tuhle poslední jízdu s ním. 80%
 
 farfalla:  V poslednej dobe ma austrálske filmy milo prekvapili. Tento film je adaptáciou rovnomennej divadelnej hry Rega Cribba z roku 2003. Toto malé zamyslenie sa nad prognózou smrti veľa nevysvetľuje o postavách a ich motivácii. Skrátka každý reaguje na to, čo mu život prinesie. Rex sa dozvie, že čoskoro zomrie a rozhodne sa vycestovať za smrťou, vlastne po prvýkrát v živote opustí svoje mesto. Polly zdedí dom, ale stratí priateľa, Tilly opraví auto tomu správnemu človeku, ktorý mu môže pomôcť so životom, Julie chcela iba vidieť slnko, ale získa nezabudnuteľný zážitok. Doktorka Farmerová kvôli Rexovej tvrdohlavosti postúpi v schvaľovacom procese pre svoj prístroj na eutanáziu. Malé osobné príbehy, zamyslenia sa a rozhodnutia už boli spracované, ale v austrálskom kontexte získavajú zase iné zafarbenie. Možno trochu drsnejšie, úsečnejšie a samostatnejšie, ale stále zaujímavé.
 
 
Za mě - dobrých 70%

 

6 komentářů:

  1. Škoda, že se film nedá sehnat v češtině. Děj mě zaujal, ale určitě to musí být smutný film, ale na druhou stranu nakonec třeba i pozitivní o tom, jak si užít poslední dny... Zajímalo by mě, jestli byl film natočen podle knižní předlohy, tu bych si přečetla moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na uložto jsem jej našla s titulky. A konec je nečekaně optimistický, trochu otevřený a neutrální. Fakt stojí za vidění.

      Vymazat
  2. P.S. byl natočen podle divadelní hry, jestli existuje román, nevím, musela bych zagůglit, ale asi ne.

    OdpovědětVymazat
  3. Zvláštní, u filmů s titulky jsem na tom podobně, maximálně neusnu, když jsem v kině :D.
    Film jsem neviděla, ale díky za tip :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem z filmu na závěr docela dobrý pocit. A bylo dost zajímavé, s jakou urputností se pustil do toho kousku, projet takový kus světa, aby zemřel.
      A zajímavé bylo sledovat,jak vůle žít a pud sebezáchovy vítězí. Mám ráda filmy, (i knihy), kde mají lidi nějaký vývoj.
      Akorát u mě mi připadá, sakryš, že jsem nějak zamrzla.

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat