pátek 17. února 2012

Persepolis

17.2.2012 (film)

Co je kreslené, je pro děti.
Kupodivu si to myslí spousta lidí, i když existuje spousta animovaných snímků, které jsou pro dospělé a některé z nich by se měly označovat klasickou hvězdičkou (nebo, v současném kinojazyce, 15+).
Ale, co si budem namlouvat, lidé mají pocit, že animované filmy jsou pro děti. V lepším případě že existují filmy rodinné.


 












Persepolis je všechno, jen ne dětský film - a troufám si tvrdit, že ani rodinný.
Tento celovečerák vznikl na základě vůbec prvního iránského komiksu, který napsala a nakreslila Marjane Satrapi.
Příběh je autobiografický.

Marjani Satrapi žije v Teheránu spolu s milujícími rodiči a babičkou. Malá Marji nemá žádné velké starosti, její svět se točí převážně kolem rodiny a okolí. Je vnímavá a brzy si všímá i věcí, které by malé děti neměly vědět - změny ve společnosti, válka, převraty, a všechno, co s tím souvisí. Ideje, naděje, nadšení, boje, krutost a smrt.

Tyto změny se dotýkají i Marjiny rodiny, malá slýchá jejich hovory, mluví se o mučení, o smrti, a Marji brzy poznává strýce, který byl dosud uvězněn za propagaci komunismu. V její malé dětské hlavě je zmatek, ale jedno je jisté - současný režim je nelítostný a připravil mnohé lidi o iluze, svobodu i životy. I její nově objevený strýc je znovu zatčen a popraven.

Marjani roste, poslouchá západní skupiny a rebeluje proti zavedeným zvyklostem. Zatímco ve vnějším světě zuří válka její země s Irákem, paralelně zuří malá soukromá válka mezi ní a konzervativními fanatiky v jejím okolí. Vše vyhrotí její (další) hádka s učitelkou náboženství a rodiče se rozhodnou poslat ji do Vídně, aby byla v bezpečí.

Nový svět však pro Marji není tak přínosný, jak rodiče doufali. Jistě, je okouzlena přepychem, pohodou, mírumilovnou atmosférou a materiálním dostatkem, ale také poznává odvrácenou stranu této vyspělé civilizace - skepsi, deziluzi, anarchismus, nihilismus a lži.
První lásky jsou první lásky - nádherné a zraňující. Marji je zamilovaná, létá v oblacích a vzápětí tvrdě dopadá na zem. Má pocit, že nemůže věřit nikomu, než své rodině - a po nějaké době se vrací domů.

Avšak něco se změnilo. Nikdo není stejný, ani Marji. Je sice znovu doma, její rodiče stojí za ní, s babičkou může mluvit o čemkoliv, ale není šťastná. S pomocí moudré a zkušené babičky znovu získává svou rovnováhu a chuť do života.

Persepolis mě zaujal už proto, že jsem měla možnost nahlédnout do života obyčejné iránské rodiny a vidět to, co známe pod pojmem ideologické nepokoje a svaté války. V tomto příběhu válka není něco vzdáleného a imaginárního, co známe jen z obrazovek nebo novin, ale přímo se dotýká lidí v Marjině okolí. Ztráty, zmizení, zatčení nebo popravy, to je téměř denní rutinou. Ale i vnitřní rebelanství, tajné večírky se zakázaným alkoholem, udávání, přepadovky a útěky. A při tom všem i špetka humoru a nadhledu jak Marji samotné, tak i její babičky.












Film mě nadchl způsobem natočení - převážná část animace je v černobílé barvě, jen občas prokvitne barevný svět. Vyprávění Marjane je věcné, místy ironické a shazující, občas dojemné. A film pro mě přinesl nečekaný zážitek, opravdu jsem byla mile překvapena jak poutavostí příběhu, tak zajímavým zpracováním.




Osobní hodnocení: 100%

Některé údaje z ČSFD:

Originální film byl oceněn cenou poroty v Cannes. Komiks vyšel snad ve všech evropským zemích a těší se velké oblibě. U nás jej vydalo vydavatelství BB art.

Animovaný / Drama / Komedie / Životopisný
Francie / USA, 2007, 95 min

Režie:Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi

Hrají: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux, Simon Abkarian, Arié Elmaleh, Sean Penn, Iggy Pop, Gena Rowlands

Persepolis teaser jen s anglickými titulky





 
Ukázka - song Eye of the Tiger




Malá ukázka - Persepolis Illegal Music




Žádné komentáře:

Okomentovat