čtvrtek 16. února 2012

Vlčí bouda

16.2.2012  (film)

Horor v české kinematografii je vzácná ryba.
Bílá vrána.
Jednorožec.

Vážně, v našich luhách a hájích se hororům příliš nedaří. Pokusy většinou dopadají neúspěšně a horory jsou spíše úsměvné než strašidelné.
Režisérce Věře Chytilové se však povedl docela husarský kousek - natočila film, který skutečně hororovou atmosféru obsahuje, není hloupý a není komický.

Oč ve filmu jde? Vlčí bouda je stará horská chata, do které se vypraví skupinka vybraných jedenácti mladých lidí. Těší se, jak stráví týden lyžovačkami a zábavou. Věci se začnou měnit už po prvních dnech - lavina odřízne přístup k civilizaci , záhadně začne mizet jídlo a parta se začíná rozpadat ve skupinky a jedince, kteří se začnou navzájem podezřívat. Napětí houstne a mezi lidmi v uzavřeném prostoru začne propukat něco jako ponorková nemoc - nesnášenlivost, podezírání a touha po úniku, který není možný.
Navíc se zdá, že instruktoři nejsou jenom instruktoři a skupina mladých je zřejmě plánovaně vybrána. Ve hře je víc než uzavřená cesta...

Režisérce se podařil husarský kousek - natočila film s opravdu děsivou a mrazivou atmosférou, plnou náznaků. Skvěle vybrané místo, odříznuté od světa, zaváté sněhem a paranoiou a k tomu hudba Michala Kocába jak třešnička na dortu - občasné kakafonické a nelidské zvuky dodávají tíživý dojem něčeho hrozivého a neznámého.

Z dnešního pohledu film zavání maličko moralitkou o člověčenství, ale pro film je tato moralitka nebo morálka důležitá - jde o přežití.
Když jsem viděla film poprvé, měla jsem pěkně sevřené půlky, to vám povím.
Při opětovném shlédnutí po dlouhé době už vidím mírné chybičky a přehrávání některých herců (s výjimkou Miroslava Macháčka, ten byl opravdu excelentní). Ale ta
atmosféra tajemna a nelidské hrůzy zůstala.
Vlčí boudu považuji dodnes za nejzdařilejší psychologický horror v českých kotlinách.

Osobní hodnocení: 80%

Vlčí bouda
Dobrodružný / Drama / Sci-Fi
Československo, 1986, 92 min
Režie:Věra Chytilová
Hudba: Michael Kocáb
Hrají: Miroslav Macháček, Nina Divíšková, Jiří Krampol, Jan Kačer, Jan Bidlas, František Staněk, Jitka Zelenková, Tomáš Palatý

Zdroj informací: čsfd.cz

Krátká upoutávka na film: (následuje video






Žádné komentáře:

Okomentovat