neděle 17. ledna 2021

Zvuk hluku

 V rámci zastíracích manévrů ohledně existenční starosti pokračuji ve filmové sérii, z každého roku se mi podaří vytáhnout pár kousků, které jsou úrovní rozličné, přesto některé pozoruhodné. Tak třeba ve středu večer jsem nemohla zabrat a pustila si film s dost neobvyklým názvem - Zvuk hluku. Přiznávám, že jsem u něj v jeden moment sice usnula, ale mou pozornost upoutal. 

O co jde? Když použiju anotaci z čsfd, pak by obsah byl nejspíš takový:

"Policista Amadeus se odjakživa cítil odstrčen, protože na rozdíl od všech svých příbuzných nemá hudební nadání, a navíc trpí silným odporem k hudbě. Nyní se dostává na stopu skupinky hudebníků, která se rozhodla ovládnout veřejný prostor svými akustickými útoky. Podaří se mu překazit kompozici pro šest lékařů, pacienta a operační sál, anebo se sám stane obětí války vedené pomocí hudby? Tvůrci filmu naplno zúročují svou fascinaci městským prostředím a ke zvukům, které nás obklopují, přistupují s obdivuhodnou kreativitou. Způsobem, jakým proti sobě staví hlavní postavy a jejich rozdílné postoje, bojuje snímek proti tichu, nudnému střednímu proudu i hudebnímu snobství, ale také ukazuje, že hudební moderna může být zábavná. Při tom všem ale film nezapomíná na své hrdiny a jejich touhu po naprostém klidu, či naopak hlučném vytrhávání z každodennosti. Zvuk hluku dokazuje, že hudba může opravdu měnit životy lidí"

Film mě upoutal hned úvodní hudební sekvencí, kdy jedoucí dodávka jako by se podřizovala rytmu bubeníka v ní usalašeného - a rytmus udávajícího. Vyústění při stíhání dodávky policistou tomu dodalo říz. Následné sekvence mě taky překvapivě dobře naladily a při prvním větším výstupu v nemocničním operačním sálu jsem už fakt zpozorněla a říkala si proboha, co to je? To jako fakt myslí vážně? 

Mysleli. To vážně.

Zkrátka. Na plakátu je oznámeno pět koncertů, pod jejichž názvy se skrývá pět plánovaných teroristických akustických útoků. Musím uznat, že skvěle naplánovaných, dobře připravených a neskutečným způsobem provedených.

Na přepadení banky s výkřikem "toto je koncert, všichni se posaďte" se nedá zapomenout.

Trochu mě mátlo nikoliv policejní pronásledování - přece jen je to bráno jako útok teroristů, i když u něj nikdo nepřichází o život, ale zvláštní sekvence, kdy jeden z hlavních hrdinů, policista, jako by ztrácel totálně sluch ve spojení s těmito útoky. Doteď jsem nepobrala, co ta filmová hříčka měla vlastně znamenat. 

Přesto jde o sympatickou podívanou, mixnutou zvukovým zážitkem. Netradiční hudba stvořená z pouhých zvuků má něco do sebe. Sice bych ji za zrovna relaxační nepovažovala, ale každopádně šlo o pozoruhodné muzikální výstupy.

 

Zde malá ukázka v traileru - i když v originálním znění, přece jen se něco pochopit dá.



 


Zvuk hluku

Komedie / Krimi / Hudební / Romantický

Švédsko / Francie, 2010, 102 min

Hrají:Bengt Braskered, Sanna Persson Halapi, Johannes Björk, Fredrik Myhr, Marcus Boij, Anders Vestergård, Magnus Börjeson, Björn Granath, Peter Schildt, David Wiberg, Dag Malmberg, Iwar Wiklander, Frederik Nilsson, Fredrik Hammar, Sven Ahlström, Irene Lindh, Karin Holmberg, Elina du Rietz, Sten Elfström, Anders Jansson, Pelle Öhlund, P… (více)

 

Na závěr několik oblíbených recenzí z ČSFD:

HappySmile
**** Vynikající a netradiční. Pořád čekáte, s jakým novým nápadem hudebníci přijdou. A přidání inspektora, který neslyší zvuk toho, na co už naše banda hrála, byla opravdu třešnička na dortu. Sice mi přišlo, že už v poslední čtvrtině tak úplně nevěděli, jak to všechno zakončit, ale i tak, opravdu jsem se pobavila a užila si všechna netradiční vystoupení.

