pátek 1. ledna 2010

Příběh Tarzana, pána opic

1.1.2010 (filmotéka)

Obsah filmu:
Mladý anglický lord a jeho žena se po tragickém ztroskotání lodi zachrání na neobydleném pobřeží Afriky. Postaví si nouzové přístřeší a čekají na příležitost k záchraně. Krátce poté, co se jim narodí syn, však oba zahynou. Osiřelé dítě objeví opice a jedna ze samic, která právě přišla o své mládě, se chlapce ujme a vychová ho jako opici. Zpočátku odstrkované "holé mládě" se však jako dospělé stane vůdcem opičí smečky. A právě v této funkci se jednoho dne setká s člověkem. Belgickým kapitánem D'Arnotem, který je v Africe na vědecké expedici a kterého Tarzan zachrání před nepřátelskými domorodci.

Překvapený kapitán ho naučí mluvit a když podle důkazů a dokladů, které najde v opuštěné chatrči pochopí, že jeho tajemný zachránce je ve skutečnosti anglickým aristokratem a dědicem značného rodinného jmění, přesvědčí ho, aby s ním odjel do Anglie. Tarzan je představen anglické smetánce jako John Clayton a na svém panství se setká nejen se svým strýcem, ale také s jeho americkou schovanku Jane, do které se zamiluje. Přestože také ona jeho city opětuje, necítí se muž v prostředí svázaném přísnými pravidly, společenskými zvyky a upjatou morálkou dobře. Zlomem se stane setkání se zajatým opičákem, který byl členem jeho tlupy. John Clayton se opět stává Tarzanem, který touží po jediném _ volnosti a návratu do hlubin africké džungle.

O filmu

Jsou filmy, jejichž příběh je natolik známý, že ho není třeba blíže představovat. Patří mezi ně bezpochyby také Tarzan. Životní příběh muže vychovaného opicemi uprostřed džungle patří k nejoblíbenějším a nejslavnějším literárním a filmovým postavám. Na filmovém plátně se poprvé objevil už v roce 1918 a od té doby se objevuje ve stále nových a nových verzích. K nejslavnějším patřil bezesporu Tarzan představovaný ve třicátých letech plavcem a olympijským vítězem Johnny Weissmüllerem (jako herec se proslavil coby Tarzan, coby sportovec zase jako první muž na světě, který zaplaval 100 metrů volným způsobem pod jednu minutu). V roce 1984 se k tématu opičího muže vrátil režisér Hugh Hudson a vytvořil novou britskou verzi s francouzským, tehdy začínajícím hercem Christopherem Lambertem (později se proslavil především jako nesmrtelný horal ve filmu Highlander) v hlavní roli.
Také v roli jeho lásky Jane se objevuje začínající filmová hvězda Andie MacDowell, kterou jste mohli vidět například v úspěšné milostné komedii Zelená karta. Dodejme, že režisér se věrně držel literární předlohy a současně se snažil dát příběhu, který byl během let nesmírně zidealizován, zdání reality.


Ocenění
Film byl nominován na tři Oscary, nakonec se však musel spokojit s cenou Britské Akademie (za masky) a Cenou newyorských filmových kritiků (tu získal Ralph Richardson za nejlepší výkon ve vedlejší roli).



Žádné komentáře:

Okomentovat