neděle 4. září 2022

Bournův odkaz

Po minulé romantice jsem si střihla něco akčnějšího. I když jsem film musela pustit opakovaně, protože mi občas ušel kousek děje a krapet jsem se ztrácela. 

Na úvod chci jen podotknout, že Bournův mýtus a cokoliv s Bournem mám zatím odloženo na budoucí zkouknutí, takže nemám tušení, o čem Bournovky jsou. A tento film, dle všeho, jen na Bourna pouze našroubován - přesto je našroubování celkem sympatické a děj svižně odsýpá. 


Začátek je kapku rozvláčný. Setkáváme se s horským mužem (nikoliv Yetti), který se potápí v horských tůních, běhá skrz nízkou bystřinu, rve se s vlky a špacíruje se po hřebenech hor. Také skáče ze skály na skálu a ze stromu na strom, to vše na dalekém severu, v zasněžené pustině.

Tak trochu Terminátor, řekli byste. Je totiž opravdu skvěle vybaven co do fyzičky, zřejmě s  absolvováním náročného výcviku pro přežití a boj.
A je účastníkem jednoho lékařského pokusu, závislý na určitém dávkování pilulek a zdá se, že vedení se rozhodlo ukončit výzkumný projekt, včetně výzkumných objektů a samozřejmě i výzkumníků. 

V dost kritické situaci se ocitá mladá doktorka Shearingová, která vyhodnocuje výsledky výzkumů. Jako jediná přežije vyhlazovací masakr v laboratoři a stává se dalším terčem, určeným k likvidaci. Znovu se střetává s Aaronem Crossem, jedním z devíti účastníků projektu a společně se snaží uniknout vražednému komandu. 

Děj je vysoce akční, vrcholící závěrečnou honičkou na Filipínách, kde se ocitají naši hrdinové ve snaze najít pro Aarona řešení, aby mohl vysadit medikamenty. 


Hlavní hrdina je sympaťák a mladá doktorka je sice kapku zmatená, přesto dost bystrá a umí se nejen rychle rozhodovat, ale také utíkat. Příběh opravdu svižně odsýpá, i když někde v koutku mysli se usazuje zákeřná úvaha o tom, zda tato fikce nemá reálné základy. Tedy zda se někde necvičí týmy žoldnéřů, ovlivněných medikamnety k tomu, aby se z nich staly výkonné stroje na zabíjení bez empatie. 

Docela děsivá myšlenka. 

 


 

Oficiálně z ČSFD:

Jason Bourne se vrátil do New Yorku, ohrožuje celou CIA a ta začíná konat. Ukončuje programy Black Briar a Outcome, do kterého patří i agent Aaron Cross. I on je určen k likvidaci, stejně jako ostatní agenti rozesetí po celém světě, kde služba operuje. Aron je na tréninkové misi na Aljašce, kde se mu podaří před vrahy uniknout. Musí ale vynaložit veškeré úsilí a využít své schopnosti k tomu, aby všemocnou tajnou organizaci překonal. Ocitá se na útěku, je opět sledován nejmodernější technikou a musí kličkovat mezi sprchou smrtících kulek. Cross se poté shledává s doktorkou Shearingovou, u které kdysi podstupoval léčbu jako agent. Té jediné může věřit. Proti nim stojí šéf tajných operací, který má obrovský zájem na likvidaci všech vylepšených agentů. 

The Bourne Legacy (více)
Akční / Dobrodružný / Thriller
USA, 2012, 135 min

Režie: Tony Gilroy

Scénář: Tony Gilroy, Dan Gilroy

Kamera: Robert Elswit

Hrají: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Stacy Keach, Dennis Boutsikaris, Oscar 

 

Několik vybraných komentářů:

verbal  

všechny recenze uživatele

Superzabiják, vypěstovaný na umělých hnojivech je zpět! A stačí třikrát denně dvě pilulky. Zelená, aby uměl jíst příborem a byl schopen zavázat si tkaničky tak, aby si na ně při superzabíjení nešlapal a nepadal na hubu, no a modrá na erekci. A není to Démon. Ten se patrně konečně nechal zaregistrovat s Aflekem, pokoušejí se o miminko, a tak Matt, který je za mamku, pověsil na chvíli kariéru na penis, aby se mohl soustředit na klidné ovulace a po devíti měsících vytlačil nestresovaný plod. Každopádně Zmrd, co číhá všude je skvělá náhrada! Charismatický sympaťák a dokonce, div se světe, i herec! Trend série zůstal i po náhradě Hamleta Othelem naprosto zachován a je to krásně dívatelné stejně, jako jsou čtivé Ludlumovy braky. Pro účely filmu je možná trochu škoda, že mu došly ty modré pilulky. Kdybych byl superagentem třeba takový já a musel bych bránit těžce šukatelnou MILFkoidní vědkyni před všemocnou, státem dotovanou institucí, rozhodně bych s ní netrajdal někde po Filipínach, ale oholil bych si přirození, aby mě nepoznali na dopravních kamerách, zašil se s ní do nejbližšího motelu na periférii, kde bych jen pod cizím jménem objednával pizzu a ochraňoval ji minimálně třikrát denně, někdy i dvakrát za sebou, dokud se to nepřežene. A samozřejmě fikaně! Tu pizzu bych objednával pokaždé z jiné pizzerie, aby těm hajzlům z agentůry někde na kompjůtru nevyskočilo, že u Dona Corleona náhle došly ančovičky. I přes tuto jistě odpustitelnou, drobnou scénaristickou minelu jednoznačně masturbační záležitost! 
  
Lima 
všechny recenze uživatele
Velmi slušné. ´Bourneův odkaz´ se vkusně prolíná se třetím dílem bourneovské trilogie, aniž by na něm nějak parazitoval. Trpí sice velmi vlažným rozjezdem, ale zhruba od 30.minuty akce střídá akci a vše vrcholí půlhodinovou nepřetržitou akční sekvencí na Filipínách. Jeremy Renner v případném srovnání s Mattem Damonem obstál se ctí. Nicméně dalšího dílku téhle špiónské skládačky bych se již nechtěl dočkat, bourneovské universum bylo tímto filmem ohlodáno až na kost. 
 
všechny recenze uživatele
Bourneův odkaz je ten typ filmu, u nichž nejdřív nechápete, proč ho chtějí vůbec natočit – kromě vidiny finančního zisku. Pak vidíte upoutávku, přečtete si synopsi a vidíte pod režií i scénářem tvůrce, jímž podepsaná díla máte rádi. Řeknete, že by to nakonec mohlo být zajímavé a začnete být zvědaví. No a nakonec film vidíte a uvědomíte si, že první dojem byl správný. Tady najdete detailnější rozbor problémů, a to zejména z hlediska stylu a jeho nečekaných proměn během filmu..


Sama bych tomu dala víc než sedmdesátku. Opravdu schopná akční záležitost, která má myšlenku.



2 komentáře:

  1. Dobře jsi to vystihla, že tak složitý a propletený příběh není na jedno zhlédnutí. Tam se musí ztratit každý a asi i ti agenti :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bylo dobrý. :-) Při soustředění se asi dá orientovat, ale při opakovaném zkouknutí se vychytají detaily.

      Vymazat