 

d-fens
**** zábavné, no zároveň ťažko vysvetliteľné... prvých 40-50 minút som sledoval so stálym prekvapeným úsmevom na perách, no žiaľ, udržať tak nadupané anarchistické tempo sa nepodarilo až do konca. Nihilistický motív, že hudbou môže byť v podstate hocičo nie je nič nové, no týmto tvorcom, takmer určite fanúšikom Einstürzende Neubauten, sa podarilo podať túto tému veľmi sviežo a vtipne, a dokonca to okoreniť dnes frčiacim terorizmom :)... samotná "symfónia hluku" je rozdelená tak ako klasické symfónie do 4 viet (častí)..... pre mňa (a tipujem že pre 90% divákov) je naoriginálnejšia, najsofistikovanejšia a preto aj najzábavnejšia tá prvá, nemocničná :)... nasledujú 2 ďalšie, vtipné, no nie už až tak originálne a prešpekulované.... no a záver? každopádne je dosť nejasný.... policajt-detektív Amadeus neznáša hudbu a najradšej by ju všetku nahradil tichom - lahodným, ukľudnujúcim, omamným.... do toho ešte aj krátka love story, a ja som už dosť tápal :) ... asi najsprávnejšie je tento film zobrať ako anarchistický skeč, ktorý sa nám snaží povedať najmä to, že pre každého je hudbou s veľkým H niečo iné, a pre niekoho je dokonca aj ticho tou najľúbeznejšou "hudbou" na celom svete :) .... možno je "Zvuk hluku" až príliš rozháraný a zbytočne "mysteriózny" na 4 hviezdičky, ale originalitou a nápaditosťou (hlavne prvej polovice) si zaslúži byť vyzdvihnutý nad priemer ;) ... 60-70%

 

pakobylka
** Ačkoli obyčejně bývám nakloněná nejrůznějším úletům, tentokrát mám menší problém s určitým drobným, leč nepřehlédnutelným nereálným prvkem, který do děje vnáší hlavní hrdina. Jako by v závěru jeho motivací nemohla být docela obyčejná a lehce pochopitelná touha vrátit úder ... po všech těch letech, kdy byl vystavený téměř nepřetržitému hudebnímu teroru. Možná by to bylo přízemní řešení - ale já bych se s ním spokojila. Nemusela bych řešit, nakolik mám akceptovat sluchovou anomálii, která do příběhu absolutně nezapadá ... a na vtipnosti mu taky nepřidává. Snímek je díky ní sice velice originální, ale zároveň trochu rozpolcenou záležitostí, která je možná víc podobenstvím nežli hudební krimikomedií. Může se vám zdát naprosto geniální stejně jako lehce dementní, přičemž možná víc než jindy záleží i na vašem momentálním rozpoložení ... 2,5* ----- Na závěr bych tady měla jeden vzkaz ... pro Amadea: Muzikanti odcházejí i přicházejí - a obchod s hudebními nástroji taky neustrne na jednom místě. Město zkrátka neumlčíš ... ;-

 

Ice123
 ***** Pokud jste již unaveni všedním Hollywoodským popcornem a chtěli by jste vidět něco extravagantního, vtipného a vkusného tak rozhodně tento snímek. Zvuk hluku je prostě originální snímek, ke kterému by jste jen velice těžce (a myslím že i tak by to bylo marný) hledali podobný film. 95%
 

Za mě - 70 až 80%. Neotřelý nápad, a opravdu vtipné provedení. Film, který nenudí.

Doporučuji!

 

 


 

8 komentářů:

  1. Přiznám se, že tento film vůbec neznám a o to víc mě zaujala tvá recenze. Určitě stojí za shlédnutí.👍👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to byl takovej bizár, že jsem na chvíli zapomněla i na covid :D Ale doporučuji. Je to sice kapku úlet, ale ty hudební nápady stojí za shlédnutí. Skupina hudebníků zavěšených na vysokoenergetických silných drátech, vypadali sami jako noty na notové osnově. Nebo hudba vytvářená bagry. Příběh samotný je trochu chaotický, ale film je fakt zajímavý.

      Vymazat
  2. To je opravdu nepochopitelné, název mně připomenul opak - Zvuky ticha (Sounds of Silence) od Simona a Garfunkela, a také se mně z dávné minulosti vybavil film, kde zvuk byl útočným nástrojem, oběti zavolali na pevnou linku a když zvedla sluchátko, pustili jí do něj takový zvuk, který ji omráčil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu písničku znám, krásná, mám i knížku, kde jsou texty různých písničkářů, včetně této. - Film se zvukem, ktërý zabíjí? Proč ne? Stačí nějaká vysokofrekvenční amplituda, která může působit na lidi, aniž by věděli, odkud se to bere. Trochu mi to připomnělo zase povídku Pandořina skříňka - šlo o nějaký nález, který skýtal informaci, která zabíjí. Nikdo se nedozvěděl, co tam je - každý, kdo nahlédl, zemřel. Když to zkoušeli ofotit, zemřeli. Vlastně povídka bez závěru - Pandořina skříňka byla prostě zabijácká a nikdo nepřišel na to, jak z ní získat informaci.
      Tenhle film zkus, na uložto se dá najít s titulky.

      Vymazat
  3. Zajímavý film jsi objevila a pěkně přiblížila, zaujalo mě to. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už ten začátek byl takovej chytlavej. Není to běžnej film ve stylu on a ona, jde opravdu o zajímavou zápletku. I na čsfd to hodnotili celkem dobře. Já jen zírala :D

      Vymazat
  4. Nějak se mi při tom vybavila "Amatérská skupina přátel songu Mimikry"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda tu neznám, ale může být. Asi si zagůglím. :-)

      Vymazat