neděle 3. ledna 2010

2012 - katastrofický film

3.1.2010 (filmotéka)

Na včerejším babosedu u kámošky jsme probraly nejčerstvější (vánoční) události a shodly jsme se v tom, že předvánoční šílení je asi daň, kterou platíme všichni... stejně jako předvánoční hádky. Není to paradox, že při svátcích, které přináší pohodu a klid (aspoň podle přání všech) jsou všichni jak ze skla? - při sebemenším ťuknutí se rozpadají... Kde je ten klid a pohoda?
Abychom přišly do jiné nálady, zvítězila zvědavost na nový film 2012 - tedy film, který nám unikl v kinech. Naštěstí moje šikovná kámoška má dost velkou obrazovku a hlavně domácí kino... takže následných 158 minut jsme byly svědky dokonalé destrukce naší matičky země.


O co ve filmu vlastně šlo? Podle Mayského kalendáře by měl nastat konec světa 21.prosince 2012, po tomto datu zřejmě civilizace zanikne.
Tři roky před tímto výstražným datem vědci objeví, následkem slunečních erupcí zmutovala v zemském jádře neutrina a začala ho nadměrně ohřívat. Vědci si velmi rychle spočítají, jaké následky to bude mít - zpraví o svých poznatcích vládu a vláda začne jednat.
Ode dne předpovědi katastrofy se v tajnosti budují obrovské archy, které mají zabezpečit přežití lidstva. O existenci těchto projektů vědí jen zasvěcení a mezitím probíhá pečlivý výběr lidí, kterým bude umožněno v arše přežít. Mezi těmito vybranými je i tzv.elita, tedy miliardáři, kteří si svá místa v arše předkoupí a svými penězi tak přispějí k vybudování těchto lodí.
Celý film sledujeme několik skupin lidí, kteří se snaží přežít nastalou katastrofu. Spisovatel
Jackson Curtis a jeho rodina nás provázejí celou cestu od zjištění, že se něco hrozného děje, po snahu dostat se do jedné ze záchranných lodí.

Děj byl celkem prostý a tak trochu, s prominutím, stupidní. Vzpomínám si na film Den poté, televizní film natočený v roce 1983. Nebylo tam tolik efektů, styl katastrofických filmů byl stále stejný - uvést do děje několik lidiček, aby jejich utrpení mohl každý sdílet, a pak rozjet vlastní katastrofu. Ale zpět k filmu 2012 - takže dějově nic moc. Hlavní hrdina odhalí drtivou pravdu, doslova unese svou nicnetušící rodinu v okamžiku zkázy, projíždí rozpadajícím se městem, pod hroutícími se domy a mosty, vyhýbá se padajícím troskám a výbuchům lávy. V tomto stylu jede celý film. Takže k ději se moc vyjadřovat nebudu, vážně si může domyslet každý, kdo viděl třeba Armagedon nebo Drtivý dopad. (Oby tyto filmy byly o třídu výš).
Co se nedalo přehlédnout u filmu 2012, byly efekty a akce.
 




















Přes ten děsný děj a místy přihlouplé dialogy, film je nabitý dechberoucímí scénami dokonalého rozpadu a zničení. Hroutí se města, rozestupuje se země, rostou nové sopky, přesouvají se kontinenty. Všude chaos, křik, prach, zmatek, rabování a smrt. Do toho poslední záchranné operace, opepřené zde znovu nezbytnou zamotanou situací, kdy kvůli chybě záchranná loď nemůže zcela uzavřít vchod, což je při očekávané vodní vlně dost problém.
Film bych si asi vychutnala při promítání v kině, velké plátno přináší také umocněné dojmy. Asi bych seděla jako přibitá a ani se nehnula. Asi bych se obával příchodu roku 2012, kterému se ale stejně nevyhnem. Asi bych z kina odcházela omráčená a nabita vizuálními dojmy.




















Režie: Roland Emmerich (Den nezávislosti, Den poté)
Hrají: John Cusack, Amanda Peet, Woody Harrelson, Thandie Newton, Chiwetel Ejiofor a další.

2012 - oficial trailer

Žádné komentáře:

Okomentovat