sobota 23. ledna 2010

Proč kočky přešlapují na jednom místě?

23.1.2010 (emailovky)

Už vám kočka na klíně předla, až skoro i zachrochtala blahem? A také při tom přešlapovala a ducala hlavičkou do paže či podpaží a měla přiotevřenou tlamičku?
Reklama
Je to projev lásky a náklonnosti?
Přes mnoho projevů, které mají zvířata s člověkem shodné či podobné, je vhodné připomenout, že je ošidné přisuzovat zvířatům lidské vlastnosti. Zvíře je přes všechny zavádějící projevy přece jen zvíře. To ale neznamená, že mu v přítomnosti jeho člověka nemůže být dobře.
Ve zmíněném případě "přešlapování" jde zřejmě o to, že u dospělých přešlapujících koček přetrvává zkušenost z mládí, jde o tzv. mléčný krok, kdy koťata, ale i štěňata, masírují předními tlapkami mléčnou žlázu matky, což stimuluje sekreci hormonu oxytocinu a tím spouštění mléka. Nelze vyloučit ani to, že si pachovými žlázkami v meziprstí "označují" místo, kde je jim dobře a tím si ho "přivlastňují".
Když se kočky otírají tvářemi a mají při tom otevřenou tlamičku, tak vylučují tvářové feromony a tím si označují partnera a zároveň "vdechují" jeho feromony, které nevnímají čichem, ale přijímají je Jacobsonovým orgánem na patře, odkud jdou přímo do mozku. Lze říci, že jde tedy o pocit projevované libosti a pohody.
Tvářové feromony koček zkoumali francouzští vědci, některé izolovali, a prý je lze využít do přípravků, které by se daly použít ke zklidnění koček, například při jejich stěhování do nového bytu, či při příchodu nové kočky do domácnosti. Feromony a pachy vylučované z okolí análního otvoru jsou naopak spojené s agresí, a to už je jiný příběh...

Žádné komentáře:

Okomentovat